Jocuri la cub

Apropo.ro / 23.07.2002, 10:41
Jocuri la cub
Jocurile ofera, pentru multi, un mod foarte placut de a-si petrece timpul liber. Din acest motiv, inca de multi ani, unele firme au pus la punct niste sisteme electronice care erau dedicate jocului - oarecum - virtual. Sa ne aducem aminte de Atari, Gameboy, Game Gear, Nintendo Enertainment

Jocurile ofera, pentru multi, un mod foarte placut de a-si petrece timpul liber. Din acest motiv, inca de multi ani, unele firme au pus la punct niste sisteme electronice care erau dedicate jocului – oarecum – virtual. Sa ne aducem aminte de Atari, Gameboy, Game Gear, Nintendo Enertainment System si alte console de jocuri. Astazi vom arunca o privire asupra lui… Nintendo Gamecube.

Nintendo a reusit, de la bun inceput, sa se impuna pe piata jocurilor video. Primul lor bebelus, Gameboy-ul, aproape devenise un mod de viata. A urmat SNES-ul, care a „spart” si el piata, facand valva. Mai nou, dupa o pauza in care toti credeau Nintendo, un nume pierdut, acesta a revenit in forta, aducand Gameboy Advance, un Gameboy super-color si cu un procesor pe 32 de biti si Gamecube, care a depasit asteptarile.

De ce i-au spus Gamecube? Simplu – consola are o forma cubica (4.5″ x 5.9″ x 6.3″) si este foarte micuta. Impresionant este ce „zace” inauntru – un procesor IBM PowerPC Gekko, creat cu o tehnologie de 18 microni, care „alearga” la o frecventa de 485 MHz. Aceasta este inima propriu-zisa a acestui sistem. Mai notam si sunetul pe 64 canale. Partea video poate gestiona pana la 12 milioane de poligoane pe secunda. O prima concluzie ar fi ca are toate cele necesare pentru a mearge ca „unsa”.

Pana acum, Nintendo a folosit suporturi proprii, pentru a-si distribui jocurile. Nu face exceptie nici Gamecube, Nintendo neputand abtinandu-se sa nu vina cu o idee „diferita”, consola folosind ca mediu, DVD-uri de 3 inch cu o capacitate de 1.5 GB. Aceasta personalizare, produsa de Matsushita, urca cu mult pretul unui joc, dar, cine se respecta, plateste.

Printre avantaje – joypad-ul analogic cu vibratii si o mare varietate de jocuri (peste 200) avand in vedere timpul de cand s-a lansat pe piata.

Gamecube-ul este disponibil si in Romania, in magazinele BestComputers, la pretul de 7.797.000 LEI (TVA inclus). Un pret just avand in vedere ca distractia va fi garantata la puterea „cube”.

Razvan Rebegeanu