Serialul se difuzează în fiecare zi de la ora 19:30 şi în reluare la orele 11:25, 14:15 şi 17:15.
Special create pentru copiii cu vârsta între 2 şi 7 ani şi familiile lor, poveştile prezentate în seria ”Garda Felină” sunt concepute pentru a transmite lecţii pozitive despre munca în echipă, comunitate şi diversitate. Experţii în Educaţie şi Ştiinţă din cadrul parcului tematic Animal Kingdom (Regatul Animalelor) al Disney au avut rolul de consultanţi, fiind o sursă de inspiraţie pentru poveşti originale bazate pe experienţele lor directe şi oferind sfaturi despre trăsăturile, comportamentele şi habitatele diferitelor specii de animale africane. Fiecare episod ”Garda Felină” integrează cuvinte şi expresii Swahili şi cântece originale.
Fiind al doilea fiu, Kion este destinat să fie liderul Gărzii Feline, o echipă formată din animale care au sarcina de a proteja Regatul Luminii. În loc să aleagă un grup format doar din lei pentru a servi alături de el, Kion lasă deoparte tradiţia şi îşi cheamă câţiva prieteni despre care el consideră că întruchipează cel mai bine calităţile eroice ale Gărzii Feline. Ca lider al Gărzii Feline, Kion este cel mai feroce. El are puterea Răgetului prin care poate invoca toţi marii lideri din trecut să strige alături de el când trebuie să controleze o situaţie.
Ceilalţi membri ai Gărzii Feline sunt: Bunga, cel mai curajos – cel mai bun prieten al lui Kion şi partener de conspiraţii, Bunga este un bursuc african neînfricat care nu stă prea mult pe gânduri înainte să acţioneze; Fuli, cea mai rapidă – Fuli este un ghepard încrezător, atletic, întotdeauna pregătită de o provocare şi singura care îl poate înfrunta pe Kion, motiv pentru care acesta a numit-o în funcţia de secund; Beshte, cel mai puternic – Beshte este un hipopotam prietenos şi bun la suflet, prietenul tuturor animalelor din Regatul Luminii; şi Ono, cel mai perspicace – Ono este o egretă intelectuală care serveşte drept ”ochii din cer” ai Gărzii Feline. Pe măsură ce seria avansează, această echipă diversificată de tinere animăluţe învaţă cum să îşi folosească abilităţile unice pentru a rezolva probleme şi îndeplini sarcini cu scopul de a menţine echilibrul în Cercul Vieţii.
Personajele suplimentare care îşi vor face apariţia sunt sora mai mare a lui Kion, Kiara, care aşa cum ne-a arătat ”Regele Leu II: Mândria lui Simba”, urmează să devină Regina Regatului Luminii. Kiara şi cele mai bune prietene ale ei, Tiifu şi Zuri nu sunt sigure la început că Kion este pregătit să facă faţă acestei sarcini de lider al Gărzii Feline, dar realizează repede că micul leu ştia prea bine ce face când şi-a ales această echipă diversă. Tiifu şi Zuri au fost inspirate dintr-un alt duo comic – şi anume personajele zăpăcite şi mult iubite de copii, Timon şi Pumba din ”Regele Leu” – care vor apărea la rândul lor ca familia adoptivă a lui Bunga. De asemenea, în serial îşi vor mai face apariţia numeroase alte personaje îndrăgite inclusiv Simba, Nala, Mufasa, Rafiki şi Zazu.
Răufăcătorii seriei sunt Janja şi hienele; Mzingo şi vulturii; Makuu şi crocodilii; Reirei, Goigoi şi şacalii; şi Ushari, o cobră egipteană care pare să se afle mereu în locul şi la momentul nepotrivit.
Ford Riley este cel care a dezvoltat filmul şi seria, având rolul de producător executiv.
– Ce te-a determinat să continui povestea din „Regele Leu”?
După succesul lansării filmului „Regele Leu” în 3D şi apoi pe Blu Ray, Disney a simţit că „este vremea”, ca să-l parafrazez pe Rafiki, ca următoarea generaţie de fani Lion King să aibă propria ei lume. Aşa a venit propunerea Disney Junior. La finalul primului film „Regele Leu”, Rafiki ţine în braţe puiul de leu, care este Kiara, iar în „Lion King 2”, vedem toate povestea vieţii ei. Aşa că ne-am lămurit cine duce mai departe moştenirea lui Simba şi a Nalei, dar ceea ce e interesant pentru mine este că eu am doi copii. Am o fiică mai mare şi un băiat mai mic. Se pare că cel mare primeşte întotdeauna cel mai bun „job”, aşa că dacă Simba şi Nala ar avea un fiu, ce ar deveni acesta? Eram în bucătărie şi mă gândeam la toate acestea, când a venit fiul meu acasă. Se jucase în parc, cu prietenii. În fiecare joi, fiul meu se întâlneşte cu amicii în parc şi formează un fel de echipă imaginară de supereroi. Atunci m-a străfulgerat ideea. Cum stătea el şi îmi povestea, m-am gândit cum ar fi să pun o echipă de supereroi în Regatul luminii – un fel de Răzbunătorii se întâlnesc cu Regele Leu – şi astfel a apărut „Garda felină”.
– În cronologia „Lion King”, unde se înscrie povestea din „Garda felină”?
Păi, aţi văzut „Lion King 2”. Kiara îl cunoaşte pe Kovu şi amândoi intră în bucluc. Scena următoare, Kiara a ajuns la maturitate. În mod cert, aici există un spaţiu lipsă, pe care noi îl umplem în „Garda felină”.
– Cum ai ales animalele care fac parte din „Garda felină”?
Abilităţile lor au fost principalul criteriu. Dacă era să avem această echipă de supereroi, voiam că toţi aceştia să fie neînfricaţi, puternici, rapizi şi cu o vedere superbună. Acestea sunt calităţile celor cinci animale din Garda felină. Bineînţeles, leul este cel mai feroce. Cel mai curajos este bursucul african, hipopotamul – cel mai puternic, ghepardul – cel mai rapid, iar egreta are cea mai bună vedere. Ei sunt cei mai buni dintre cei buni în Regatul Luminii.
– Majoritatea personajelor au nume provenind din limba Swahili. Kion ce înseamnă?
Kion se numără printre puţinele personaje care nu are un nume în Swahili. Nu înseamnă nimic, de fapt. Începe cu litera „K”, ca şi Kiara. Însă Bunga, numele bursucului african, înseamnă „nebun” în Swahili. Fuli, ghepardul, înseamnă „grăbit”, Beshte înseamnă „cel mai bun prieten” în Swahili şi toate personajele au câteva fraze favorite în Swahili. De pildă, Bunga spune mereu „Zuka Zama”, un fel de „Hakuna Matata” în filmul original.
– Există multe episoade muzicală în noul serial?
Desigur. Nu puteam să facem o extindere a poveştii din „Regele Leu” fără o muzică grozavă. Avem o mulţime de cântece fabuloase, cu un ritm antrenant. Compozitorul nostru este Beau Black, iar eu scriu versurile, aşa că nu-l avem pe Elton John. Ar fi fost drăguţ, dar nu! Cântecele sunt, oricum, foarte vesele şi cred că o să vă placă la fel de mult ca şi nouă când le veţi asculta.
– Serialul beneficiază de voci celebre?
Da, în episodul special, actorul James Earl Jones se întoarce pentru a da voce personajului Mufasa. Avem şi vocea originală a lui Pumbaa, oferită de Ernie Sabella. Suntem, de asemenea, norocoşi să-l avem pe Rob Lowe în rolul Simba şi pe Gabriella Union dându-i voce personajului Nala.
– Care este personajul favorit al copiilor tăi, din acest serial?
Probabil, personalul preferat al fiului meu este bursucul Bunga, dar şi Kion, pentru că se identifică cu aceştia. Fiica mea o iubeşte pe Kiara, pentru că este sora mai mare. Copiii mei cred că ştiu că, în crearea personajelor, ei au fost sursa mea de inspiraţie.
– Ai acasă jucării sau alte produse cu „Regele Leu”?
Da, chiar am. Primul meu scenariu din carieră a fost pentru „The Lion King’s Timon and Pumbaa”, aşa că atunci m-am dus şi am cumpărut nişte pluşuri cu Timon şi Pumbaa, pe care încă le mai am în sufragerie. Mi-au stat alături de când am început să lucrez ca scenarist profesionist, aşa că poate că îmi aduc noroc.
– Îţi mai aminteşti când ai văzut prima oară „Regele Leu” şi ce te-a impresionat la acest film?
Tocmai terminasem facultatea când a apărut prima oară „Regele Leu”. Fiind deja adult, mi se părea cam ciudat să merg la un film de animaţie. Dar eu provin dintr-o familie numeroasă, iar sora mea este mai mică cu 19 ani decât mine, iar fratele meu – cu 17 ani, aşa că i-am dus pe ei la cinematograf, să vadă filmul. Îmi amintesc că am fost uluit nu doar de animaţia superbă, dar şi de povestea foarte bine închegată şi de muzica extraordinară. Mi s-a părut un film grozav, care m-a inspirat cu adevărat.
– Ce s-a schimbat, de când a apărut „Regele Leu”, în domeniul animaţiei?
Când vine vorba de tehnologie, lucrurile au avansat foarte mult. Nu cred că, acum cinci ani, am fi putut face serialul aşa cum îl facem acum. Deşi personajele şi decorurile seamănă cu cele din filmul original, care au fost desenate de mână, totul este făcut pe computer.
– Ce aşteptări ai de la copiii care urmăresc „Garda felină”?
Sper să le placă serialul la fel de mult pe cât le-a plăcut părinţilor lor filmul „Regele Leu” şi să îşi însuşească mesajele pozitive pe care „Garda felină” le transmite.
Gabriela Groza