Joe Manganiello – De la vârcolac fierbinte la Vlad Ţepeş (interviu)
Cred că serialul „True Blood” este mult mai mult decât despre vampiri şi vârcolaci. Îmi aminteşte de mitologia greacă, în care toţi zeii avea trăsături umane – desigur, aveau puteri supranaturale, dar se luptau constant în ei, făceau sex între ei, aveau sentimente, intrau într-o grămadă de necazuri. Există un eseu despre folosirea personajelor mitologice pentru a explora umanul. Toate personajele din serial sunt monştri, dar se luptă cu faptul că sunt oameni. Acestea suferă, se simt singure, mor. Cred că toată ideea asta cu vampiri şi vârcolaci este linguriţa de zahăr cu care ni se dă medicamentul; ne ajută să înţelegem mai bine ce se întâmplă în societatea noastră. Alan Ball este un scenarist grozav, a scris nişte chestii extrem de intresante, precum „Sub pământ SRL” sau „American Beauty”, iar în „True Blood” ceea ce-i atrage pe oameni este umanitatea monştrilor. Cred că este amuzant să-ţi imaginezi – în special dacă te identifici cu personajul lui Sookie – că toţi aceşti bărbaţi supranaturali se luptă să te cucerească.
– Ce-i poate oferi personajul tău lui Sookie diferit de ceea ce-i oferă vampirul Bill?
Sookie este evident îndrăgostită de Bill. Dar apoi aflăm că acesta nu a fost foarte sincer cu ea. Mai este şi Eric, cu care aceştia formează un triunghiu amoros. Apoi, în sezonul 3, apar eu şi triunghiul devine… pătrat. Alcide îi poate oferi lui Sookie ceva ce vampirul nu-i poate oferi: o poate duce la un restaurant pentru micul-dejun, o poate duce la plajă şi îi poate oferi o grămadă de căţeluşi.
– Câţi oameni normali sunt până la urmă în serial? Pentru că, pe măsură ce timpul trece, se adevereşte că toţi au o abilitate supranaturală.
Câţi oameni normali există cu adevărat pe lumea asta? (râde) Cred că din ce în ce mai puţini. Nu pot dezvălui prea multe, pentru că în sezonul 4 lucrurile o iau razna, veţi vedea, apar vrăjitoare cu puteri asupra morţilor. Dar întotdeauna vor fi şi oameni normali pentru că, altfel, personajele supranaturale vor părea normale.
– Ai învăţat ceva de la personajul tău? De exemplu, cum să îţi controlezi furia?
Ei bine, (râde) când eşti actor poţi face lucruri pentru care, în realitate, ai fi aruncat în puşcărie pe viaţă. Ştii, vorbeam cu nişte prieteni despre filmul „Fight Club”, preferatul meu. Bărbaţii au fost, mii de ani, vânători, iar acum se duc la supermarket să-şi procure hrană. Unde se duce toată acea energie?
– Tu şi vârcolacul Alcide aveţi ceva în comun?
Da, o mulţime de lucruri. Am fost dintotdeauna foarte mare. Am fost un copil înalt, bine făcut, dar foarte blând, foarte sensibil, ceea ce-l înnebunea pe tatăl meu. Pe măsură ce creşteam, mi-am descoperit aceste două trăsături care nu mergeau împreună: eram foarte atletic, dar şi un artist. În Pittsburg, locul unde am crescut, dacă ai o statură ca a mea, nu poţi fi sensibil. Bărbaţii nu sunt sensibili, nu sunt artişti. Ei sunt atleţi, joacă fotbal şi atât. Aşa că, aceste două părţi ale mele păreau că nu se potrivesc, nu merg bine împreună. Alcide este de asemenea foarte puternic, dar nu a avut voie să-şi folosească această forţă. De aceea, şi el se simte ca un outsider, aşa că partea asta a personajului o înţeleg. Când eram mic, eram înnebunit după filme cu monştri, dar mie îmi părea rău pentru monştri, pentru că tot ceea ce îşi doreau era să-şi găsească locul, să fie acceptaţi de ceilalţi, să fie iubiţi. De asemenea, Alcide mănâncă multă carne, eu mănânc multă carne, el mârâie mult, eu mârâi. Este o scenă în sezonul trei când vârcolacul se încinge foarte tare, devine foarte fiebinte. Şi eu am fost acuzat de asta de multe ori. Seara, la culcare, mă încing foarte mare, parcă sunt un radiator… Cred că semăn destul de mult cu personajul meu.
– Ce părere despre alte producţii cu vampiri, de genul „Twilight”, „Interviu cu un vampir”?
Nu am văzut niciun film din seria „Twilight”. „Interviu cu un vampir” mi s-a părut OK şi mi-a plăcut interpretarea lui Gary Oldman în „Dracula”. Însă eu sunt un fan al filmelor vechi, cele cu Nosferatu interpretat de Bela Lugosi. Îmi mai place şi „Lost Boys” şi, prin anii ’90, era un serial semnat de Aaron Spelling,”Kid of the Embrace”, care a avut doar 8 episoade pentru că, după aceea, protagonistul amurit decapitat într-un accident de motocicletă. Dar serialul era grozav.
– Sex cu un vârcolac sau sex cu un vampir?
Ei bine, te-ai trezit vreodată alături de cineva care avea picioarele reci? Ai o reacţie de recul. Vampirii au tot corpul rece, deci cred că destul de înfiorător să faci sex cu un vampir. Pot fi utili când e cald afară, dar iarna, mai buni sunt vârcolacii.
-Tu vei apărea în scene de sex?
Da, veţi vedea cum fac sex vârcolacii.
– Ţi-ar fi plăcut să ai alt rol în serial, de vampir, de exemplu?
Ei bine, când eram copil, eram obsedat de vampiri. De exemplu, pe când aveam 3 ani, de Halloween, mama m-a costumat în Dracula şi m-a dus să colind o casă „bântuită”. Am intrat în casă şi, deodată, un vampir a sărit dintr-un coşciug. Toţi copiii au început să urle şi au luat-o la goană, dar eu am rămas foarte calm, am sărit în sicriu alături de tipul acela deghizat şi am închis şi capacul peste noi! Cred că este interesant să ai rolul unui vampir. De fapt, unul dintre agenţii mei mi-a trimis recent scenariul unui film cu Vlad Ţepeş, figura istorică de la care a pornit mitul lui Dracula. Ar fi grozav să-l joc.
– Crezi în fiinţe supranaturale?
Da, cred în fantome. Am avut nişte experienţe cred de explicat care m-au făcut să cred în fantome. Mi-ar plăcea să vin în România să fac nişte investigaţii şi apoi îţi voi răspunde la această întrebare. Poate, dacă văd că sunt un vârcolac, toate acele creaturi supranaturale vor ieşi la lumină. (râde)
– De ce te temi cel mai tare în viaţă?
Păi, nu ştiu. După cum am mai spus, iubesc monştrii. Ştii, când eram mic, mama voia să-mi lase lumina aprinsă la culcare, dar eu mă înfuriam şi o puneam să o stingă şi să închidă uşa după ea. Pentru că eu îmi doream să iasă monştrii din dulap, voiam să vină la mine.
– Care este cel mai înspăimântător lucru pe care a trebuit să-l faci pentru un rol?
Probabil faptul că ştiu că părinţii mei mă văd gol la televizor – am destule scene de nuditate în „True Blood”, iar ei nu vor vorbească despre asta, se prefac că nu au văzut nimic.
Serialul „True Blood” – sezonul 4 începe vineri, 7 octombrie, la HBO.