Irina Mohora: “Soţul meu îmi serveşte micul dejun la pat!”

10 10. 2014, 09:00
– Irina, cum ai ajuns să găteşti la TV Paprika?
 
Propunerea de a colabora a venit din partea TV Paprika şi m-a bucurat mai ales pentru că eu găteam dar aşa cum o face orice femeie, acasă, pentru familie şi uneori pentru prieteni şi cu toate că eram pasionată de gătit niciodată nu m-am gândit să o fac şi în afara bucătăriei mele. 
Am avut parte de o echipă extraordinară. Am filmat în Budapesta, într-o casă superbă ruptă parcă din poveşti şi mi-a plăcut atât de mult încât nu am simţit că muncesc ci dimpotrivă, m-am relaxat acolo. Mi-a părut rău la final când s-au terminat filmările şi a trebuit să plecăm.
 
 
– Faci echipă bună cu Antonio Passarelli?
 
Antonio Passarelli, pe lângă faptul că este un bucătar excepţional este şi o persoană foarte caldă şi cu simţul umorului, ceea ce m-a ajutat să mă relaxez pentru că, mărturisesc,  am avut emoţii când am început filmările eu nefiind obişnuită ca un profesionist să vadă tot ce fac, pas cu pas. A fost o onoare şi o plăcere să gătesc cot la cot cu Antonio iar emoţiile au trecut repede pe măsură ce  el gusta din preparatele mele şi vedeam că îi plac şi mă încuraja. Nu îmi imaginez cine nu ar face echipă bună cu Antonio!
 
 
Foto: TV Paprika
 
 
–  Ce anume ai învăţat să găteşti de la el? Ce trucuri ţi-a dezvăluit?
 
Tot ce găteşte Antonio este delicios iar mie mi-au plăcut în mod special pastele şi deserturile însă un anume fel de mâncare mi-a atras atenţia, am luat reţeta  şi l-am încercat şi eu când am ajuns acasă. Este vorba de un file de păstrăv cu salvie şi rozmarin şi cartofi cu baby spanac. Este o mâncare pe cât de uşoară şi sănătoasă pe atât de înmiresmată. Aşa am descoperit şi eu ce arome minunate poate da salvia şi rozmarinul peştelui pe care eu în găteam în alte combinaţii.
 
 
– Care e cea mai tare reţetă pe care ai pregătit-o până acum la Paprika TV?
 
Nu am încercat să  impresionez prin feluri de mâncare complicate sau având ingrediente scumpe. Am gătit fix aceleaşi reţete pe care le fac de ani de zile acasă. Sunt mâncăruri pe care le ştiu din familie sau pe care le-am învăţat uitându-mă la emisiuni de gen sau pe care le-am descoperit în diferite vacanţe, am aflat reţeta şi acum le pregătesc şi eu acasă când vreau să mă simt ca în vacanţă. 
Sunt mâncăruri pe cât de gustoase pe atât de simple şi mai ales rapid de preparat cu ingrediente pe care oricine le poate găsi la piaţă. Rolul meu nu era acela de a-i învăţa pe alţii să gătescă şi pur şi simplu eram o fată căreia îi plăcea să gătească şi care dorea să îşi îmbunătăţească reţetele şi să înveţe unele noi. 
 
 
– Cine găteşte cel mai des la tine acasă, tu sau soţul tău?
 
Gătim amândoi, dar recunosc că eu mai des însă şi soţul meu mă surprinde uneori cu cina când eu vin acasă după o zi lungă iar în weekend micul dejun îi revine în exclusivitate lui şi partea preferată este când mi-l serveşte la pat şi nepărat alături de un cappuccino fierbinte.
 
 
– Ce conţine o cină romantică? Ce-ţi pregăteşte soţul tău?
 
Într-o seară poţi mânca ceva banal sub un cer plin de stele sau poţi lua cina la unul din cele mai exclusiviste restaurante din Paris. Dar important este alături de cine petreci aceste momente. Pentru o cină romatică  sunt două ingrediente importante: mâncarea şi compania. Ca seara să fie reuşită este importantă macarea dar şi mai importantă este persoana alături de care savurezi cina. 
 
 
– Ce nu ai mâncat niciodată?
 
În general sunt deschisă la a experimenta orice noutate din punct de vedere gastronomic însă nu mănânc niciodată vinete, indiferent de modul în care sunt gătite. Pur şi simplu nu pot. Nu îmi plac.
 
După experienţa de la Reţetele Fericirii  acum mănânc mâncăruri pe care înainte refuzam pur şi simplu să le încerc. Nici nu ştiam ce gust au şi spuneam că nu îmi plac. Mărturisesc că pentru pentru prima dată în viaţa mea acolo am gustat urzici preparate de Antonio şi am înţeles că nu există un fel de mâncare care să nu îmi placă şi doar mâncăruri prost gătite şi că poţi mânca aproape orice atât timp cât modifici şi adaptezi reţeta în funcţie de gusturile tale.
 
 
Foto: TV Paprika
 
 
– Care este însă felul tău de mâncare preferat?
 
Îmi place să diversific şi îmi plac contrastele de orice fel, inclusiv cele culinare. Meniul meu zilnic este variat. Mănânc ceea ce am poftă, nu îmi refuz nimic şi încerc pe cât posibil să mănânc sănătos şi cât mai puţină carne. O singură regulă am:  niciodată nu sar peste micul dejun.
 
 
–  Ai rămas în continuare şi la TVR? Ce noutăţi pregăteşti?
 
Sunt în continuare alături de telespectatorii TVR şi îi aştept în fiecare duminică seara, pe TVR1, în direct, la Lozul cel Mare şi pregătesc noi proiecte alături de Asociaţia Zâmbetul Îngerilor.
 
 
– Dacă nu ai fi făcut televiziune, ce job crezi că ai fi avut azi?
 
Fizioterapie.
 
 
 
Reţetă
 
 
Supă cremă de mazăre cu creveţi 
 
 
Foto: TV Paprika
 
 
Ingrediente: 
 
 
2 cutii sau borcane de mazăre fină
 
– smântână pentru gătit
 
– unt
 
– sare, piper
 
– creveţi mici 
 
– o ceapă
 
– un morcov
 
– pâine baghetă pentru a face crutoane
 
– ulei de măsline
 
– 4-5 căţei usturoi
 
 
Timp de pregătire: 30 de minute
 
 
 
Mod de preparare:
 
Mazărea din cele 2 conserve se clăteşte cu apă rece şi se pune la fiert alături de morcovul curăţat şi de ceapă. După ce au fiert, separăm legumele de apa în care au fiert, iar  apa nu se aruncă. Se pasează cu blenderul în altă oală mazărea împreună cu morcovul, se adăugă unt, smântână şi sare. Totul arată ca un piure gros şi pentru a-l transforma în supă adăugăm treptat apa în care au fiert în prealabil legumele, după care se mai lasă la foc 5 minute.
Creveţii se spală cu apă rece. Într-o tigaie se pune un pic de ulei de măsline, câţiva căţei de usturoi striviţi şi se trag la foc mare creveţii timp de 3 minute. Usturoiul se aruncă iar creveţii se adaugă în supă şi totul e gata. Poftă bună!
 
 
Dana Popa