Actriţa Fiona Dolman s-a născut pe 1 ianuarie 1970 în Scoţia şi a locuit în Gibraltar. Fiona a mai jucat în serialele TV Heartbeat, The Royal Today, Holby City, Doctors, New Tricks, Coronation Street, Paradox, Waterloo Road, filmul Ways to Live Forever şi altele. Din 2011, ea interpretează în serialul Crimele din Midsomer rolul lui Sarah Barnaby, soţia Inspectorului Joh Barnaby.
Ce înseamnă pentru tine rolul lui Sarah Barnaby din serialul Crimele din Midsomer?
Partea cea mai distractivă este colaborarea cu Neil Dudgeon. Mi-a plăcut întotdeauna şi mi se pare că, de la un sezon la altul, lucrăm din ce în ce mai bine. Cu cât îl cunoşti mai bine pe celălalt, cu atât joci mai bine, eşti mai curajos, îţi asumi mai multe riscuri când încerci ceva uşor diferit. Chiar ne distrăm de minune şi ne îndrăgim cu adevărat. Deci e cu atât mai uşor.
Nu crezi că, de multe ori, Sarah este catalizatorul care îl propulsează pe inspectorul John Barnaby spre indiciile de care are nevoie pentru rezolvarea cazului?
Vedem doar latura domestică a lui Sarah, deci este foarte frumos că în relaţia lor John îi povesteşte mereu despre muncă sau îi spune ce are în minte. Uneori, cum ni se ntâmplă tuturor, vorbeşti cu un prieten care nu are nimic de-a face cu locul tău de muncă şi care nu ştie niciun detaliu specific, dar spun o replică ce te face să zici «O, Doamne, evident că are logică». Cred că se întâmplă şi în realitate asta. Sarah spune lucruri care îl fac pe John să gândească situaţia altfel. Dar cred că uneori e accidental, asta iese la iveală în urma unei discuţii, nu pentru că ea ar fi geniul care rezolvă crimele de acasă, deşi mi-ar plăcea mult să fie aşa, dar nu au scris încă episodul ăsta!
Ce rol are Sarah în relaţia lui John cu partenerul lui, Charlie Nelson?
S-a ataşat mult de Charlie, deci vrea să-l vadă fericit. Cred că Sarah se impune pentru că, din punctul ei de vedere, John este varză la capitolul relaţii interpersonale şi are nevoie să fie împins de la spate, pentru că da, este un detectiv foarte bun, dar nu vede şi partea emoţională a lucrurilor. Ea îi ţine deschişi ochii şi inima, ceea ce e foarte bine.
Crezi că fiind şi tu, la rândul tău, mamă, ai un avantaj când filmezi scene alături de gemenele care o joacă pe micuţa Betty?
Cred că am un mare avantaj. Când devii mamă, devii mult mai încrezătoare în propriile abilităţi de a le distrage atenţia sau de a-i face să râdă. În cazul gemenelor, e minunat că sunt aceleaşi fetiţe de câteva sezoane încoace, deci le cunosc. Fetele, Abbie şi Georgia, sunt foarte, foarte pricepute. Dacă, Doamne-fereşte, în locul lor era fiica mea, Maddie, n-ar fi suportat să i se facă jumătate din lucrurile pe care le fac ele. N-ar fi mâncat în ruptul capului la comandă, n-ar fi mers sau n-ar fi zâmbit la comandă, n-ar fi făcut niciunul dintre lucrurile pe care ele le fac, cooperând atât de bine.
Pe de altă parte, câteodată termin de filmat o scenă şi mă gândesc că nu ţin minte dacă am spus replicile corect, pentru că aveam un copil într-o mână şi ţineam un cârnat într-un buzunar, ca Sykes să ştie încotro să meargă. Cred că aşa se simt în realitate mamele!
O altă nou-venită în poveste este Dr. Kam Karimore, jucată de Manjinder Virk, cum este noua dinamică?
Manjinder e minunată! A adus cu ea o energie diferită şi este foarte frumos când oamenii aduc cu ei tinereţe şi entuziasm. Când joci acelaşi rol sezon după sezon, poţi începe să cazi într-o rutină, deci e bine când se întâmplă ceva, când apare cineva nou, care îţi dă puţin rutina peste cap.
Care este secretul popularităţii perene a serialului Crimele din Midsomer, după părerea ta?
Mereu am spus că eu cred că umorul e «de vină». Cred că serialul este diferit de celelalte seriale poliţiste pentru că nu se ia atât de în serios tot timpul. Şi, datorită acestui lucru, e un serial potrivit întregii familii, ceva la care se pot uita împreună oameni de toate vârstele. Ştii că personajul negativ e prins la final. E o producţie pentru întreaga familie.
Sezonul 18 al serialului Crimele din Midsomer este difuzat de DIVA în fiecare marţi, de la ora 21:00.