Jack Dorsey: Interzicerea lui Trump pe Twitter creează un precedent “periculos”
Jack Dorsey, fondatorul și șeful Twitter, consideră că decizia sa de a-i interzice lui Donald Trump accesul pe platformă a fost „cea corectă”, dar critică puterea rețelelor de socializare online asupra unei „părți a dialogului public”.
Dorsey consideră că decizia sa este un „eșec” și „creează un precedent” pe care îl consideră „periculos” vizavi de puterea deținută de marile companii. „Nu mă simt deloc mândru că a trebuit să suspendăm contul @realDonaldTrump”, a scris Dorsey pe Twitter, într-o serie de mesaje în care explică hotărârea de a i se interzice lui Trump, pe termen nelimitat, accesul pe platformă, pentru încurajarea violențelor care au avut loc la Capitoliul din Washington. Acesta este un „eșec din partea noastră de a promova un dialog sănătos”, iar acest tip de măsuri „ne împart în tabere”. “Ele limitează posibilitățile de a explica, de a învăța ”, a continuat el.
Twitter a fost principalul instrument de comunicare al miliardarului republican, care l-a folosit zilnic pentru a se adresa direct celor 88 de milioane de abonați. Accesul lui Donald Trump a fost suspendat și pe Facebook, Snapchat, Twitch și, de marți, pe YouTube, pentru o săptămână. Platforma video Google s-a confruntat cu o presiune tot mai mare din partea ONG-urilor și a personalităților.
„(Gestul, n.r.) stabilește un precedent pe care îl consider periculos: puterea pe care o persoană sau o companie o are asupra unei părți a dialogului public global”, a scris Jack Dorsey.
El a subliniat că echilibrul puterilor era respectat atât timp cât „oamenii puteau alege un alt serviciu, dacă regulile noastre și aplicarea regulilor noastre nu le convenea”. Dar „acest concept a fost contestat săptămâna trecută, când un anumit număr de furnizori esențiali de instrumente online a decis, de asemenea, să nu găzduiască ceea ce li s-a părut periculos”, a mai scris Dorsey. „Nu cred că a fost o acțiune coordonată. Cel mai probabil companiile au ajuns la propriile concluzii sau s-au simțit încurajate de acțiunile altora”.
Giganții tehnologici au invocat riscul de creștere a violențelor
Pe lângă suspendarea definitivă a contului lui Trump, Twitter a eliminat, în weekend, 70.000 de conturi afiliate QAnon, o teorie a conspirației printre ai cărei adepți se numără suporteri ai lui Trump care au participat la manifestațiile violente de săptămâna trecută.
La rândul său, Facebook s-a angajat să elimine toate mesajele legate de sloganul „Stop the steal” (Opriți furtul), folosit de Trump și fanii săi multe luni. Google și Apple au exclus rețeaua de socializare conservatoare Parler, populară printre susținătorii lui Trump, de pe platformele lor de descărcare a aplicațiilor.
Toți acești giganți tehnologici au invocat riscul de creștere a violențelor în săptămâna care precede ceremonia de învestire a lui Joe Biden ca președinte al SUA, programată pe 20 ianuarie.
Supărare și furie
Comentariile lui Jack Dorsey vin după ce aleși americani din ambele tabere au criticat marile companii din Silicon Valley. Procurorul general al Texasului, Ken Paxton, le-a cerut, miercuri, să explice deciziile lor “înspăimântătoare” care afectează dreptul la libera exprimare,
„Da, trebuie să analizăm cu un ochi critic inconsecvențele din politicile noastre. Da, trebuie să vedem modul în care serviciul nostru poate crea distragere și poate face rău. Da, avem nevoie de mai multă transparență în moderarea conținutului”, a spus Jack Dorsey, toate acestea în interesul unui „internet gratuit, deschis și global ”.
CITEȘTE ȘI: Twitter suspendă definitiv contul lui Donald Trump
FOTO: Profimedia Images