King Kong întuneca din nou orizontul
Filmul lui Peter Jackson, care are premiera mondiala pe 15 decembrie, a fost una dintre cele mai așteptate pelicule ale momentului. Dupa ce faci o trilogie ca „Lord of the Rings”, care îți aduce celebritate, 17 Oscaruri și încasari de 3 miliarde de dolari, toata lumea e cu ochii pe tine. Pare cumva firesc, deci, ca Peter Jackson a primit în avans, de la studiourile Universal (care l-au implorat sa faca filmul) 20 de milioane de dolari. Este cel mai mare salariu primit vreodata în avans de un regizor.
Jackson (care este și co-scenarist) a modificat într-o masura povestea, accentuând partea dramatica a relației dintre monstru și femeia de care se îndragostește. „Legatura stabilita între Ann și King Kong este credibila și posibila. Ce îl face sa n-o omoare? Cum de o ține în felul ala în palma? Cum reacționeaza ea? Și ce face când își da seama de curiozitatea, simpatia și sentimentele pe care i le-a stârnit bizarei creaturi?”, spune Jackson. Toate aceste întrebari fac parte dintre ingredientele de aur ale oricarei povești capabile sa faca sa suspine milioane de oameni. Numai la cinema „dialogul sentimental” dintre doua ființe atât de diferite e dramatic și convingator. Iar flerul cu care un regizor ca Jackson e capabil sa jongleze cu astfel de poveste este de ajuns pentru ca regizorul sa fie platit regește. Mai mult, el a avut o intuiție perfecta „de marketing”: pe 1 aprilie a postat pe Internet o farsa elaborata și cu efect garantat – a creat un fals jurnal al filmarilor, în care „deconspira” faptul ca a început deja lucrul la doua continuari: „King Kong: Son of Kong” și „King Kong: Into the Wolf’s Lair”. Ambele filme „urmau” sa fie „lansate” în 2006, iar „Son of Kong” conținea o adevarata mașina de razboi, cu ajutorul careia erau exterminate creaturi malformate genetic, create de Hitler! Se pare ca succesul i-a activat lui Jackson o abilitate deosebita pentru a se descurca în showbiz – el a cerut sa se pastreze secretul strict asupra adevaratului conținut al filmului. Rezultatul este ca pe site-urile de Internet nu se specifica nici macar durata exacta a filmului!
Gorile, godzile și alte creaturi de celuloid…
Gorila uriașa a fost adusa pentru întâia oara pe ecrane în 1933, în regia lui Merian C. Cooper, având-o în rolul actriței pe Fay Wray, o stea a cinematografului canadian din epoca. În 1961, regizorul John Lemon aducea pe ecrane „Konga”, aventura africana a unui doctor care creeaza experimental plante și animale uriașe.
Citește mai multe despre uriașul King Kong numai în