Jos cu miturile despre apa!

07 04. 2008, 15:41

De-a lungul timpurilor, din surse inca neclare s-au infiintat diverse ipoteze care au ajuns apoi sa fie luate "de bune" si transmise mai apoi cu certitudine din generatie in generatie. Asa s-a intamplat si cu toate sfaturile despre cantitatea de apa necesara zilnic, pericolele deshidratarii si beneficiile litrilor de apa ingurgitati cu regularitate intru o silueta frumoasa si o piele asemenea. Oamenii de stiinta s-au hotarat insa sa conteste in sfarsit aceste "indicatii" care, in fapt, nu ajuta la nimic.

Mitul numarul 1: Trebuie sa beti minim 8 pahare de apa pe zi

Din cate spun cercetatorii, nu exista niciun beneficiu observabil in urma consumului acestei cantitati de apa. "Nimeni nu stie exact cand si unde s-a nascut aceasta supozitie", spune dr. Stanley Goldfarb, expert in medicina rinichilor la Universitatea din Pennsylvania.

Mitul numarul 2: Apa ajuta la eliminarea toxinelor

Nimic mai fals. Rinichii filtreaza toxinele din sange, apoi acestea sunt eliminate prin urina. Acelasi Stanley Goldfarb raspunde la intrebarea "Bautul apei imbunatateste functionarea rinichilor?" "Nicidecum. Cantitatile mari de apa tind sa reduca abilitatea rinichilor de a functiona ca un filtru, ingreunandu-le sarcina".

Mitul numarul 3: Cat mai multa apa inseamna o piele cu atat mai sanatoasa

Desi in 2007 a fost publicat un studiu care sugereaza ca 500 ml de apa cresc fluxul sanguin in piele, medicii si cercetatorii spun ca este extrem de neclar daca aceste schimbari sunt intr-adevar relevante din punct de vedere clinic. Corpul uman este deja alcatuit 60% apa. Cateva pahare de apa in plus sau in minus reprezinta oricum o cantitate nesemnificativa pentru a fi considerate intr-adevar "de ajutor".

Mitul numarul 4: Apa ajuta la scaderea in greutate

Desi nu o afirmatie in totalitate falsa, aceasta propozitie ar trebui sa sune mai degraba asa: "Apa ii ajuta pe cei care tin diete". Si asta deoarece apa reprezinta o strategie grozava multumita faptului ca nu are nicio calorie. Este modul ideal de a inghiti ceva fara sa te ingrasi. Dar sucurile dietetice au exact acelasi efect, a spus Madeline Fernstrom, de la Universitatea din Pittsburgh.

Mitul numarul 5: In timpul exercitiilor fizice este usor sa te deshidratezi

Deshidratarea se produce atunci cand o persoana pierde 2% din greutatea sa corporala. Alergatorii, biciclistii si alpinistii, la fel ca si indivizii care traiesc intr-un mediu uscat sau fierbinte au mai multa nevoie de apa decat ceilalti. Dar pentru o plimbare in parc sau o runda de exercitii la sala, sticla de apa nu este necesara. Sfatul medicului? "Beti apa cand va e sete."