Izaura Niţoi: “Nu imi ies aproape niciodată şniţelele!”
De profesie farmacistă, Izaura adoră să gătească şi îşi hrăneşte sănătos familia! A fost şef de echipă pentru nunta lui Edi şi a Silviei Stancu şI s-a bazat pe intuiţie, care nu o înşeală niciodată! Iată cum a dat gata juriul MasterChef!
– Eşti de profesie farmacistă. Cum te descurci cu reţele în bucătărie?
Farmacia clasică e o artă de care am fost atrasă dintotdeauna. Amestecuri, soluţii, poţiuni… o mică vrăjitorie! Bucătăreala este exact la fel. Trebuie să ştii câteva lucruri tehnice şi restul este o magie într-o oală în loc de mojar, Berzelius sau Erlenmeyer.
– Ce nu-ţi lipseşte niciodată din frigider?
Untul! Eu cumpăr de la o fabrică de lactate din Sibiu calupuri de 2 kg de unt, 82% grăsime. Nu concep mic dejun fără unt sau orice fel de mâncare gătită la care să nu folosesc untul.
Orice fel de mousse de ciocolată. De ciocolată neagră, albă, cu lapte, cu fructe, cu chilly, cu mentă… La egalitate cu mousse-ul este millefeuille cu vanilie de la Rue du Pain. Absolut Divin!
– Ce îţi place să serveşti la micul dejun?
Ador dimineţile când stăm cu toată familia la micul dejun. Dacă am timp, fac ouă Benedict sau Fiorentine.. Daca nu, atunci fac repede o fritatta la cuptor şi pâine prăjită! Nelipsite sunt la micul dejun (acelea liniştite din weekend) salatele cu spanac crud sau salata verde pe care fetele mele le mănâncă cu plăcere şi bineînţeles că se lasă şi cu strâmbături din nas, dar cred că o să-mi mulţumească peste ceva timp că nu le-am hrănit cu fast-food.
– Cum ai ajuns la MasterChef?
Am văzut anunţul pe Internet cu mult timp în urmă şi reacţia mea a fost: „Eu? La MASTERCHEF?”. Soţul meu a fost cel care a luat decizia în locul meu şi m-a înscris, iar apoi m-a anunţat că trebuie să pregătesc ceva pentru preselecţia din ziua următoare. De data aceasta nu m-am mai împotrivit şi m-am prezentat frumos la Pullmann cu farfuria în braţe, extrem de încântată de realizarea mea.
– Cu ce preparat ai dat gata juriul MasterChef?
Imi place să cred că preparatul meu de la proba French Cuisine a fost special. Atunci am gătit o tartă de mere şi cartofi cu foie gras grillee.
– Ai fost şef de echipă pentru nunta lui Edi şi a Silviei Stancu. Care a fost atunci proba de foc? Ce te-a provocat cel mai mult atunci?
Nunta a fost o probă de FOC. 10 oameni de coordonat într-o bucătărie de 5 stele şi un meniu foarte dificil de realizat. A fost complexă decizia de a alege oamenii mei pentru că îi cunoşteam foarte puţin. M-am bazat pe intuiţie în cazul unora şi pe cunoaştere în cazul altora. Intuiţia nu m-a înşelat şi am fost foarte fericită că ehipa mea a muncit foarte bine şi ne-am atins împreună scopul final: câştigarea etapei. Cel mai amuzant moment: Sidia Sissoko spărgând ouă de prepeliţă, părea un elefant încercând să prindă un şoricel . Cel mai dramatic moment: când am rămas fără risotto la farfuria cu peşte. Am simţit că rămân fără aer când am realizat că putem pierde pentru 2 linguri de orez…. In urma acestei probe am hotărât să accept poziţia de manager care mi-a fost propusă cu 1 lună în urmă şi pe care o refuzasem pentru că nu credeam că îi pot face faţă (în compania farmaceutică în care lucrez).
– Ce fel de mâncare nu-ţi iese niciodată?
Nu îmi ies aproape niciodată şniţelele. Nu îmi place să le fac şi nu reuşesc să obţin crusta aceea perfectă aurie. In schimb, am o prietenă care este specializată în şniţele şi o rog să-mi facă ea când mergem în vizită.
– De ce anume nu te-ai putea lipsi niciodată în bucătărie?
Am în bucătărie un mojar mare şi foarte frumos de alamă, pe care l-am moştenit de la bunica mea. Condimentele mele trec prin acest mojar şi prind viaţă. Prin mojărare aromele se intensifică şi animă orice mâncare, oricât de banală ar fi. Mojarul meu a cunoscut aromele Chinei, ale Indiei, ale Mexicului şi multe alte zone de pe glob. Il ador şi îmi aduce aminte că sunt farmacistă ca şi mama mea.
Dana Popa
Reţetă:
Creveţi jumbo cu chilly, piure de dovleac cu red curry şi lapte de cocos şi orez basmati cu boabe de muştar negru
Aceasta a fost reţeta mea de la preşelecţie şi pe care o pot numi un „signature dish”:
1 linguriţă red curry
50 g lapte de cocos
2-3 linguri de supă de legume
1 ceapă mică
O bucăţică de ghimbir
Limeta ( suc şi coajă)
Ulei
Sare
Se introduce în cuptorul preîncălzit la 200 de grade o felie de dovleac şi se lasă 25-35 de minute până ce aceasta devine moale iar furculiţa intră uşor în el.
Dovleacul se desprinde de pe coajă şi se lasă deoparte .Ghimbirul şi ceapa se curăţă şi se taie bucăţele mici cu cuţitul . Se călesc în câteva linguri de ulei ghimbirul, ceapa, coaja de limeta şi 1 linguriţă de pastă Red curry, iar apoi se introduce şi dovleacul copt şi supa de legume.
Se lasă la fiert 5-7 minute, iar la final se adaugă laptele de cocos, câteva picături de limeta şi sare.
4 creveti jumbo
Unt
Chilly
Salată de valeriană
Chives
Sare
Piper
Creveţii se curăţă şi se introduc în tigaia preîncinsă cu unt topit şi câţiva fulgi de chilly şi un vârf de linguriţă de green curry.
Se trag în tigaie 3-5 min până devin roz şi cu multă atenţie să nu se gătească prea mult.
50 g Orez Basmati
Sare
Seminţe de muştar negru
Orezul se fierbe conform instrucţiunilor de pe ambalaj .
Intr-o tigaie se încinge o lingură de ulei şi se lasă câteva secunde boabele de muştar în el.
Acestea se amestecă cu orezul.
La final se asamblează farfuria cu ajutorul unui inel special pentru orez şi piureul de dovleac, iar creveţii se aşează pe câteva frunze de valeriană.Se decorează cu chives, oţet balsamic redus şi o pată de Green Curry.