Interviuri de succes
Felicitari! Ai fost invitat la un interviu pentru ocuparea unui post. Pe baza pe , calificarilor din CV-ul tau si a testelor date on-line angajatorul te-a selectat pentru a permite sa va cunoasteti mai bine inainte de a fi prea tarziu.Trebui sa stii ca un interviu pentru un job este intotdeauna un drum cu doua sensuri. Totodata este o ocazie pentru ambele parti sa afle daca tu te potrivesti cu compania si in ce masura compania ti se potriveste tie.
Interviul iti da posibilitatea sa intuiesti cate ceva despre postul si compania vizata, si de asemenea ii va permite angajatorului sa-si dea seama daca tu ai cunostintele si calificarile necesare pentru job.
Este in avantajul tau sa cunosti dinainte ceea ce doresc sa afle in realitate angajatorii despre tine. Cercetarile facute in Statele Unite au aratat ca angajatorii vor dori sa stie: urmatoarele :
Ai o atitudine buna fata de munca ?
Daca poti sa faci munca respectiva ?
Cat de interesat esti tu sa prestezi o astfel de munca ?
Te vei acomoda cu organizatia?
De ce doresti sa lucrezi pentru aceasta companie ?
Cand esti invitat la un interviu pentru un job, trebuie sa fii pregatit sa raspunzi la intrebarile de sus. De modul in care raspunzi la aceste intrebari depinde daca vei obtine postul sau nu.
In timpul interviului, angajatorul va evalua si lua in considerare absolut fiecare aspect al interviului. Mai jos sunt Listati cativa factori negativi identificati frecvent de catre angajator in timpul interviului, factori care de cele mai multe ori conduc la respingerea candidatului:
Infatisarea neprofesionista, saracacioasa
O atitudine ingamfata, de atotstiutor
Lipsa entuziasmului
Lipsa bunelor maniere si a curtoaziei
Blamarea fostilor angajatori
Punerea unui accent prea mare pe aspectul material, pe bani si alte beneficii
Intarzierea (din orice motive) la interviu
Lipsa pregatirii interviului
Orice interviu poate deveni primul pas pentru implinirea ambitiei tale profesionale. Gandeste-te ca ai doar o singura sansa sa realizezi o prima buna impresie asupra angajatorului. Pe langa tine, exista o multime de aplicanti calificati care probabil ca au aplicat pentru acelasi job – este o competitie dura si care tine scurt timp.
Daca treci cu bine de la bun inceput peste interviu, daca dai ce esste cel mai bun din tine in acele 30 sau 45 de minute, vei vedea ca acest efort iti va fi rasplatit. Iata cateva sfaturi pentru a te asigura ca vei avea un interviu de succes:
Trebuie sa cunosti ora si locul interviului.
Trebuie sa stii numele complet al celui cu care sustii interviul si ce pozitie ocupa in acea firma. Daca nu esti sigur, pune pe cineva sa dea un telefon sau mai bine fa-o chiar tu.
Planifica sa ajungi cu 15 minute inainte de ora fixata, pentru a contracara eventualele intarzieri din cauza traficului sau altele neprevazute.
Imbraca-te intr-o tinuta profesionala. Pleaca de la premisa ca niciodata nu esti prea bine imbracat pentru un interviu.
Daca ai fost selectionat in baza unui CV si a unui profil de pe site, adu-le pe aceleasi, ordonate, complete si la zi.
Pregateste-te sa aduci materiale suplimentate pentru interviu (copii dupa CV, o lista cu referinte, mostre ale muncii tale, etc).
Cand te vei saluta cu angajatorul, Strange-i mana cu fermitate. – totusi nu-i rupe oasele.
Vorbeste rar si clar. Nu te grabi cu raspunsurile.
Nu sari brusc de la o idee la alta si evita sa spui mai mult de o idee intr-o singura propozitie.
Pune accent pe realizarile tale
Raspunde la fiecare intrebare complet si sincer.
Nu raspunde printr-un simplu Da sau Nu. Da explicatii ori de cate ori este posibil. Evita sa spui ceva negativ despre fostii tai angajatori sau fostii tai colaboratori.r> Pune la randul tau intrebari pentru a dovedi ca esti cu adevarat pentru a lucra in acea firma si pe acel post.
Analizeaza exact care sunt partile tale forte si ce slabiciuniai pentru a sti dinainte ce vrei sa spui si ce preferi sa sa nu spui.
Nu te canaliza imediat doar pe salariu si celelalte beneficii. Lasa-l pe angajator sa aduca el mai intai vorba despre asta. Nu fi dezamagit daca nu o face din primul interviu.
Pune accent pe ceea ce stii cu adevarat sa faci, pe ce ai invatat la scoala si la munca.
Asigura-te ca si ei stiu ca esti interesat in a dobandi acel post
Fii mereu gata de raspuns si uita-te mereu in ochii angajatorului.
Fii relaxat, zambeste (fara grimase) si ia o atitudine pozitiva. Lasa macar impresia ca esti entuziast si plin de energie.
De fiecare data, mereu si intotdeauna, chiar in aceeasi zi neaparat , trimite o scrisoare, un fax sau macar un e-mail cu cateva randuri prin care sa multumesti persoanei care ti-a acordat interviul.
Speram sa tii cont de aceste sfaturi in momentul in care vei fi invitat la un interviu pentru ocuparea unui post pe care speram sa-l dobandesti (si) cu ajutorul acestui site.[sursa: hit.ro]