Klaus Iohannis a promulgat Legea privind procedura insolvenței persoanelor fizice
În calitate de for decizional, Camera Deputaților a adoptat, pe 20 mai, în unanimitate, proiectul Legii insolvenței persoanelor fizice, care prevede ca orice cetățean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să își poată reeșalona datoriile pe baza unui plan de redresare financiară pe o perioadă de cinci ani.
Toate grupurile parlamentare au susținut acest proiect inițiat de deputatul PSD Ana Birchall și de alți 153 de parlamentari.
Deputatul PSD Ana Birchal a spus atunci că este o „istorie legislativă”, fiind prima dată când cetățenii vor avea o lege a insolvenței persoanei fizice.
„Proiectul are la bază studii din 12 state și este rezultatul dezbaterilor purtate încă din martie 2014 cu toate instituțiile implicate. Legea va fi un ajutor real pentru românii de bună-credință sufocați de datorii”, a mai spus Birchall.
Deputatul PSD Ciprian Nica a apreciat că este o inițiativă „sută la sută a PSD”, cu sprijinul Guvernului și al instituțiilor.
Deputatul PNL Ioan Cupșa a spus, însă, că PNL votează acest proiect de lege pentrui că este „o inițiativă eminamente liberală”, care este pe rolul Parlamentului încă din 2010.
La rândul său, deputatul PNL Andreea Paul a arătat că tema insolvenței persoanelor fizice a apărut pe fondul crizei francului elvețian și la presiunile PNL.
„Tema a apărut pe fondul crizei fancului elvețian și la presiunile Partidului Național Liberal. PNL va vota pentru această lege, dar să nu luăm din efortul Ministerului de Justiție pentru a face practicabil acest proiect de lege. Presiunea pusă în dezbaterea parlamentară de PNL a contat mult și a condus la adoptarea acestui proiect”, a susținut Andreea Paul.
Deputatul UDMR Mate Andras a spus că și UDMR susține această lege, pentru că este „utilă”.
Potrivit prevederilor adoptate, de această lege va beneficia orice debitor de bună-credință care are „un necaz financiar”, nu din vina sa, acesta putând să își reeșaloneze datoriile, pe baza unui plan de redresare, pe o perioadă de cinci ani. În momentul în care își deschide procedura de insolvență, debitorul nu mai poate fi executat silit și este stopată orice penalitate sau majorare de întârziere.
Sursa MEDIAFAX