Invata sa mergi pe munte
Parcurgerea unui traseu montan nu este un lucru usor. Insa, poate fi facut facut mult mai lejer daca stii sa iti dozezi efortul si daca il abordezi cum trebuie. Noi iti spunem cum sa o faci.
Mai intai trebuie sa iti adapatezi ritmul de mers, astfel;
– la pornire mergi mai lent pana ajungi treptat la viteza normala;
– pe terenuri uniforme mentine un ritm constant;
– pe terenuri neuniforme, ritmul trebuie sa fie variabil in functie de caracteristicile terenului.
Tipurile de pauzele recomandate in timpul deplasarii sunt:
– pauza scurta. Se face dupa primele 20 de minute de mers si dureaza 2-3 minute;
– pauza mai mare se va face dupa aproximativ doua ore de mers si dureaza 20 – 30 minute;
– pauza de masa. Se face dupa aproximativ 4 – 5 ore de mers si dureaza 40 – 50 de minute.
In timpul acestor pauze si in timpul mersului sunt recomandate urmatoarele lucruri:
In pauzele scurte se pot consuma cantitati reduse de alimente cat mai variate, cu accent deosebit pe dulciuri: zahar, glucoza, bomboane, fara ciocalata.
In pauzele mari se pot consuma cantitati mai mari de alimente, cu accent deosebit pe dulciuri: zahar glucoza, bomboane, dar se va evita consumul de ciocolata deoarece este contraindicat in timpul efortului.
In pauzele de masa se pot consuma alimente mai consistente 9carne, branzeturi, grasimi, prajituri).
In timpul mersului se vor consuma lichide in cantitati mici, dar foarte des, pentru a inlocui apa pierdut prin transpiratie, evitand deshidratarea, este bine ca in loc de apa sa folosesti sirop de fructe, sau vara rosii proaspete cu multa sare si ceai cald.
In timp ce te odihnesti nu este indicat sa stai mult, mai ales daca ai facut un efort prelungit. Popasul prelungit in astfel de situatii da posibilitatea fixarii acidului lactic in articulatii accetuand starea de oboseala.
In aceasta perioada de iarna si, indeosebi pe vant puternic, trebuie, deasemenea sa eviti pauzele mai lungi. In asemenea cazuri se recomanda un ritm mai moderat, cu etape lungi de mers si cu pauze mai putine la numar si de scurta durata 95-ao minute, in locuriferite de vant), iar cel mai indicat este a se evita opririle.
In pauzele lungi, daca imbracamintea este transpirata, trebuie sa o schimbi si sa bei bauturi calde.
In final, evita cu desarvarsire consumul alcoolului si fumatul, intrucat acestea reduc foarte mult capacitatea de effort a organismului, ducand la oboseala si alte simptome
Sursa:MONT-DELT-MAR