Cineasta Jane Campion a fost recompensată cu Premiul Lumiere

De: Nicoleta Lepădatu / 16.10.2021, 18:08
Cineasta Jane Campion a fost recompensată cu Premiul Lumiere

Jane Campion, prima femeie regizor care a câștigat Palme d’Or (pentru „Pianistul”, în 1993), a acceptat vineri seară Prix Lumière, la Lyon, de la Julia Ducournau, cea de-a doua femeie regizor care a luat la Cannes prestigiosul trofeu.

Cu modestia caracteristică, Jane Campion a urcat pe scenă cu un zâmbet mare și a spus: „Sunt cu adevărat mișcată – sunt  neozeelandeză: noi nu facem aceste lucruri, nu ne emoționăm.”

Întorcându-se către colega ei de scenă, Champion a adăugat: „Dar sper că voi spuneți adevărul, pentru că este cu adevărat o surpriză și foarte emoționant să aud de la femeile de aici ce a însemnat cinematograful și sunt foarte încântată, pentru că a fost viața și plăcerea mea.”

Cineasta în vârstă de 67 de ani a comparat cu un pelerinaj la Bethleem venirea sa până la Lyon, oraşul în care fraţii Lumiere şi-au realizat filmele la sfârşitul secolului al XIX-lea dând astfel startul cinematografiei.

Directorul Festivalului Lumiere, Thierry Frémaux, a prezentat-o pe Jane Campion drept „o artistă a premierelor”, fiind prima regizoare recompensată cu Premiul Lumiere, prezentat de promotorii săi drept „Nobelul din cinematografie. Scenarista şi regizoarea filmului „Pianul” (1993) este de asemenea prima femeie care a câştigat trofeul Palme d’Or la Cannes şi prima cineastă care a prezidat juriul Festivalului de la Cannes în 2014.

Printre cei 3.000 de invitaţi prezenţi în amfiteatrul Palatului Congreselor de la Lyon s-au aflat personalităţi de marcă ale cinematografiei, precum regizorul francez Michel Hazanavicius şi soţia sa, Berenice Bejo; Vincent Lindon, Agathe Rousselle sau regizorii spaniol şi italian Juan Antonio Bayona şi Marco Bellocchio.

Jane Campion a răsturnat universul cinematografic încă de la primul ei lungmetraj, „An Angel at my Table” (1990), potrivit Institutului Lumiere. A rămas de atunci o cineastă puţin prolifică, regizând doar şapte lungmetraje în douăzeci de ani. Ea a surprins totodată industria de profil, lansându-se în universul producţiilor de televiziune, pentru care a regizat cele două sezoane ale serialului „Top of the Lake”.

Premiul Lumiere, ajuns la cea de-a 13-a ediţie, a fost decernat cu ocazia Festivalului Lumiere, un eveniment dedicat filmelor de patrimoniu. Jane Campion le urmează astfel în palmaresul Festivalului Lumiere, fraţilor belgieni Jean-Pierre şi Luc Dardenne.

Prestigiosul premiu a fost atribuit la ediţiile precedente unor artişti de renume din industria cinematografică mondială, precum Francis Ford Coppola, Jane Fonda, Wong Kar-wai, Catherine Deneuve, Martin Scorsese, Pedro Almodovar, Quentin Tarantino, Ken Loach, Gerard Depardieu, Milos Forman şi Clint Eastwood.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Jane Campion, preşedintele juriului Cannes 2014