Istoria atomului. Cine a descoperit atomul
Grecii credeau că toată materia este compusă din atomi. De fapt, termenul de atom vine din limba greacă și înseamnă invizibil. Grecii au crezut că dacă ceva era divizat și iar divizat până când nu se mai putea diviza, ce rămânea ceva ce se numea atom.
Chiar dacă ei credeau în acest lucru, nu se poate spune sigur că ei au descoperit atomul, căci informațiile lor nu erau științifice și nici nu au avut cum să dovedească asta. A fost mai mult o idee filozoifică despre materie și lume.
Atomul așa cum îl știm s-a construit pe studii științifice și teorii. Până la începutul secolului 19 ideea că materia sau substanța au o legătură a fost un lucru la care doar filozofii se gândeau.
Totul până când chimistul și matematicianul englez John Dalton a descoperit, în 1803, prima sa teorie despre atom. El a avut idee despre el, dar nu a aflat și ce rol are atomul în natură. Dalton a elaborat o teorie atomică proprie care explică Legea proproțiilor multiple, afirmând că din moment ce substanțele se combină numai în proporții egale, atomii trebuie să stea la baza materiei.
Aproape 100 de ani mai târziu, omul de știință britanic Ernest Rutherford a dezvoltat un concept modern al structurii atomice – el a spus că un atom este format din nucleu, în centru, cu sarcină pozitivă de electricitate, și este înconjurat de electroni încărcați negativ, adică protoni și electroni.
Și astăzi oamenii de știință cred că atomul este format din electroni, protoni, neutroni, positroni, etc, aproape 20 de particule diferite găsite în nucleul său.