Astfel, Fondul Monetar Internațional (FMI) a impus Guvernului un termen scurt în care să finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica, respectiv până la 15 februarie 2012, și să anuleze, în limitele legii, înțelegerile pentru care aceste negocieri nu pot fi încheiate.
Poșta Română va concedia cel puțin 600 de angajați, dintr-un total de 35.000, până la sfârșitul lunii martie și va reduce în continuare numărul oficiilor poștale, cu peste 135 unități, conform scrisorii de intenție, obținută de Mediafax. Totodată, Guvernul și FMI au stabilit să prelungească cu cel puțin două luni vânzarea a 20% din acțiunile Poștei Române.
FMI a solicitat Guvernului și începerea, până la sfârșitul lunii septembrie, a procedurilor de lichidare a Companiei Naționale a Huilei (CNH). Active ale exploatărilor miniere Petrila, Paroșeni și Uricani, considerate neviabile, vor fi transferatee cel târziu în luna februarie către ANAF, pentru executare silită. Minele considerate viabile ale CNH ar urma să fie incluse în Complexul Energetic Hunedoara, care, împreună cu Complexul Energetic Oltenia, compus din SNLO și termocentralele Craiova, Turceni și Rovinari, vor fi privatizate până la sfârșitul acestui an, conform calendarului convenit cu FMI.
Potrivit unui articol publicat în nume personal de doi analiști ai Reuters pe blogul agenției, „rigoarea excesivă” promovată de instituția financiară ar putea provoca daune pe termen lung, prin întărirea forțelor politice anti-reformă, care ar putea îndepărta România de strategiile pe care le încurajează FMI.