Jocurile video, o nebunie planetara

21 03. 2005, 09:42
De curand, președintele în exercițiu al concernului media Viacom, Sumner Redstone, a facut un anunț care i-a pus pe mulți pe ganduri: se lanseaza în afacerea jocurilor video. În varsta de 81 de ani, Redstone e o figura cvasi-legendara chiar și în randul extrem de

De curand, președintele în exercițiu al concernului media Viacom, Sumner Redstone, a facut un anunț care i-a pus pe mulți pe ganduri: se lanseaza în afacerea jocurilor video.

În varsta de 81 de ani, Redstone e o figura cvasi-legendara chiar și în randul extrem de influenților șefi ai marilor companii de media; ultima lui achiziție, pachetul majoritar de acțiuni în compania Midway Games, producatorul jocului „Mortal Kombat”, transmite un mesaj clar: jocurile video sunt o afacere extrem de profitabila și toți marii jucatori de pe piața vor o parte cat mai mare.În septembrie 2004, PricewaterhouseCoopers (PwC), cea mai mare firma de consultanța financiara din lume, a facut public un raport estimativ despre evoluția viitoare a pieței jocurilor video în urmatorii patru ani, intitulat „Global Entertainment and Media Outlook: 2004-2008”. Rata de creștere prognozata de cei de la PwC este de 20% pe an, „mai mult decat televiziunea și industria muzicala la un loc”, cum observa Redstone.

Deja, jocurile au depașit ca volum de vanzari box-office-ul cinematografiei.Tendința principala va fi, conform raportului PwC, creșterea exploziva a jocurilor PC pe Internet, care pot fi considerate deja o platforma de sine statatoare. Pentru 2008, estimarile PwC vorbesc de o comunitate de gameri care ar putea ajunge la 25 milioane de persoane – o piața estimata la 3,4 miliarde de dolari (prin comparație, în 2003 aceasta era de 420 de milioane).

Accesul la conexiuni Internet broadband (cu largime mare de banda, care permit transferuri mari de date) le-a dat gamerilor posibilitatea de a se reuni în „comunitați virtuale” de jucatori.

Producatorii au speculat imediat ocazia oferita de tehnologie, lansand o noua categorie de titluri, denumite generic „MMOG” sau „MMORPG” („massively multiplayer online games”, respectiv „massively multiplayer online role-playing games”), lumi virtuale care ruleaza pe servere dedicate și aduna laolalta cateva sute sau chiar mii de jucatori simultan. Desigur, pentru a a se conecta la respectivele servere, jucatorii platesc un abonament; volumul veniturilor atrase de acestea este estimat în prezent la peste 1 miliard de dolari anual. Unul dintre acestea, popularul „EverQuest”, avea în 2003 peste 400.000 de abonați numai în Statele Unite. Pentru unii, e chiar un mod de a-ți caștiga existența. Saptamanalul „The Observer” a publicat recent povestea unui tanar roman din Caracal pe nume Bogdan Ghirda, care lucreaza într-o firma cu 11 angajați romani pentru Gamersloot.net, o companie din California, pentru un salariu de 3,6 milioane de lei.

Aflați topul publisher-ilor din domeniul jocurilor numai din