Isi va schimba Cehia destinul?

Apropo.ro / 31.10.2001, 02:05
Isi va schimba Cehia destinul?
Fotbal intern: 900.000 biletul la negru Fotbal extern: Noaptea generalilor Alte sporturi: Calatorie in catuse Reprezentativa ceha încearca sa ajunga la primul turneu final de CM dupa o pauza de 12 ani Din 1990 cehii lipsesc din elita mondiala. Coppa din


Fotbal intern: 900.000 biletul la negru

Fotbal extern: Noaptea generalilor

Alte sporturi: Calatorie in catuse



Reprezentativa ceha încearca sa ajunga la primul turneu final de CM dupa o pauza de 12 ani

Din 1990 cehii lipsesc din elita mondiala. Coppa din Italia reprezinta ultimul lor turneu final, moment petrecut împreuna de vecinii slovaci. Nici de la separarea de acestia, produsa în 1993, nici dupa aceea, nu s-a reusit o evadare deasupra fazei eliminatorii. Exceptia Euro ’96, cînd Dusan Uhrin a condus echipa pîna în finala pierduta în prelungiri în favoarea Germaniei, este o amintire frumoasa, dar a ramas în urma.

Aceeasi generatie de exceptie, cu Nedved, Berger, Smicer, Poborsky, nu a putut provoca o noua ascensiune. Revigorarea adusa de Jozef Chovanec, numit în ianuarie ’98, nu a dat rezultate semnificative pîna acum. În timp, fostul international a creat o formatie în care lînga vedetele din ’96 au aparut jucatori fortificati în campionatele puternice, dar îndeosebi un grup de tineri cu Tomas Rosicky drept sef de orchestra. De la ei se asteapta revenirea în top, iar „barajul” cu Belgia ar trebui sa constituie punctul de cotitura.

Prima parte a bataliei a fost pierduta. Cehii au cedat cu 1-0 la Bruxelles, totusi, lupta finala se va da asta-seara, cînd ei vor încerca sa-si schimbe destinul. „Returul o sa fie teribil. Va fi razboi la Praga”, a anticipat Chovanec desfasurarea ostilitatilor.

Elevii sai au suficiente resurse si argumente, tehnice si tactice, pentru a întoarce situatia. Irezistibilitatea lor pe propria arena, probata adesea în ultimele luni, este un atu important, pe care se conteaza enorm. O stiu si oaspetii, avertizati de Guy Thys. „Daca Belgia va juca pentru a mentine avantajul din tur, sansele ei sînt minime”, a spus legendarul selectioner al „diavolilor rosii” în deceniul trecut.

„Am trecut prin multe nereusite. A sosit clipa sa ne revansam”, a întarit Nedved, unul din jucatorii capabili sa-si motiveze la maximum colegii. Pofta lor de succese e, asadar, foarte mare. Si-o vor tempera diseara? Sursa:www.prosport.ro