Interviu Mirela Retegan: „Cea mai mare provocare a fost să cresc un copil liber”
– Ce-ţi place cel mai mult de când ai Gaşca Zurli ? Ce te motivează să pui atât de mult suflet în această meserie ?
Reacţia copiilor este fantastică şi mesajele părinţilor sunt copleşitoare. „După fiecare spectacol ne dorim să fim părinţi mai buni, vă mulţumim că faceţi mai frumoasă viaţa copiilor nostri”. Iar cei mici sunt minunaţi. Primesc filmuleţe cu copii care încă nici nu stau bine în picioare dar strigă „urli,urli” când văd o fotografie cu noi. Pe noi ne face fericiţi toată dragostea asta care vine de la cei mici şi dăm înapoi iubire din tot sufletul.
– În cât timp ai scris cartea “Pledoarie pentru mami şi tati”, şi care este cel mai tare sfat pe care îl dai părinţilor cu această ocazie ?
Cartea adună în ea articole scrise de mine de-a lungul a 3 ani şi unele dintre ele publicate deja în revistele pentru femei şi pe blogul meu. E o mărturie sinceră scrisă din suflet despre lucrurile pe care eu le-am înţeles. Ca mama în primul rând şi apoi ca mama care a trebuit să înveţe să-şi crească singură copilul. Le-aş aminti părinţilor că un copil nu poate creşte drept într-o relaţie strâmbă şi că un copil luminos trebuie să aibă în spatele lui măcar un soare dacă nu amândoi.
– Eşti totodată şi Antrenorul Părinţilor ! Ce îi înveţi mai exact ?
Îi învăţ să se joace jocuri pe care eu le-am jucat cu Maya şi pe care le tot joc de vreo 20 de ani cu cei mici. Anul acesta voi pleca şi în ţară cu Antrenorul Părinţilor şi voi organiza ateliere de joacă în care părinţii vor învăţa câteva reteţe sigure de declanşat bucuria în casă, în maşină şi la cumpărături.
– Care e cea mai mare satisfacţie a ta de când ai pus pe picioare proiectul Gaşca Zurli ? Te-ai gândit să faci spectacole Zurli şi în afara ţării?
Mi-e greu să aleg o singură satisfactie. Trăiesc în cascade de satisfactii, un râu de întâmplări minunate, viaţa mea e o mare plină de minuni care mi se întâmplă în fiecare zi. Mergem la Chişinău pe 16 aprilie, în iunie la Londra şi suntem în discuţii pentru Spania , Statele Unite şi Canada. Altfel, avem invitaţii din Germania, Austria, Portugalia, Franţa…
– Îţi plac copiii şi le aduci bucurie în suflet ! De ce ai doar un singur copil, adică pe Maya ?
Aşa a fost sa fie. Deşi după ce am născut-o pe Maya am fost foarte hotărâtă să mai fac un copil, nu s-a mai legat, m-am luat cu altele şi a rămas ea singurul beneficiar al întregului capital de emoţie părintească. Mai târziu am vrut să înfiez un copil gândindu-mă că aş putea să salvez viaţa cuiva . Acum, când reuşesc să fac atât de multe lucruri frumoase pentru atâţia copii, când pot să aduc alinare copiilor bolnavi, pot face bucurii copiilor singuri şi pot ajuta efectiv colorându-le viaţa copiilor din familii, nu regret că am ales să merg mai departe făcând ceea ce a venit în firescul lucrurilor fără să forţez nimic.
– Maya vrea să ducă tradiţia mai departe şi să lucreze cu copiii ? Ce meserie anume ar vrea ea să urmeze ?
Maya vrea să devină actriţă. Se pregăteşte pentru asta. Frecventeaza cursurile VictoriArt. E foarte fericită cu ce i se întâmplă acolo şi sigur va merge să studieze în străinătate. Are un magnetism fantastic la copii, îi place mult ceea ce se întâmplă în lumea Zurli.
– Care este cel mai de preţ sfat pe care i l-ai dat vreodată fetiţei tale ?
Să nu se mintă. Să fie onesta cu ceea ce îşi doreşte de la viaţă şi de la cei din jurul ei. Să se masoare doar cu ea şi să nu se compare cu nimeni. Să-şi doreasca în fiecare zi să fie un om mai bun decât a fost ieri.. Să-şi asume toate lucrurile neplăcute dintr-o alegere dar să aleagă după sufletul ei.
– Care a fost cea mai mare provocare a ta ca părinte ?
Cea mai mare provocare a fost să cresc un copil liber. Să am curajul să o las să trăiasca dincolo de cordonul ombilical. Să-mi asum plecările şi încercările ei. Să stau cu mâinile întinse asigurând-o că sunt acolo să o ajut să se ridice dacă o să cadă dar să o las să mergă singură. Am crescut un copil liber , independent şi fericit. Cred că asta a fost cel mai greu pentru mine ca parinte. E mult mai uşor să-l cresti dependent de tine, luând decizii pentru el, alegând în locul lui.
– Dacă nu ar fi existat acum Gaşca Zurli, unde am fi găsit-o pe Mirela Retegan?
Cred că eram la radio. Este al doilea cel mai drag lucru de pe lumea asta. Mi-e dor de interacţiune, mi-e dor de magia aceea în care se leagă emoţii şi prietenii suspendate de un cablu şi duse în eter. Acum am puţină treabă cu Gaşca Zurli. E încă micuţă, are abia 5 ani…dar când o să înceapă să mearga pe picioarele ei eu o să mă întorc la radio. Şi o să scriu pentru că am foarte multe idei în această zonă.