În seria O singură şansă, actriţa franceză Alexandra Lamy interpretează rolul lui Alice Lambert, o tânără mamă care este victima unei tentative de omor, fiind împuşcată de două ori. Femeia se trezeşte din comă la spital, 8 zile mai târziu, şi descoperă că soţul i-a fost ucis, iar fetiţa lor de 6 luni (Tara) a fost răpită. Manipulată de presupuşii răpitori şi suspectată de poliţie, Alice face tot posibilul pentru a-şi găsi fiica.
O singură şansă (titlul original: Une chance de trop) este creat de scriitorul american Harlan Coben, după romanul său omonim, produs de TF 1 în Franţa şi îi are în distribuţie pe Alexandra Lamy, Pascal Elbé, Lionel Abelanski, Charlotte des Georges, Hippolyte Girardot, Didier Flamand, Frédérique Tirmont şi alţii.
Radianta Alexandra Lamy a trebuit să renunţe la zâmbetul ei omniprezent pentru a o juca pe Alice, o mamă disperată să-şi găsească bebeluşul răpit. Actriţa ne-a povestit entuziasmată despre acest rol în care a investit 100%.
– Cum ai auzit de adaptarea cărţii „No Second Chance”?
Am auzit de la prietena mea, Mélanie Doutey! Mi-a spus că se face o miniserie cu Harlan Coben. Adorasem „Tell No One” şi mă atrag mult poveştile poliţiste. Aşa că am vrut să citesc scenariille primelor 3 episoade: m-au prins imediat. Întâlnirea care a urmat, cu producătorul Sydney Gallonde şi cu regizorul François Velle, ambii la fel de pasionaţi, m-a convins definitiv.
– Harlan Coben vă numeşte „steaua” lui. Cum v-aţi cunoscut?
A vrut imediat să ştie cine o va juca pe eroina lui. Când a auzit de numele meu, a văzut unul dintre filmele mele, „J’enrage de son absence” (2012) de Sandrine Bonnaire. A doua zi, am primit un email – pe care îl am afişat de atunci deasupra biroului meu – şi m-a complimentat atât de frumos! Am descoperit că e un om cu picioarele pe pământ. Romanele lui s-au vândut în milioane de exemplare în întreaga lume şi totuşi a mulţumit non-stop echipei care i-a adus la viaţă povestea. Era atât de fericit! Am lucrat împreună de multe ori şi ne-am apropiat foarte mult. De atunci, îmi scrie regulat şi vrea să mă apuc de muncă în Statele Unite. Aventură care, dacă va deveni realitate, mă va ajuta să-mi îmbunătăţesc engleza!
– Cum te-a ajutat prezenţa lui în rol de creator al proiectului?
Franţa e ţara în care Harlan Coben are cei mai mulţi fani, nu avea cum să dea greş. A cedat drepturile de ecranizare, dar a vrut să fie implicat în proiect. A ştiut mereu să rezolve problemele care au apărut. Ne-a spus că îşi asumă, ca autor şi creator, responsabilitatea fiecărei decizii şi, în cazul unei decizii greşite, îşi asumă criticile. A protejat şi a sprijinit întreaga echipă.
– Cum a fost la filmări?
Foarte intens, filmările au necesitat o investiţie enormă din partea noastră. Cartea a fost adaptată, personajul principal a fost transformat în femeie, a fost tradus totul în franceză… Ne-ar mai fiu trebuit vreo 2 luni de lucru suplimentar la ea! În fiecare seară, treceam din nou peste texte. Toţi membrii echipei au fost implicaţi 100%, toţi am avut o energie incredibilă. Miniseria asta a fost o bucurie pură, în ciuda ritmului infernal!
– Cu ce te-a atras miniseria, ca format?
Este un punct forte să poţi spune o poveste în 6 episoade a câte 52 de minute. Asta îţi permite să scoţi în evidenţă şi să dezvolţi un personaj, punând punct poveştii la finele episodului 6. Televiziunea propune seriale din ce în ce mai calitative, acum le putem oferi telespectatorilor producţii excelente şi putem rivaliza cu americanii. De asta sunt încântată că am făcut parte din acest prioiect prestigios.
– Visezi la un rol de acţiune?
Ca toate actriţele, da! Îmi place să fug, să fac cascadorii, chiar dacă am învăţat că asta înseamnă asumarea unor riscuri. Trebuie să fii atentă tot timpul, să te concentrezi şi să repeţi mult. Dar apreciez că Alice nu e nici poliţistă, nici supereroină: nu ştie nici să ţină un pistol, nici să se lupte. Pentru a se apăra, are aceleaşi resurse ca mine şi ca tine. Toate femeile se pot simţi apropiate de personajul meu.
– Cum te-ai pregătit pentru rol?
Am mers la Urgenţe înainte de filmări pentru a mă familiariza cu ceea ce fac doctorii, cu felul lor de a vorbi, de a ţine o seringă, de a-şi pune mănuşile chirurgicale… Angajaţii de la Urgenţă sunt foarte tactili, aşa că m-am asigurat că şi personajul meu e la fel. De asemenea, medicii aceştia nu pierd niciodată din vedere scopul final şi reformulează mereu întrebările ca „De ce aţi ajuns aici? Ce vă doare?”. Personajul meu face la fel cu răpitorii. Doamnele de la Urgenţă sunt extrem de puternice şi nu se tem de anumite situaţii. Alice nu e Lara Croft, dar – graţie meseriei pe care o practică – nu e nici o femeie slabă sau statică. Dacă tragi linie şi aduni, personajul ei este unul foarte uman.
– Pascal Elbé l-a jucat pe aliatul lui Alice. A fost un complice bun?
Pascal e partenerul ideal de joc! Le are pe toate: e foarte amuzant şi inteligent. Ca actor, e un partener foarte bun, probabil pentru că e şi regizor. Iubeşte actorii şi îi ascultă. Repetă ore în şir, discută despre personajul lui, sapă în căutare de idei noi…
– Cum ţi se pare finalul poveştii?
A trebuit să aştept mult până l-am aflat, a fost foarte frustrant! Dar acum că am terminat, vă pot confirma: Alice e o femeie foarte puternică! La vizionarea episodului final, toată echipa avea lacrimi în ochi şi eu nu plâng des la filme!
– Ce părere ai despre meseria ta?
Mă consider foarte norocoasă. Filmez seriale pentru TV, filme pentru marele ecran şi plec în turneu cu piese de teatru. Nu prefer un anumit mediu de expresie, importantă pentru mine este povestea. În televizione, de exemplu, ţi se propun proiecte extraordinare: trebuie să le accepţi!
Urmăriţi în fiecare marţi, la ora 21:00, serialul O singură şansă, numai la DIVA.