Kjetil, cel bun la toate

Apropo.ro / 15.02.2002, 09:23
Kjetil, cel bun la toate
Norvegianul Aamodt Kjetil s-a impus în proba de combinata, dovedind ca e cel mai complet schior la ora actuala. Si poate ultimul din istorie Nici el nu mai stie cînd s-a urcat prima data pe schiuri. Acolo, în nordul Europei, de unde vine, e o regula sa te lasi purtat pe zapada de cele doua

Norvegianul Aamodt Kjetil s-a impus în proba de combinata, dovedind ca e cel mai complet schior la ora actuala. Si poate ultimul din istorie

Nici el nu mai stie cînd s-a urcat prima data pe schiuri. Acolo, în nordul Europei, de unde vine, e o regula sa te lasi purtat pe zapada de cele doua scîndurele, ajutat de bete. Dupa aceea, poti astepta mai mult decît mii de zile de distractie. Poti sa te iei la întrecere cu altii, poti sa ajungi departe.

La Jocurile Olimpice, de pilda. Kjetil Andre Aamodt a poposit pentru prima data în competitia supusa celor cinci cercuri în 1992, pe cînd nu împlinise 21 de ani. Ce credeti ca a facut micul debutant? A smuls din viteza schiurilor medalia de aur la Super-G! Si de atunci a continuat sa tot colectioneze distinctii mondiale (10 în total) si olimpice (6).

Mai mult, a aratat ca face parte dintr-o rasa pe cale de disparitie, ai carei reprezentanti ar trebui închisi în rezervatii minunate si pastrati în puf: rasa schiorilor completi. Cei care pot cîstiga oricînd o cursa de coborîre, imperiu al vitezei, dar si una de slalom special, mostra de virtuozitate.

Miercuri, Aamodt a repetat succesul olimpic de la Albertville la 10 ani diferenta, pe o pîrtie din apropiere de Salt Lake City. Proba: combinata alpina, specialitatea lui, în care e campion mondial la ultimele trei editii (1997, 1999, 2001). Kjetil a fost singurul schior care si-a conservat concentrarea si nu s-a lasat impresionat de vacarmul stîrnit de cei 25.000 de spectatori veniti sa-l aplaude si sa-l încurajeze de americanul Bode Miller.

Acesta din urma a meritat ovatiile, dar totul pîna cînd a pornit în cursa, pentru ultima mansa a slalomului, Aamodt. El a redus la tacere multimea, el i-a curatat lui Miller zîmbetul de pe fata, chiar daca victoria lui s-a cladit pe puntea fina a 28 de sutimi de secunda. Norvegianul a meritat-o. A fost mereu în frunte, n-a cedat nici o clipa.

Acum, desi înca nu si-a încheiat participarea la Salt Lake City, viseaza deja la JO din 2006, de la Torino. Va avea aproape 35 de ani, prietena lui Stine, fosta cvintupla campioana a Norvegiei la gimnastica ritmica, îi va fi devenit sotie, va trai tot la Oslo. Si va fi, mai mult ca sigur, un schior grozav. Dintre cei care merita pastrati în rezervatii.

Doua tinte de aur

Biatlonistul norvegian Ole-Einar Bjordalen a cucerit miercuri al doilea titlu la actuala editie a JO, în proba de sprint (10 km), dupa ce luni cîstigase si la 20 de kilometri. Sportivul în vîrsta de 28 de ani, care a plecat în cursa printre ultimii, si-a zdrobit adversarii, diferenta fata de al doilea clasat, germanul Sven Fischer, fiind de 24 de minute si 51 de secunde.

Bjorndalen, al carui neastîmpar s-a vazut din faptul ca a participat si la proba de schi fond de 30 km stil liber, sosind al saselea, nu a ratat miercuri nici un foc si a „alergat” într-un ritm sufocant. Aceasta este a treia medalie olimpica de aur din cariera nordicului, dupa cea obtinuta la Nagano, tot la 10 km. La feminin, 7,5 km, s-a impus germanca Kati Wilhelm, urmata de compatrioata ei Uschi Disl.

Sursa: www.prosport.ro