CSÎD: De ce se lasă în continuare oamenii seduşi de ideea de alimente-minune, plante-minune, diete-minune, deşi constată pe pielea lor că nu funcţionează?
Dr. Simona Tivadar: E dificil de găsit un răspuns la această întrebare. Fireşte că toţi oamenii îşi doresc să trăiască o viaţă cât mai lungă şi în deplină sănătate, în timp ce orice boală presupune durere fizică, suferinţă şi spaima morţii, indiferent de cât de performant este sistemul sanitar de care beneficiază pacientul. În acest context, pare firesc ca oamenii să caute tratamente miraculoase, care vindecă orice boală fără să producă efecte adverse, rapid şi fără suferinţă din partea pacientului. Dacă acestea sunt în plus ieftine, cu atât mai bine.
Evident că în această capcană cad oamenii care nu înţeleg fiziopatologia, care nu au cunoştinţe de chimie şi în general au un nivel scăzut de instruire. Ei se lasă păcăliţi de vânzători fără scrupule, care promovează produse netestate şi neautorizate ca medicamente, pentru că niciun astfel de supliment alimentar nu urmează calea pe care o parcurge un medicament obisnuit care trebuie să treacă prin mult feluri de teste înainte de a fi pus pe piaţă.
Inclusiv în SUA, ţară extrem de restrictive în legislaţia medicamentului, Agenţia FDA (Food&Drug Administration) nu verifică aceste produse decât când există reclamaţii sau îmbolnăviri în masă. Practic, fiecare persoană îşi administrează astfel de produse pe riscul propriu. Şi nu în ultimul râd, efectul placebo (care poate fi până la 40 la sută din efectul resimţit la orice produs) îi poate convinge pe oameni să continue să cumpere pastille minune” fără reţetă.