Istoria băncilor. Când au apărut prima dată băncile
În afara tuturor serviciilor efectuate de o bancă, ea vine în sprijinul celorlalți cu două principale: prima, de a accepta depozitele de la oameni și să țină banii până când aceștia îi iau înapoi. Al doilea scop este acela de a împrumuta oamenii care au nevoie de o anumită sumă de bani.
Oamenii nu au fost dintotdeauna interesați de bănci. Interesul față de aceasta era considerat imoral, iar anumite țări chiar pedepseau cetățenii care se îndatorau la bancă sau birou de împrumut cum i se mai spunea.
În Babilonia, Egipt și Grecia locul în care erau adunați banii, ca într-o bancă, era templul. În Roma, anul 210 D.Hr., a fost emisă o lege care elibera din circuit un loc în Forum pentru cei care schimbau banii.
Termenul de bancă vine din limba italiană, banco, care înseamnă bancă. În Evul Mediu, cei care schimbau banii își făceau treaba direct în stradă.
Sistemul modern bancar a debutat în Veneția când se înființa Banca di Rialto. Se acceptau depozitele și permitea celor care depuneau banii să scrie un cec înainte. În 1619, Banca del Giro accepta depozite în aur și argint pentru care elibera chitanțe. Chitanțele puteau fi folosite și pe post de bani, căci aveau în spate depozitul ca și garanție.
Prin transformările economice din secolul al XIX-lea, banca a dobândit treptat funcțiile și formele de organizare actuale.