Președintele Ion Iliescu și premierul Adrian Năstase au avut, sîmbătă, o întîlnire tete-a-tete, la Vila Lac 1, în care au discutat propunerile de restructurare a Guvernului și nominalizările pentru posturile de miniștri în Cabinetul restructurat.
Tot personalul de la Palatul Cotroceni participant la discuțiile președintelui Iliescu cu premierul croat, care au avut loc sîmbătă dimineață, a părăsit Vila Lac 1 înaintea întîlnirii cu Năstase, iar ziariștii au fost rugați să plece din incinta vilei.
Președintele Ion Iliescu a declarat, înaintea întîlnirii cu premierul Adrian Năstase, că desemnarea structurii și echipei guvernamentale sînt decizii care aparțin șefului Executivului.
„Mă văd cu premierul, el vine cu considerațiile sale, e treaba lui, a premierului, să-și găsească structura, echipa și așa mai departe”, a afirmat Iliescu, la Vila Lac 1, înaintea întîlnirii cu Năstase.
Șeful statului a precizat, în același timp, că nu va face o declarație oficială pe această temă.
Președintele Iliescu a afirmat că, dacă premierul va considera util și necesar, va anunța modificările din structura Guvernului în cursul zilei de sîmbătă. „Dacă așteaptă pînă ce trec unele propuneri prin Parlament, e iar ceea ce el consideră”, a spus Iliescu. „Ne aflăm în faza de laborator”, a apreciat șeful statului, referindu-se la discuțiile pe tema restructurării Guvernului și a desemnării noilor miniștri.
Iliescu s-a referit și la informațiile neoficiale privind schimbările din Guvern, afirmînd că „nu este util să zăpăcești lumea cu informații false”.
Președintele Ion Iliescu spune că înțelege curiozitatea presei, însă în cazul lansării zvonurilor apare ulterior dezamăgirea că informațiile nu s-au confirmat.
Oamenii mai puțin instruiți și mai puțin experimentați în materie de aparat de stat „prind cu urechea” cîte o chestiune după care o lansează în presă „pentru a face pe interesanții”, a comentat Iliescu.
Purtătorul de cuvînt al Guvernului a precizat, după întîlnire, că premierul Adrian Năstase va face, luni, o declarație de presă pe tema restructurării Executivului.
Pînă sîmbătă, Iliescu și Năstase conveniseră deja asupra înlocuirii Rodicăi Stănoiu din funcția de ministru al Justiției, succesorul acesteia urmînd să fie secretarul de stat în MAE Cristian Diaconescu au declarat pentru MEDIAFAX surse din partid și surse guvernamentale.
Premierul Adrian Năstase a mai anunțat deja că șeful Cancelariei guvernamentale va fi Alin Teodorescu și că Victor Ponta va deveni ministru delegat pentru implementarea acquis-ului comunitar.
Noul Cabinet va include trei posturi de miniștri de stat, ocupate de Dan Ioan Popescu, Ioan Rus și Ioan Talpeș. Dan Ioan Popescu va coordona sectoarele economice, Ioan Rus va coordona domeniul social și al adminsitrației, iar Ioan Talpeș va fi ministru de stat fără portofoliu pentru probleme de integrare europeană, justiție și apărare.
Aceste nominalizări erau sigure înaintea întîlnirii de sîmbătă dintre Iliescu și Năstase, reorganizarea Guvernului urmînd să afecteze și alte ministere și structuri guvernamentale. Astfel, reorganizarea Executivului va conduce la reînființarea Ministerului Mediului și a Agenției Naționale pentru Turism.
Nominalizarea pentru noul minister al Mediului era încă incertă, numele vehiculate pînă acum fiind Rovana Plumb, președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Aurel Constantin Ilie, fost ministru al Mediului și, cu cele mai mari șanse, Florin Stadiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Pentru conducerea Agenției Naționale pentru Turism numele cel mai vehiculat este Nicu Rădulescu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor, unde se ocupă tot de turism.
Corpul de Control al Guvernului va fi condus de Robert Cazanciuc și va fi divizat în două direcții, cu atribuții exclusive în verificarea procedurilor de utilizare a fondurilor comunitare, respectiv în controlul modului de îndeplinire a obligațiilor asumate în capitolele de aderare. Corpul de Control al Guvernului va intra la Cancelaria Guvernului și va fi coordonat de ministrul delegat Victor Ponta.
În structura Cancelariei ar urma să fie cuprinse și o parte din instituțiile aflate deja sub coordonarea premierului, precum Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Serviciilor de Gospodărie Comunală, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția pentru Strategii Guvernamentale, Comisia Națională de Prognoză.
Reorganizarea Executivului va conduce și la desființarea a cel puțin zece agenții guvernamentale subordonate ministerelor.
Autoritatea pentru Privatizare va fi inclusă în cadrul AVAB, proces în urma căruia președintele APAPS, Ovidiu Mușetescu, ar urma să își piardă rangul de ministru.
Restructurarea Executivului va fi supusă aprobării Delegației Permanente a PSD la ședința de luni, urmînd ca apoi să se declanșeze procedurile parlamentare pentru numirea noului Guvern. Noii miniștri vor fi audiați în comisiile parlamentare de specialitate după care Camerele reunite al Parlamentului se vor întruni pentru a acorda votul de învestitură.
Mediafax