Joggingul în mediu urban te… prostește!

11 12. 2012, 13:30

Circulația rutieră intensă și aglomerarea mare de pietoni nu sunt singurele obstacole ale celor care fac jogging în oraș. Cercetătorii belgieni au arătat că „alergătorii” din orașe au parte de un număr sporit de inflamații ale creierului și au scoruri mai mici în testele cognitive decât cei care practică acest sport în marile parcuri, în suburbii sau în localitățile mici.

Testul s-a efectuat asupra a două grupuri, unul de 15 persoane dintr-o zonă urbană și altul de nouă înși dintr-o zonă rurală. Toti participanții au practicat jogging trei zile pe săptămână, timp de o oră (între 12:00 și 13:00), pe parcursul a 12 săptămâni.

După aceată perioadă, participanții au fost supuși unor teste care au relevat faptul că cei din grupul „urban” au prezentat scăderi ale plasticității creierului (abilitatea creierului de a asimila cunoștințe noi), diminuări ale nivelului de înțelegere și degradarea sănătății mintale, toate cauzate de nivelul ridicat de poluare al aerului. Aceștia au mai prezentat și inflamații ale unor zone ale creierului.

Din fericire, potrivit lui Romain Meeusen, șeful departamentului de Fiziologie Umană și Medicină Sportivă al universității Vrije din Bruxelles, organismul uman dispune de un foarte puternic mecanism de regenerare, care în timp elimină inflamațiile și degradările survenite în organism.

Meeusen, care a arătat că oricum este mai bine să faci mișcare decât să fii sedentar, a dat și căteva sfaturi pentru practicarea joggingului:

Fă jogging pe ploaie și vânt! În aceste condiții atmosferice, microparticulele dăunătoare sunt în cantitate mai mică în aer.

Evită orele de vârf! Cu cât sunt mai multe mașini, cu atât crește poluarea cauzată de gazele de eșapament.

Folosește parcurile! Cu cât este mai mare perdeaua de verdeață între tine și mașini, cu atât mai bine.