La aproape cinci ani de la prima editie, in septembrie 1997, emisiunea „Urmarire generala” a devenit un fel de institutie, dat fiind impactul extrem de mare pe care-l are asupra responsabilizarii telespectatorilor. Potrivit statisticilor oficiale ale Ministerului de Interne, ea a contribuit pina acum la capturarea a sute de infractori periculosi.
Prezentatorul ei, Emanuel Isopescu, omul care spune ca are o colectie impresionanta de amenintari cu moartea, este responsabil cu supradoza de neliniste administrata in fiecare luni la PRO TV „baietilor rai” de pe tot cuprinsul patriei.
S-a plimbat cu elicopterul alaturi de o duzina de „mascati” inarmati la propriu pina-n dinti, smulgindu-i lui Trutulescu faimoasa marturisire privind proportia vinovatiei sale in scandalul „Tigareta 2”. S-a aflat in prima linie cind au fost prinsi dezertorii de acum doua luni, la Dragasani. Este „sperietoarea” lumii interlope, un om confruntat aproape zilnic cu laturile cele mai funeste ale realitatii nefardate ale societatii noastre. Este realizatorul celei mai longevive emisiuni de la PRO TV, dupa „Procesul etapei”.
„In cei aproape cinci ani de „Urmarire generala”, am primit amenintari cu duiumul, majoritatea anonime. Pentru mine sint niste timpenii. Nu astia care dau din gura sint periculosi, desi acum… incep sa iasa din puscarii multi dintre cei care au intrat acolo in ultimii ani datorita emisiunii!”, spune cu umor intransigentul Emanuel Isopescu. Tot el povesteste: „La inceput, lumea ridea de mine. In tiparele PRO TV nu exista nici o emisiune de educatie civica. Eu nu am ris; alaturi de inimoasa si profesionista mea echipa m-am apucat de treaba. Cred ca rezultatul nu e de lepadat”.
Primul infractor dat in „Urmarire generala”: faimosul Bebe Carabina. „Nasul” Isopescu isi aminteste: „Era, pe vremea aceea, inamicul public numarul 1. Personalitate devianta, Bebe Carabina fura de copil. Nu muncise o secunda in viata sa. Extrem de periculos, avea mereu cu el un arsenal impresionant de arme, desi, paradoxal, nu omorise niciodata pe nimeni.
Dupa ce l-am prezentat in emisiune, toata politia romana a fugit trei ani dupa el. Ce n-a reusit floarea politiei noastre au izbutit doi tarani din Ghimpati. Carabina se afla acolo acum doi ani si, din nu stiu ce motive, a intrat in conflict cu doi sateni. Acestia, putin „ciupiti”, l-au batut mar, fara sa stie macar cine este! Cind si-au dat seama pe cine au prins, au devenit adevarati eroi locali. In ceea ce-l priveste, Bebe e acum „inauntru””.
Amintiri amuzante ca aceasta se numara insa pe degete, logica raului fiind pusa in miscare de instincte diabolice care ii imping pe unii oameni la fapte abominabile. „Am vazut atrocitati care nu pot fi redate prin cuvinte. Cel mai mult ma devasteaza cazurile de viol, in special cele de viol in grup.
Este manifestarea suprema a lipsei de barbatie. Sint prea blind cind ii numesc „nemernici” pe asemenea specimene!”, considera Emanuel Isopescu. Crime la comanda, trafic si consum de droguri, tineri de 14 ani in sevraj, lipsa clinicilor de dezintoxicare, coruptia, anumiti politisti incompetenti, functionari care trateaza petentul cu dispret, erori judiciare – sint doar citeva dintre coordonatele sumbre intre care, de aproape cinci ani de zile, se misca „Urmarire generala”.
Si, apoi, crimele care zguduie. „Spre deosebire de alte emisiuni de acest gen, „Urmarire generala” a incercat, pe cit posibil, sa evite prezentarea violentei gratuite. Dar poate ca publicul vrea mai mult singe. Rolul principal al acestei emisiuni se vrea – zic eu ca si este – unul preventiv, educativ. „Nu faceti ca ei ca nu e bine” ar fi sloganul transpus in cuvinte simple. Noi prezentam infractorii si faptele lor.
Detaliile reprezinta o problema sensibila. Noi le infatisam cu prudenta. Presa trebuie sa fie, in primul rind, ochiul critic al omenirii. Daca printre noi exista si lepadaturi care fac rau societatii, acestea trebuie aratate. Nu am nici o retinere din acest punct de vedere”.
Din cind in cind, tonul virulent al prezentatorului provoaca reactii din partea infractorilor. Recent a primit un e-mail din Spania – de la o adresa fictiva, bineinteles -, in care era atentionat sa-si mai tempereze tonul. In caz contrar – se spunea in mesaj -, la stirile de la ora 17.00, Andreea Berecleanu o sa informeze telespectatorii ca Emanuel Isopescu nu va mai fi in stare sa prezinte „Urmarire generala”. „Ce sa-i faci, riscurile meseriei!”, adauga cu umor negru Isopescu.
Ce s-ar fi intimplat daca „Urmarire generala” nu ar fi existat? „Ar fi trebuit inventata”. Raspunsul cliseu isi are cu siguranta rostul. In fiecare an, aproximativ 25% dintre infractorii periculosi prinsi de politie au fost adusi in fata justitiei si trimisi la inchisoare datorita expunerii pe care o ofera „Urmarire generala”.
Relatia cu Politia nu a fost intotdeauna roz. „Intr-o editie aveam ca subiect violenta stradala. Am sunat la seful Politiei Bucuresti si am solicitat prezenta in emisiune a unui specialist in acest tip infractional. Pe cine mi-au trimis onorabilii de la politie? Pe seful dactilografelor, un domn aproape de pensionare care statea toata ziua in birou.
Stia mai putin ca mine despre tema abordata, venise la emisiune sa-mi explice fenomenul din hirtii. A intrat pe post si s-a facut de ris. Si eu l-am lasat, ca sa vada si telespectatorul, contribuabilul, cine este insarcinat sa-l apere”. Dupa acest incident, citiva superiori din politie au vrut sa rupa relatiile cu emisiunea. Peste citeva zile, si-au dat seama ca acest lucru ar insemna un deserviciu pentru ei si si-au revizuit atitudinea. Potrivit realizatorului, sint multe de schimbat in politie, mai ales la nivel de mentalitati.
El crede ca parodierea unei anumite tipologii de politist prin personajul Garcea este binevenita. „Garcea reflecta suficienta functionarului din politie si bine face”. Emanuel Isopescu pledeaza pentru metodele neconventionale in anchetarea cazurilor. De la Garcea pina la detectivul Sypowicz din serialul preferat al realizatorului, „NYPD Blue – viata de politist”, mai este insa drum lung…
Ovidiu Iordan
Sursa: PRO TV Magazin