Investitura lui Obama, carusel al recordurilor
Investitura lui Barack Obama consta in realitate dintr-o succesiune de ceremonii, dineuri si baluri, punctul final al acestora fiind depunerea juramantului prezidential, pe data de 20 ianuarie.
Startul a fost dat sambata, cand, urmand traditia ce dateaza inca din 1861, cand Abraham Lincoln a ajuns la ceremonia de investire cu trenul, Obama a ajuns la Washington cu un tren special care a reprodus traseul ilustrului sau predecesor.
Cheltuielile pentru aceste ceremonii, estimate la 150 de milioane de dolari, provin din donatii (41 milioane), de la primaria Washingtonului (47 milioane), statul Maryland (12 milioane), Virginia (16 milioane) si Guvernul Federal (restul).
Se estimeaza ca la investitura vor fi prezenti intre doua si patru milioane de americani (desi numarul biletelor distribuite este de numai 240.000).
Pentru ziua de marti a fost declarata stare de urgenta de catre presedintele in exercitiu, George W. Bush, care este de parere ca autoritatile nu vor putea face fata numarului imens de participanti.
Pentru asigurarea securitatii au fost mobilizati 25.000 de agenti (de la 99 agentii federale, statale si locale), 7.500 militari si 10.000 membri ai Garzii Nationale, care au la dispozitie inclusiv zeci de elicoptere si avioane pentru a preveni orice incident.
Profiturile comerciantilor de suveniruri sunt asteptate sa fie de trei pana la cinci ori mai mari fata de recordul stabilit in 1993, la investitura lui Bill Clinton, relateaza AFP. Orice poarta chipul fostului senator de Illinois este cumparat imediat de americani, de parca economia nu ar fi in recesiune: bancnote, farfurii si cani, placute de inmatriculare, stilouri, magneti de frigider, ceasuri, fete de masa, timbre sau chiar portrete in ulei etc., plus omniprezentele tricouri.