„Nu îmi aduc aminte să fi gătit de mică, dar ştiu că în şcoală
aveam ore de gospodărie şi acolo preparam tot soiul de
bunătăţi. De pe atunci datează şi reţeta mea de salam de biscuiţi,
cu care mi-am cucerit soţul”, mărturiseşte Ioana. De altfel,
partenerul său de viaţă este mare amator de dulciuri, mai ales dacă
au şi ciocolată. În schimb, mezina casei este „răsfăţată” cu
ciorbiţe şi supe: „Anna face 2 ani peste câteva zilei şi este
bucuria casei. Sunt una dintre mămicile fericite, al cărei copil
mănâncă aproape orice. Ciorbiţa de legume nu lipseşte din meniu,
iar supa cu găluşti trebuie să o prepar cel puţin o dată pe
săptămână”. Cu ce condiment s-ar asemăna? „Cu scorţişoara – puţin
picantă, dar aromată dacă te obişnuieşti cu ea”.
Salam de biscuiţi
Ingrediente: 1 l lapte, 15 linguri de zahăr, 5 linguri cu
vârf de cacao, zahăr vanilat, 250 g unt, esenţă de rom, 700 g
biscuiţi simpli, 200 g stafide, 200 g rahat, 200 g nuci.
Mod de preparare: Rupe biscuiţii în bucăţi şi pune-i
într-un vas mare. Adaugă rahatul tăiat cubuleţe, nucile sfărâmate
şi stafidele. Pune într-un vas, pe foc, o lingură de zahăr şi
las-o să se topească, fără să se ardă. Adaugă puţină apă, câteva
linguri, iar când s-a desfăcut tot zahărul caramelizat, adaugă
laptele şi restul de zahăr. Când acesta s-a topit bine, dă deoparte
vasul şi, după ce s-a răcit, adaugă unt, cacao şi arome. Apoi
răstoarnă totul peste biscuiţi. Amestecă, apoi împarte în două sau
trei şi, folosind folii de celofan, formează „salamul”. Se ţine la
rece şi se serveşte tăiat în felii, simplu sau cu frişcă.