Internetul se pregatește pentru ieșirea în spațiu
La începuturile sale, Internetul era format din numai trei rețele, și asta se întâmpla în 1977, pe când astazi exista probabil 300.000 de rețele interconectate, astfel încât Internetul este actualmente de 100 de mii de ori mai mare decât la momentul nașterii sale; dar creșterea nu pare sa se fi oprit.
Daca e sa ne întoarcem în timp, în 1983, mai precis în luna ianuarie a acelui an, Departamentul Apararii din Statele Unite ale Americii a autorizat trecerea de la un set mai vechi de protocoale de comunicații la ceea ce se cunoaște în ziua de azi sub numele de TCP/IP.
Eu sunt unul dintre autorii acestor protocoale și lucram la Departamentul Apararii la momentul când a fost data aceasta autorizație, deci Internetul s-a nascut, cel puțin, pentru comunitatea științifica, în ianuarie 1983, adica acum 19 ani, spune Cerf.
Internetul a fost la început utilizat de catre armata în scopuri experimentale, dupa care a devenit destul de raspândit în anii ’80, fiind în principal utilizat în scopuri administrative.
Cam din 1992 sau un pic mai devreme, odata cu începutul Razboiului din Golf, Internetul a devenit o componenta de importanța capitala pentru comunicațiile forțelor armate din regiune.
Din acel moment, Internetul a devenit accesibil publicului larg. Utilizarea rețelei mondiale în scopuri comerciale dateaza de prin 1989, iar odata cu deschiderea world wide web-ului catre public în 1994, interesul pentru aceasta rețea a crescut rapid, atât în rândul populației, al publicului, cât și al comunitații de afaceri.
Întâlnirile de aici, de la București ( prilejuite ce Congresul ICANN, n.r) sunt ferm ancorate în realitațile pamântene, pentru ca avem de rezolvat o mulțime de probleme legate de preocuparile noastre pamântești și de utilizarea Internetului.
Sper sa nu ne lovim de limite în dezvoltarea Internetului, cel puțin nu într-un viitor previzibil, deși în prezent suntem confruntați cu necesitatea reala de creștere a spațiului de adrese al rețelei, ceea ce ar permite conectarea și mai multor utilizatori și calculatoare, astfel încât unul din subiectele discutate în aceasta saptamâna îl constituie noua versiune a protocolului Internet, IP versiunea 6, care poate susține un numar mult mult mai mare de utilizatori, a explicat Cerf.
N-aș zice ca problema alocarii spațiilor de adrese este stringenta în prezent, ci doar ca mai exista puțin spațiu de adrese din IP versiunea 4 înca nealocat.
Putem estima totuși ca în cinci sau șase ani de-acum înainte, cererea va crește suficient încât sa se creeze presiuni pentru trecerea la un spațiu mai amplu de adrese, data fiind intrarea în rețea a unor noi dispozitive, cum ar telefonul mobil cu capatați Internet, automobile sau aparate electronice.
Acesta este motivul pentru care se va crea o presiune mai mare pentru marirea spațiului de adrese, astfel încât în aceasta perioada, probabil din 2003 pâna în 2005, vom constata o un interes din ce în ce mai mare pentru IP versiunea 6, a continuat el.
Tot în privința viitorului, Cerf spune: Speram ca vom reuși sa extindem Internetul dincolo de granițele planetare, astfel încât sa cuprinda și alte câteva planete din sistemul solar.
Motivul pentru aceasta extindere ar fi nu credința noastra ca acolo exista oameni sau extratereștri, ci exploarea spațiului, prin trimiterea de roboți care vor fi plasați pe orbita planetelor, cu care trebuie sa comunicam, și atunci ar fi bine sa avem un sistem de comunicații compatibil cu Internetul terestru.
În prezent lucrez alaturi de Jet Propulsion Laboratory (principalul centru NASA de explorare robotizata a spațiului) la implementarea extinderii Internetului în spațiul interplanetar, a încheiat Cerf.
Cine este Vinton E. Cerf
Numele lui Vinton Cerf este de fiecare data asociat cu apariția și dezvoltarea Internetului.
@Co-inventator al protocolului TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol, suita de protocoale de comunicații utilizata pentru interconectarea adreselor de Internet, recunoscuta de toate sistemele de operare; fiecare adresa TCP/IP este alocata în exclusivitate unui calculator, n.r.);
@Co-fondator, în 1986, al Corporation for National Research Initiatives (organizație non-profit care promoveaza cercetarile de interes public și dezvoltarea strategica de rețele de tehnologie informaționala);
@Fost senior vice president of Internet Architecture and Engineering, MCI Communications Corporation (1998), în prezent aceeași funcție în cadrul WorldCom; în cadrul MCI Digital Information Services, a condus echipa care a dezvoltat MCI Mail, primul serviciu comercial de e-mail conectat vreodata la Internet;
@Președinte și membru fondator al the Internet Society, 1992-95;
@Câștigator, împreuna cu asociatul sau Robert E. Kahn, al „U.S. National Medal of Technology Award” în 1997 și decorat de președintele Bill Clinton pentru crearea și dezvoltarea Internetului
Este licențiat în matematica al Universitații Standford, luându-și diploma de masterat și doctorat în specializarea Calculatoare de la UCLA. Este de asemenea doctor honoris causa al University of the Balearic Islands, ETH (Elveția), Capitol College și Gettysburg College.