Josh Brolin e fan Sean Penn

13 01. 2013, 06:00

– Poţi să ne spui câteva cuvinte despre cea mai dificilă scenă filmată la ”Elita Gangsterilor”?

 

Cred că lupta finală cu Sean Penn a fost cea mai grea, pentru că Sean nu a repetat-o la fel de mult ca mine, aşa că pumnii lui zburau fără noimă în timpul confruntării (Râde). Glumesc acum! A fost o scenă foarte dură pentru amândoi. Am repetat-o împreună multe, multe săptămâni la rând şi îmi place enorm cum a ieşit. După părerea mea, atât pentru mine cât şi pentru Sean, scena asta a fost o adevărată provocare.

 

– V-aţi lovit tare?

 

E foarte posibil! Nu mai ţin minte.

– Cum ai abordat personajul tău, ţinând cont de faptul că este inspirat din viaţa reală?

 

Cum îl văd eu pe John O’Mara? E un om integru. Îmi place faptul că el are onoarea de a fi un erou care nu trebuie să aplice legea ca la carte. Cred că pe vremea aceea, legea nu era atât de exagerată ca acum, iar limitele acesteia erau mai puţin restrictive ca în prezent. Atunci oamenii erau mai liberi în gândire. Aşa că, băieţii buni nu erau neapărat corecţi. O’Mara trebuia să acţioneze murdar ca să îi poată opri pe mafioţii ce voiau să transforme L.A.-ul în Vestul Sălbatic. După ce s-a întors din Al Doilea Război Mondial, a fost îngrozit de cât de mult s-a schimbat oraşul şi, în loc să fie egoist, el s-a gândit la viitorul copiilor săi şi la toate lucrurile care ţin de siguranţa unei ţări. Oamenii erau mult mai naţionalişti atunci. Într-o zi, m-a vizitat tata pe platourile de filmare şi l-am întrebat tot felul de poveşti despre vremea aceea. Eu sunt a şaptea generaţie născută în California. Într-o zi, priveam strada recreată pentru film. În afară de maşinile de epocă aduse de noi, casele erau cam aceleaşi din anii 1949. Tata şi-a amintit că atunci când era mic, obişnuia să meargă în spatele localului Slapsy Maxie’s şi să se uite de Mickey Cohen şi mafioţii lui. Mi-a povestit despre cum gangsterii erau vedete şi cum corupţia era în floare. Totuşi, exista şi o inocenţă în a privi toate aceste lucruri, şocantă şi extrem de rară în ziua de azi.

– Distribuţia este impresionantă. Cum v-aţi înţeles cu toţii?

 

La început, te întâlneşti pe platouri cu o echipă foarte valoroasă şi ai câte o părere despre fiecare actor în parte. Nu o să dau nume, dar atunci încerci să vezi ce actor are cea mai mare valoare. Impulsul ăsta de a ierarhiza nu rămâne întotdeauna în picioare. E minunat atunci când descoperi că ai lângă tine actori minunaţi… cei mai potriviţi pentru rolurile respective. Cred că ”Elita Gangsterilor” are un cast excepţional. A fost o experienţă extraordinară, pentru că, de obicei, eu sunt cel care face tot felul de glume la filmări. De data asta, am stat liniştit în banca mea. Când îi ai pe platou pe Anthony Mackie, Michael Peña şi Robert Patrick, haosul se instaurează pe loc. E mult mai dstractiv să îi priveşti. Ei au creat un fel de vortex care s-a transformat în ceea ce vedem în film. După mine, ei sunt acel moment de relaxare din acţiune, momentul de respiro.

 

– Cum a fost pentru tine scena filmată la hotelul Plaza?

 

Ar trebui să vedeţi colajul de bâlbe şi gafe ca să înţelegeţi cu adevărat comicul… (Râde)

 

– Toată lumea ştie cât de intens este Sean Penn. Cum a fost colaborarea cu el?

 

Sean Penn e Sean Penn. E extraordinar!

– Voi doi vă ştiţi de multă vreme, nu-i aşa?

 

Da. Eu unul nu-l consider atât de intens, dar este un actor uimitor. Avem cam acelaşi stil de a lucra, ne distrăm mult la filmări şi nu stăm încruntaţi sau posomorâţi. E o adevărată plăcere să lucrezi cu Sean. A fost cam ciudat pentru noi să stăm mereu foarte concentraţi, să ne privim fix şi să fim încordaţi ca rivali în film, tocmai pentru că ne cunoaştem de atât de mult timp. (Râde) Sean e special şi pentru că l-a interpretat pe Harvey Milk. Ştii ce înseamnă asta? Înseamnă că e un actor grozav nu doar pentru dedicaţia cu care finalizează un proiect, ci şi pentru că realizează personaje memorabile. Eu sunt unul din fanii lui.

 

Adaptare de Mioara Tronaru