Investitii de 5,5 milioane dolari la Terapia in 2002
Producatorul de medicamente Terapia Cluj Napoca va investi anul acesta 184,4 miliarde lei (5,5 milioane dolari), in special pentru obtinerea integrala a certificatelor Good Manufacturing Practice (GMP).
Bugetul de investitii, de peste trei ori mai mare decat cel de anul trecut, a fost aprobat saptamana trecuta de actionarii Terapia, care au optat pentru finalizarea programului de atingere a standardelor GMP in detrimentul dividendelor.
Astfel, din profitul de 217,6 miliarde lei, fondul de dividende reprezinta doar 30%, adica 214 lei/actiune. Chiar si in aceste conditii, castigul actionarilor este cu 78,33% mai mare decat in 2001.
Terapia, al treilea producator de medicamente roman, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 882 miliarde lei (30,5 milioane dolari). In termeni nominali, valoarea vanzarilor este cu doar 20,88% mai mare comparativ cu 2000 datorita trecerii la standardele internationale de contabilitate (IAS). In IAS se ia in calcul doar cifra de afaceri neta, adica fara discounturile acordate distribuitorilor.
Profitul net inregistrat la sfarsitul lui 2001 a fost de 218,77 miliarde lei (7,3 milioane dolari), in crestere cu 39,65% comparativ cu anul anterior.
Terapia a reusit anul trecut sa isi imbunatateasca rentabilitatea in ciuda unui program de restructurare puternica a structurii de personal, care a costat 31,6 miliarde lei. Restructurarea a avut ca efect diminuarea personalul Terapia de la 1.437 la 925 de salariati si ca principal scop o „crestere a productivitatii muncii pana la un nivel comparabil cu cel al companiilor similare din Europa Centrala”.
Compania spune, de asemenea, ca principalele realizari in 2001, in afara de investitii si cresterea productivitatii, au fost dezvoltarea unei retele proprii de distributie (prin deschiderea a cinci depozite in marile orase), modernizarea portofoliului de produse si finalizarea procedurilor pentru deschiderea unei reprezentante in Rusia.
Rusia este una din principalele piete de export pentru Terapia, in special datorita medicamentului Faringosept. Exportul reprezinta 31,5% din vanzarile companiei.
Principalele obiective ale Terapia pentru 2002 sunt obtinerea certificatului GMP pentru intreaga productie farmaceutica (comprimate si fiole), cresterea vanzarilor si structurarea activitatii companiei pe centre de profit si cost.
Bugetul de Venituri si Cheltuieli al Terapia pentru acest an estimeaza o cifra de afaceri de 1.071,8 miliarde lei, in crestere cu 21,5%, si un profit brut de 342,6 miliarde lei, mai mare cu 27,8%.
Terapia are ca actionari in special investitori financiari, care vor trebui sa isi vanda participatiile catre un producator de medicamente la un moment dat. In aceste conditii, principalele obiective ale companiei in ultimii doi ani au fost atingerea standardelor internationale de productivitate si fabricatie.
Compania estimeaza incheierea procesului de modernizare si certificare GMP in prima jumatate a acestui an.
Terapia are un capital social de 306,6 miliarde lei impartit in actiuni cu o valoare nominala de 1.000 de lei.
Principalii actionari ai societatii sunt Romanian Investment Company Cyprus, cu 20% din capitalul social, Romanian Investment Fund cu 16,99 %, Romferchim Bucuresti cu 17,95 %, Labrador Partner, cu 5,27%. New Century Holdings detine prin trei fonduri de investitii ale sale (Broadhurst Inv. Romania, Broadhurst Inv Limited si Lindsell) 8,01 % din actiunile societatii.
Terapia este al patrulea jucator de pe o piata a medicamentelor de aproximativ 500 milioane dolari, dupa GlaxoWellcome, Sicomed Bucuresti si Antibiotice Iasi. Compania avea la jumatatea anului trecut o cota de piata valorica de 4,25%.