De curand, Ioan Gyuri Pascu a lansat cel de-al patrulea album solo, „Stangul de-a visa”. E un disc care l-a salvat din disperarea cotidiana si in urma caruia a invatat ca viata trebuie privita cu seninatate.De curand, Ioan Gyuri Pascu a lansat cel de-al patrulea album solo, „Stangul de-a visa”. E un disc care l-a salvat din disperarea cotidiana si in urma caruia a invatat ca viata trebuie privita cu seninatate.
Au trecut doi ani de la aparitia discului „Lasa (muzica de casa)”. E mult, e putin?
Acum era momentul sa apara discul acesta. Mi-am luat o pauza de cantat si de concerte pentru ca asteptam sa se aseze un pic lucrurile, sa revina muzica de stare. Se pare ca asta se intampla acum. Eu fac muzica atunci cand am inspiratie. Asa ca puteau trece si patru ani si poate nu scoteam nici un disc, sau puteam scoate doua pe an.
Ai lucrat mult la noul disc?
Eu merg intotdeauna pe inspiratie. Uneori stau o luna si nu scriu nimic, cum mi s-a intamplat in ianuarie, pana spre jumatatea lui februarie. Si, cand am inceput lucrul si cu Divertis, si aveam multa, multa treaba, am scris trei cantece intr-o zi. Ca migala, poate am stat mai mult sa lucrez la piese, avand sansa de a-mi fi amenajat studioul acasa.
A fost greu lucrul la album, in comparatie cu anterioarele?
N-a fost nici mai greu, nici mai usor. In momentul in care intri in febra muncii, nu-ti mai dai seama. Mai ales cand iti si place ceea ce iese. La albumul asta mi-au placut versurile foarte mult si m-au inspirat. Am facut un melanj de lucruri foarte moderne cu lucruri foarte clasice. A iesit o muzica foarte placuta. Cand am fost in America, am invatat ca tot ceea ce faci trebuie sa faci cu placere. „To have fun”, spun americanii. Asa am lucrat si eu la disc si asa a fost si in turneul prin cele sapte orase, care a precedat lansarea.
De ce ai ales sa-ti prezinti discul in tara, inainte de lansarea lui in Bucuresti?
Fiindca, pana acum, toate se-ntamplau numai in Bucuresti. Si mi-am spus ca si oamenii din tara merita sa fie primii care afla noutatile de pe piata. In multe state dezvoltate sunt orase care devin centre culturale, ca Avignon, prin festivalul de teatru, in Franta.
Ai simtit ca vreunul din orasele prin care ai trecut poate deveni centru cultural, in genul celor amintite de tine?
E imbucurator ca in acele orase au aparut cluburi foarte bune, in care se canta bine. Am cantat cu niste muzicieni din Oradea si a fost o seara de jazz fantastica. Dar orasele astea nu se pot inca ridica la nivelul de centru cultural. E inca foarte multa blazare si mult necaz din cauza saraciei. Discul meu propune alternative la gandurile astea care ne macina, ne propune visarea, linistirea prin introspectie.
Ne spune ca avem „Stangul de-a visa”.
Da, „Stangul de-a visa” e o alternativa, o completare la dreptul de-a visa. Lumea tot spune ca nu mai are sau nu-si mai permite dreptul sa viseze. Nu-i nimic, spun eu, avem stangul. Intotdeauna mai exista o sansa. Nu trebuie sa te lasi prada disperarii.
Ai trecut si tu printr-o astfel de faza?
Da, am fost in situatia asta. Cu discul asta m-am salvat pe mine insumi, in primul rand. Imi faceam griji pentru orice si mi-am dat seama ca, fiind ingrijorat, nu-mi rezolv mai repede problemele.
Ce aduce nou discul acesta fata de anterioarele?
Ca stil, prea putin. Diferita e tematica: se refera la visare. Toate textele sunt despre bogatia spirituala a omului, care, de multe ori, nu stie cat e de bogat. Ca noutate, am folosit si sound-uri foarte actuale, tobe computerizate, efecte care se folosesc in dance si house.
Dupa lansare, ce concerte mai urmeaza?
Lansarea incheie o prima etapa a unui proiect mai amplu. Au fost cele opt spectacole, sapte prin tara si ultimul in Bucuresti. Apoi intentionam sa facem o serie de zece spectacole la mare, pentru promovarea acestui album si a unui „best of”, pe care vreau sa-l scot pe 31 august. Atunci se implinesc 20 de ani de cand fac eu muzica. Vreau sa mai scot un DVD, care sa cuprinda povestea celor 20 de ani de muzica. Va fi o dubla aniversare, pentru ca atunci implinesc si 41 de ani.
taticu’ cu „ghiveta”
Personajul interpretat de Ioan Gyuri Pascu in show-ul „Strada Divertis nr.1”, taticu’, a avut mare succes in spectacolele grupului Divertis, asa ca s-au gandit „sa-i dea ” o viata in mai multe episoade. „Taticu’ e ca romanul, stie sa se descurce, e si putin ipocrit, e sufletist, ii place sa faca si lucruri bune, dar si sa smechereasca lumea, ca orice bucurestean. Am observat ca aici, in Bucuresti, te bucuri daca esti cu o secunda mai smecher decat celalalt. E un personaj real, asa suntem noi, daca reusim sa facem un chilipir suntem extrem de bucurosi.” Datorita acestui personaj, cand merge pe strada lumea il intreaba pe Gyuri de „ghivete” sau daca mai are de vanzare garsoniera.
Un album optimist
Gyuri crede ca mesajul intregului album e unul optimist: fiecare piesa te indeamna la visare si la constientizarea faptului ca bogatia sta in noi.
„Sunt bogat” – e vorba despre un om normal, care-si descopera bogatia sufleteasca, atunci cand aude stergatori de parbrize si cersetori, cantand „Sunt bogat/ Am un palat…”.
„Stangul de-a visa” – a fost refuzata la selectia pentru Eurovision. Mesajul ei e ca, daca nu mai ai dreptul de-a visa, nu trebuie sa-ti faci griji, pentru ca iti ramane stangul.
„Voi astepta” – speranta ca vei gasi iubirea aceea adevarata se poate intinde peste vietile noastre. E piesa mea preferata.
„Viata mea este visul” – ideea e ca noi suntem ceea ce gandim ca suntem, „Viata mea este visul/Iar eu sunt gandul meu de-acum”, spune refrenul.
„Visul perfect” – ne zbatem mereu, dar, de fapt, putem fi siguri ca, la un moment dat, vom trai visul acela in care nu ne va mai pasa de timp si de cuvinte.
„O chitara-n amurg” – tine de o obsesie mai veche de-a mea: tangoul. Mi se pare un dans al contopirii totale a celor ce se iubesc. Mi-as fi dorit sa dansez, o data, un tango pe malul oceanului.
„Mi-am luat o pauza” – omul isi ucide singur, cu mii de ganduri, toate posibilitatile de a reusi sa faca ceva. Si atunci piesa spune ca e bine sa luam o pauza, sa nu mai gandim atat de profund si sa lasam sufletul, asa cum spunea Sting, sa ne fie ghid si pilot.
„N-o sa-ti ofer ce n-am promis” – e piesa la care am facut si videoclip. Te indeamna sa nu promiti ceea ce nu poti da, insa te face constient ca poti oferi o multime de lucruri fara sa te coste nimic.
„Tine tu luna” – e o balada foarte frumoasa. In concerte le sugerez domnilor sa invete versurile, pentru a o canta femeii iubite.
„Glasul pianului” – e o piesa care vorbeste despre faptul ca muzica e iubire si nu te minte niciodata. Glasul unui instrument e intotdeauna sincer, spre deosebire de glasul uman, care te poate insela.
Sursa: