Istoria și originea Halloween-ului

21 02. 2015, 11:00
1-halloween-afp-1

Halloween-ul se ține pe 31 octombrie și se celebrează anotimpul toamna, la fel cum Ziua lui Mai sărbătorește primăvara.

Druizii Antici (druizii erau preoți în Gaul, Britania Antică și Irlanda) aveau un festival în care sărbătoreau toamna, începea la miezul nopții, pe 31 octombrie și dura până în zorii zilei următoare, 1 noiembrie.

Ei credeau că în această noapte, zeul morții, denumit Saman, chema toate sufletele păcătoase ale decedaților din timpul anului și îi pedepsea trezindu-i la viață în corpuri de animale.

Ideea în sine avea menirea să sperie multă lume la acea vreme. Astfel, oamenii obișnuiau să facă focuri de tabără, înalte, și să stea de pază pentru ca spiritele rele să nu vină peste ei. Se spunea că vrăjitoarele și fantomele își fac simțită prezența în noaptea de Halloween. Încă mai sunt oameni care locuiesc izolați și cred povestea.

Romanii aveau o sărbătoare pe 1 noiembrie, în onoarea zeiței Pomona. Nuci și mere erau coapte înainte de aprinderea focurilor de tabără. Actualul Halloween pare o combinație între sărbătoarea druizilor și a românilor.

Original, sărbătoarea de Halloween era simplă și se ținea mai mult în biserici. Peste tot în Europa, oamenii căutau ocazii de petrecere, să spună povești de groază și să se sperie între ei. Până la urmă, în loc să fie cinstită toamna s-a ajuns la o petrecere supranaturală, cu vrăjitoare și fantome.