Isarescu, pregatit sa sara in ajutorul leului
BNR va continua sa intervina pe piata si ar putea sa opteze chiar pentru doua operatiuni de absorbtie a lichiditatilor pe zi pentru a atenua presiunea de pe piata valutara, a declarat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
El a spus ca se asteapta la o stabilizare a cursului si ulterior la scaderi.
Seful BNR a aratat ca deprecierea curenta a leului vine pe fondul tensiunilor de pe pietele internationale, dar a fost alimentata si de cheltuielile bugetare foarte mari de la sfarsitul anului trecut.
Isarescu a subliniat ca scaderea Bursei intareste ipoteza iesirii unor capitaluri volatile.
"Privind la ceea ce se intampla pe piata valutara, cred ca leul are forta de redresare si, de la un anumit moment, el va reveni.
Este evident ca leul a fost afectat, nu i-a priit, a avut de suferit de pe urma agitatiilor de pe pietele internationale, dar si de pe piata interna", a spus Isarescu, prezent la evenimentul de lansare a proiectului de revizuire a Strategiei de Dezvoltare Durabila, la Academia Romana.
Euro a urcat ieri pana la 3,7619 lei la Bucuresti, in a doua zi de furtuna pe pietele financiare internationale care s-a rasfrant si pe plan local. In numai doua zile de tranzactionare leul a pierdut 2,7% in fata euro. Calculata de la inceputul anului deprecierea ajunge la 4,6%.
Si Bursa de la Bucuresti a suferit pierderi importante. Indicele BET care urmareste evolutia principalelor zece companii listate la Bursa a pierdut peste 9% in ultimele doua zile, iar capitalizarea bursiera s-a redus cu circa 2 mld. euro. De la inceputul anului, valoarea companiilor de pe Bursa s-a redus cu peste 8 mld. euro.
Potrivit guvernatorului, banca centrala a facut eforturi foarte mari in ultimele zile si a reusit cu greu sa atraga excesul de lichiditate de pe piata interbancara.
Volumul mare de lichiditate a fost determinat de cheltuielile bugetare foarte mari din ultimele doua luni ale anului trecut.
"Este un obicei pacatos ca in ultimele doua luni sa se concentreze cheltuielile bugetare. Ministrul finantelor a aratat ca la nivelul autoritatilor locale s-a cheltuit peste 1% din PIB. Cheltuieli de asemenea valoare in numai 10 zile au impact pe piata valutara."
In ultimele doua luni ale lui 2007, bugetul a trecut rapid de la un usor excedent la un deficit de 2,4% din PIB (2,7% din PIB dupa metodologia UE), statul cheltuind cu 3,5 miliarde de euro peste programul initial. Explicatia oficiala? Majoritatea cheltuielilor au fost realizate de autoritatile locale.