Înțelegere de aur sau nu? Harmony și Goldfields sunt în tatonari

Apropo.ro / 25.10.2004, 09:09
Înțelegere de aur sau nu? Harmony și Goldfields sunt în tatonari
Recent, compania sud-africana din domeniul producției de aur Harmony și-a facut public un plan neașteptat de preluare a rivalei sale mai mari Gold Fields, arata Financial Times. În decursul celor noua ani de când ocupa poziția de director executiv al companiei

Recent, compania sud-africana din domeniul producției de aur Harmony și-a facut public un plan neașteptat de preluare a rivalei sale mai mari Gold Fields, arata Financial Times.

În decursul celor noua ani de când ocupa poziția de director executiv al companiei Harmony, cel mai mare producator de aur al Africii de Sud, Bernard Swanepoel și-a câștigat o adevarata reputație pentru îndemânarea cu care reușește sa transforme minele aflate în dificultate în afaceri profitabile.

Totuși, oferta Harmony pentru Gold Fields, companie aflata pe locul patru în cadrul industriei globale a producției de aur, a surprins piețele prin îndrazneala. Harmony, ce și-a cladit reputația pe baza abilitații cu care valorifica micile mine din Africa de Sud, este mai mica decât Gold Fields, desfașurând puține operațiuni internaționale.

Fuziunea ar da naștere celui mai mare producator de aur
În cazul în care oferta Harmony ar fi acceptata de catre acționarii Gold Fields, în urma fuziunii dintre cele doua companii ar lua naștere cea mai mare companie din aceasta industrie din punct de vedere al producției și a doua companie a industriei în termeni de capitalizare de piața, dupa Newmont din Statele Unite.

În același timp, eventuala încheiere a unui acord în acest sens ar genera un adevarat val de fuziuni și achiziții în cadrul unei industrii în care, spun analiștii, procesul de consolidare nu este înca încheiat. „Ceilalți producatori nu vor fi mulțumiți de aceasta evoluție, pentru ca marimea reprezinta principalul considerent în cadrul acestei industrii,” spune John Meyer, analist al sectorului minier în cadrul Numis Securities din Londra.

În decursul weekendului, Harmony și-a consolidat oferta prin atragerea de partea sa a unui acționar al Gold Fields, Norilsk Nickel, cea mai mare companie producatoare de nichel și paladiu a Rusiei, controlata de catre oligarhul rus Vladimir Potanin. În cazul în care oferta Harmony va fi acceptata de acționarii ambelor companii, planul managementului Gold Fields de a fuziona cu compania canadiana de marime mijlocie Iamgold ar eșua.

Totuși, boardul Gold Fields, condus de Ian Cockerill, și-a exprimat opoziția ferma fața de propunerea înaintata de Harmony, aratând ca va pregati o adevarata defensiva pentru a contracara oferta Harmony. Acesta a adaugat ca încercarea Harmony de a crea cea mai mare companie din lume din domeniul producției de aur ar putea da naștere unor temeri legate de practicile monopolistice.

Recent, Cockerill a declarat ca deși pare a avea în vedere fuziunea dintre cele doua companii, planul Harmony reprezinta de fapt un caz de preluare ostila. Ca urmare a unei întruniri a boardului Gold Fields în care membrii acestuia au decis sa-l urmeze pe Cockerill în opoziția sa fața de propunerea Harmony, oferta acestei companii poate fi catalogata în mod oficial drept una ostila.

Șapte mii de angajați ai Gold Fields ar putea ramâne fara slujbe
În același timp, Solidarity, sindicatul angajaților Gold Fields, și-a exprimat scepticismul în legatura cu oferta Harmony. Conform Solidarity, un numar de 7.000 de angajați ai Gold Fields și-ar putea pierde locurile de munca în cazul în care Harmony ar efectua reduceri de costuri.

Acțiunea agresiva lansata de catre Swanepoel asupra acționarilor unei alte companii este caracteristica procedurilor inițiate de „Randlords”, capitaliștii ce au pus bazele industriei miniere a Africii de Sud cu un secol în urma, printre aceștia numarându-se și Cecil Rhodes, fondatorul companiei Gold Fields.

Acțiunea ar putea marca punctul de lansare a unei rare încercari de preluare ostila a unei companii de marca de pe piața aurului. Vorbind în fața analiștilor, acționarilor și jurnaliștilor, Swanepoel a declarat ca propunerea Gold Fields de preluare a Iamgold nu este avantajoasa și ca oferta sa este „benefica pentru Gold Fields și depașește suma pusa pe masa în cadrul tranzacției cu Iamgold”.

Cantitatea conteaza când vine vorba de aur
Pe piața aurului, cantitatea conteaza într-adevar. Aceasta piața este înca fragmentata, în special prin comparație cu industria minereurilor de fier unde trei companii controleaza 80% din comerț.În ultimii ani, industria aurului a cunoscut o ușoara consolidare, proces reprezentat de exemplu de achiziția de catre AngloGold a companiei Ashanti la începutul acestui an și cumpararea companiei australiene Normandy de catre Newmont la începutul anului 2002. Totuși, analiștii așteapta noi achiziții și fuziuni.

Noi companii se formeaza constant în cadrul acestei industrii, atrase de creșterea prețurilor la metalele prețioase. Totuși, multe dintre aceste companii nou-aparute sunt simpli speculatori. Aim, bursa londoneza a micilor companii, a beneficiat de aceasta moderna goana dupa aur, asistând la un val de noi listari și de companii ce sunt în cautare de fonduri.

Bancherii de investiții au propus constant idei de achiziții și fuziuni oficialilor acestei industrii înca de la începutul anului trecut, când a devenit clar faptul ca prețurile la marfuri vor crește din nou. Încercarea Harmony de a prelua Gold Fields ar putea însemna ca sugestiile bancherilor au fost luate în serios de catre directorii companiilor din acest sector ce se tem sa nu ramâna în urma în cea mai recenta runda de activitați M&A. Compania canadiana Placer Dome și cea australiana Newcrest se numara printre companiile producatoare de aur des menționate de o mulțime de bancheri drept posibile ținte M&A.

În cazul în care fuziunea dintre Harmony și Gold Fields s-ar încheia, distanța dintre micile și marile companii din acest sector s-ar adânci. Astfel, Harmony/Gold Fields, Newmont și AngloGold Ashanti ar deveni lideri ai sectorului, în timp ce foștii lideri cum ar fi compania canadiana Barrick ar ocupa segmentul de mijloc, alaturi de Placer Dome și Newcrest.

Printre companiile des menționate drept potențiale ținte de preluare se numara și Newcrest pe care speculațiile pieței au legat-o de Harmony și AngloGold Ashanti. Grupul australian a reușit sa-i țina departe pâna acum pe potențialii cumparatori, însa interesul investitorilor va fi stârnit din nou dupa ce acesta își va deschide mina de aur și cupru Telfer din vestul Australiei.

Harmony avea de ceva timp Gold Fields în vizor. Însa ceea ce l-a determinat pe Swanepoel sa acționeze au fost zvonurile lansate saptamâna trecuta, ce s-au dovedit a fi false în cele din urma, conform carora Norilsk intenționa sa-și lanseze propria oferta pentru Gold Fields. Oferta Harmony plaseaza valoarea Gold Fields la 8,1 miliarde de dolari, acționarii companiei beneficiind de 29 de cenți în plus fața de prețul mediu al acțiunilor Gold Fields.

O condiție ar fi ca Gold Fields sa-și ia gândul de la Iamgold
Tranzacția se bucura de suportul Norilsk Nickel ce a achiziționat 20% din Gold Fields în luna martie, exprimându-și oficial sprijinul pentru oferta Harmony sâmbata. O condiție a încheierii tranzacției o reprezinta renunțarea de catre Gold Fields la planul sau de fuzionare cu Iamgold.

În ultimii doi ani, Norilsk a acumulat active din sectorul rus al producției de aur, devenind astfel cel mai mare producator de aur din aceasta țara. Având active în valoare de 2,4 miliarde de dolari în acest sector, divizia sa rusa Polyus a realizat anul trecut un profit net de 120 milioane de dolari. Totuși, în ciuda extinderii sale în sectorul aurului, Norilsk este înca cunoscuta pentru activele sale din sectorul nichelului și paladiului.

Norilsk a cumparat în luna martie cele 20 de procente din Gold Fields de la Anglo American în cadrul unei tranzacții neașteptate în valoare de 1,2 miliarde de dolari. Relația acesteia cu managementul Gold Fields s-a racit dupa ce aceasta din urma și-a anunțat intenția de a fuziona cu Iamgold. Daca aceasta tranzacție ar avea loc, activele internaționale ale Gold Fields s-ar constitui într-o companie separata listata deținuta în procent de 30% de catre Iamgold, ceea ce ar dilua expunerea Norisk fața de aceste active, aceasta ramânând cu o participație în cadrul unei mai mici companii-mama sud-africane. Norilsk nu a fost consultata cu privire la aceasta tranzacție.

Propunerea de fuziune cu Iamgold i-a înfuriat și pe unii dintre acționarii sud-africani ai Gold Fields. Investitorii locali, incluzând grupurile ce-i reprezinta pe investitorii de culoare, au simțit ca tranzacția ar rezulta în transferarea activelor off-shore, considerând în același timp ca Gold Fields ofera prea mult pentru Iamgold. Harmony ar atrage mai ușor guvernul african de partea sa declarând ca activele vor ramâne în țara.

Analiștii spun ca oferta Harmony este avantajoasa și pentru Norilsk pentru ca firma rusa ar avea din nou ocazia de a-și converti activele din sectorul aurului în acțiuni lichide într-o companie internaționala. „Din punct de vedere al pieței, scopul principal avut în vedere de Norilsk în momentul în care a achiziționat 20% din Gold Fields a fost acela de a câștiga acțiuni lichide în cadrul unei companii straine,” a declarat Al Breach, strateg-șef în cadrul Brunswick UBS. Acest scop ar fi fost greu de atins daca fuziunea cu Iamgold ar fi avut loc.

În cazul în care oferta Harmony ar fi acceptata, Potanin ar beneficia în același timp de o expunere sporita fața de o companie straina în contexul cazurilor din ce în ce mai numeroase de intervenție a statului în economia Rusiei.

Potanin nu-și poate vinde activele din sectoarele metalelor și cel minier unei companii straine. Totuși, statul rus ar putea accepta mai ușor convertirea acestora într-un pachet mai mare în cadrul Gold Fields. „Anglo American și Rio Tinto achiziționeaza active din întreaga lume. Faptul ca firme ca Norilsk Nickel se afla în Rusia nu înseamna ca acestea nu pot face același lucru,” spune Alexander Pukhaev, analist în cadrul United Financial Group cu sediul în Moscova.

Având Norilsk de partea sa, companiei Harmony nu-i ramâne decât sa-și vânda viziunea și celorlalți acționari ai Gold Fields, majoritatea din Marea Britanie și Statele Unite. Oficialii Harmony le vor transmite acestora oferta direct în cadrul a ceea ce directorul executiv al companiei numește „o campanie intensa de marketing”.

În ultimii ani, strategia Harmony de a achiziționa mine mai mici de la rivali mai mari ca AngloGold și Gold Fields și de a le revalorifica nu a mai dat roadele așteptate. Cu 90% din active în Africa de Sud, compania a avut de suferit mai mult decât majoritatea companiilor din sectorul minier de pe urma aprecierii randului. Minele mai puțin profitabile ale companiei au suferit cel mai mult, în ultimele luni compania raportând câștiguri reduse, fiind nevoita în acest context sa recurga la disponibilizari.

Dimpotriva, Gold Fields își are o treime din producție situata în afara Africii de Sud, obținând doua treimi din profitul operațional de pe piețe straine, în special Australia și Ghana, desfașurând proiecte de explorare și dezvoltare în întreaga lume.

Observatorii interni ai industriei nu sunt siguri de succesul ofertei Harmony. Un element în defavoarea ofertei Harmony este faptul ca minele sale au o calitate inferioara celor Gold Fields, arata analiștii.

Acționarii Gold Fields trebuie sa raspunda ofertei Harmony în decurs de 30 de zile. Harmony le va cere propriilor acționari sa aprobe propunerea în cadrul unei adunari generale extraordinare organizate pe data de 12 noiembrie.

Catalina Apostoiu
Ziarul Financiar