Jaf cu anticipație

Apropo.ro / 20.12.2001, 14:09
Jaf cu anticipație
de Elena Marinescu Trei miliarde de lei fac pui în contul Apaterm. Banii au fost virați, ani la rând, de asociațiile de proprietari ca fond de anticipație. Acum, asociațiile ar avea dreptul sa-și ceara banii înapoi. Reprezentanții Apaterm însa, refuza sa-i

de Elena Marinescu

Trei miliarde de lei fac pui în contul Apaterm. Banii au fost virați, ani la rând, de asociațiile de proprietari ca fond de anticipație. Acum, asociațiile ar avea dreptul sa-și ceara banii înapoi. Reprezentanții Apaterm însa, refuza sa-i restituie.

Le place sa ia

„Fond de reparații, fond de rulment, de unde sa mai dea și pentru fond de anticipație?! Ar însemna sume enorme, iar oamenii abia au atât cât sa-și plateasca regia”. Ștefan Platon, președintele Asociației de proprietari 118 Vest Rogerius, susține ca are 38 milioane lei depuse în contul Apaterm, ca fond de anticipație și ca, deși a cerut restituirea lor, nu i-a primit. „Mi-au zis ca fondul ramâne ca garanție și m-au întrebat de ce nu mai strâng. Le place sa ia, solicita, someaza, ne pun penalitați. Dar de dat, nu dau nimic înapoi”, spune Platon.

De la Ana la Caiafa

Nici Bujor Hașaș, președintele Asociației de proprietari Toma, nu a avut mai mult succes. Când a cerut banii, juriștii regiei au invocat o lege veche de 20 de ani care, zic ei, e neabrogata. „Mi-au spus ca e valabila și azi. Deci, trebuie sa platesc și fond de anticipație”. A doua zi, Hașaș s-a dus la Primarie. I s-a explicat ca legea aceea nu mai e valabila și ca Apaterm trebuie sa-i dea banii. Când s-a întors cu raspunsul Primariei, funcționarii Apaterm erau deja pregatiți cu o alta placa. Cica fondul de anticipație nu mai e la ei, ci la Electrocentrale, unde a fost virat ca garanție pentru contractul de furnizare. Președintele asociației da acum din umeri. „Am lasat-o balta. Oricum, anul asta nu am adunat întreaga suma, doar o mica parte”.

Abrogat

Plata fondului de anticipație a fost instituita în 1994, dupa apariția HG 425. La articolul 94, actul normativ prevedea ca fiecare asociație de locatari trebuie sa depuna la încheierea contractului cu Apaterm o garanție, reprezentând echivalentul consumului mediu pe luna, calculat pentru fiecare persoana înscrisa. Articolul respectiv a fost însa abrogat, printr-o alta Hotarâre de Guvern, 168/2000. Cu toate acestea, Apaterm refuza, de un an de zile, sa restituie banii strânși!

Birurile noastre…

În afara cheltuielilor lunare de întreținere, locatarii mai au de platit o serie de bani în diverse fonduri. FONDUL DE ANTICIPAȚIE este contravaloarea unui consum mediu pe luna, pentru o persoana. Se platește la Apaterm, o singura data, de catre asociațiile de proprietari, pentru toți membrii sai. Valoarea fondului se reactualizeaza în funcție de prețurile practicate de Apaterm FONDUL DE RULMENT ramâne la dispoziția asociațiilor de proprietari și reprezinta contravaloarea consumului pentru o luna de iarna, strânsa pentru fiecare membru în parte. Din fondul de rulment se platesc facturile ajunse la scadența, pentru care nu ajung banii încasați lunar de la membrii asociației. FONDUL DE REPARAȚII se strânge lunar, pentru a plati contravaloarea unor reparații curente. Ramâne la dispoziția asociației de proprietari. Suma difera de la o asociație la alta, în funcție de necesar și posibilitați.

„Unde scrie?!”

Nici una dintre asociațiile de proprietari din Oradea nu a fost înștiințata sa sisteze colectarea fondului de anticipație. Motiv pentru care multe dintre ele au virat și în acest an diverse sume, pentru completare. „Unii platesc, alții nu”, declara ing. Mariana Tiutin, funcționar la departamentul Relații cu Clienții din Apaterm. Luna trecuta, în schimb, mai mulți administratori de bloc s-au prezentat intrigați la Apaterm sa ceara socoteala. Pentru ca li s-a comunicat la Primarie, cu ocazia unei specializari, ca ar putea sa-și ceara fondul de anticipație înapoi. De primit, însa, nu au primit nimic. „Nu știu cine le-a zis, dar nu știe nimic. Mai bine s-ar lasa de meserie. Daca vor sa știe ce se întâmpla, sa vina la mine ca îi explic eu. Nu putem sa dam banii înapoi, fiindca nu scrie nicaieri ca trebuie dați”, explica senin Ioan Ciursaș (foto), directorul Apaterm. Scrie, în schimb, ca nu trebuie luați!

Doar rau-platnicii!

„Este un gol legislativ acum”, recunoaște Ciursaș. Drept urmare, „regia nu mai obliga asociațiile de proprietari sa plateasca fondul de anticipație”. Dar, daca oamenii, fara sa știe, varsa banii, Apaterm nici nu îi restituie. Ciursaș spune ca, oricum, în decurs de câteva luni, situația fondului de anticipație „se va lamuri”. Prin normele de aplicare ale Legii serviciilor publice. „Nu se va mai numi fond de anticipație, ci garanție”, spune directorul. Adica bani, tot se vor strânge. Ce nu zice directorul e ca, potrivit proiectului respectivelor norme, care stabilesc și modelul contractului-cadru dintre regii și asociații, garanția se va impune doar celor rau-platnice!

Unde-s dobânzile?

În timp ce asociațiile se zbat de pe o zi pe alta, din cauza datoriilor acumulate, ele nu beneficiaza de nici un leu dobânda pentru fondul de anticipație blocat la Apaterm. Cu toate ca majoritatea s-au achitat de obligație, odata cu transformarea din asociații de locatari în asociații de proprietari și semnarea contractului de furnizare cu Apaterm. La un calcul simplu, daca cele 3 miliarde blocate la regie ar fi depuse într-un cont bancar, la o dobânda anuala de 30%, asociațiile și-ar putea împarți, lunar, peste 82 milioane lei. Suma care, cu siguranța, ar acoperi multe cheltuieli curente. Pe când așa, vorba românului, și saraci și cu banii luați…

Unii în locul altora

„Suma depusa de asociațiile de proprietari completeaza garanția solicitata de CET, în contractul de furnizare pe care îl vom încheia zilele urmatoare”, este una din explicațiile lui Ioan Ciursaș, directorul Apaterm.

Juriștii contactați de BIHOREANUL spun, însa, ca regia nu are dreptul sa faca acest lucru. Deoarece relația comerciala dintre Apaterm și Electrocentrale Oradea nu are legatura cu cea dintre regie și asociațiile de proprietari. În plus, daca fondul de anticipație este o garanție depusa de asociațiile de proprietari, banii respectivi nu pot fi folosiți de Apaterm în interes propriu.