Parintele celebrului „World Wide Web”, britanicul Tim Berners-Lee, a primit ordinul de cavaler al reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii. Berners-Lee, in varsta de 48 de ani, a primit ordinul „Knight Commander”, a doua distinctie ca importanta dintre cele acordate de Regina, pentru „serviciile aduse dezvoltarii mondiale a Internetului”.
„Este o onoare valabilă pentru toată comunitatea Web, și care se adresează tuturor pionierilor și dezvoltatorilor Internetului, aceia care au făcut posibilă existența Web-ului”, a declarat Berners-Lee. „Accept această distincție ca pe o garanție a spiritului Web-ului; și anume dezvoltarea rețelei într-un mod descentralizat, menținerea ei într-o poziție accesibilă și corectă, precum și garantarea accesului public la toate tehnologiile, gratuit și cu scopul dezvoltării continue.”
Berners-Lee este fondatorul și directorul Consorțiului World Wide Web (W3C). El a absolvit Oxfordul în 1976; în timpul facultății și-a construit singur primul calculator, folosind un aparat de sudură, un televizor vechi și alte câteva piese.
În 1980, a scris primul program pentru stocare de date, folosind un algoritm asemănător cu felul în care se produc diverse asocieri în creierul uman. În acea perioadă, lucra ca inginer software consultant la CERN (cunoscut și drept Laboratorul European de Fizică pentru Studiul Particulelor), în Geneva. A urmat programul Enquire, care nu a fost însă niciodată făcut public, și care a stat la baza viitoarei dezvoltări fulgerătoare a Internetului.
În 1989, pe când încă lucra la CERN, Berners-Lee a propus un proiect global bazat pe hypertext, menit să permită comunicarea și punerea în comun a documentelor în rețea. Acest proiect urma să devină cunoscut sub numele de World Wide Web. Programul respectiv a fost făcut public de autor în anul 1991. Acesta a fost probabil și începutul așa-numitului curent „open-source”, pentru că Berners-Lee nu a cerut niciodată vreun ban pentru invenția sa, susținând că Internetul nu trebuie să devină niciodată proprietate privată.
Sursa: PC World
Telegraph.co.uk
Pentru comentarii si sugestii, scrie in Forumul Software & Hardware.
Mihai Musatoiu, mihaim@apropo.ro.