Kaurismäki, mon amour. The Other Side of Hope, Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor la Berlinale
The Other Side of Hope este o poveste foarte actuală. Khaled este un tânăr emigrant sirian din Aleppo, oraşul sirian asediat, care caută refugiu pe străzile din Helsinki. Wikström este un fost agent de vânzări care renunţă la job şi devine jucător de poker şi cârciumar în acelaşi oraş. La jumătatea filmului, destinele celor doi bărbaţi se intersectează.
Aki Kaurismäki, un finlandez la curtea Ursului de la Berlin
Regizorul finlandez a fost o prezenţă inedită la Festival. La conferinţa de presă a stârnit hohote şi aplauze cu răspunsurile sale.
Întrebat fiind ce poate să spună despre coloana sonoră a lui The Other Side of Hope (una foarte alertă, condimentată cu multe trupe rock finlandeze), Kaurismäki a declarat foarte serios că nu e mare lucru: “Doar câteva dialoguri şi nişte muzică pusă pe deasupra”. Apoi, spre stupefacţia celor prezenţi, i-a cerut actorului principal din film, care stătea chiar lângă el, să interpreteze câteva măsuri în direct. Actorul respectiv a recunoscut că acesta era situaţia de care se temea cel mai tare. Însă şi-a dres vocea şi apoi a făcut ceea ce i s-a cerut.
Conform criticilor prezenţi la Berlin, The Other Side of Hope era favoritul pentru trofeul cel mare, Ursul de Aur.
Cel mai recent film regizat (şi produs) de Aki Kaurismäki a fost Le Havre (2011), peliculă distribuită şi în România de Independenţa Film. Lungmetrajul a obţinut premiul FIPRESCI pentru un film din competiţie la Cannes 2011 şi Premiul Juriului Ecumenic – Menţiune specială pentru regizorul finlandez. A fost nominalizat la Premiile Filmului European, la patru categorii (cel mai bun actor, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu şi cel mai bun film) şi la Premiile César, la trei secţiuni (decoruri, regizor şi cel mai bun film). În 2013, Le Havre a fost nominalizat la categoria Cel mai bun film european la Premiile Gopo.
Aki Kaurismäki, dealul cerbului
Aki Kaurismäki s-a născut în Finlanda şi are 60 de ani. În limba finlandeză, numele său înseamnă „dealul cerbului”. Până să ajungă un nume în industria filmului, el a fost poştaş, a spălat vase pentru un restaurant şi a activat pe post de critic de film. La un moment dat, a înfiinţat (împreună cu fratele său, Mika) o casă de producţie şi distribuţie numită Villealfa. Cei doi sunt responsabili pentru o mare parte din producţiile finlandeze încă din anii ‘80.
În 1990 a regizat primul său film în limba engleză, comedia I Hired a Contract Killer, selectat în Competiţia pentru Leul de aur la Festivalul de film de la Veneţia.