Intel își recunoaște greșeala și trece la 64 de biți
AMD introdusese procesoarele pe 64 de biți înca din aprilie, anul trecut. Acestea suporta și aplicațiile „clasice” care ruleaza pe 32 de biți.
Pâna la anunțul facut ieri, Intel promovase procesoarele sale Itanium (pe 32 de biți) ca fiind cele mai potrivite, chiar și pentru aplicații mari consumatoare de resurse, cum sunt cele folosite de companii industriale sau în cercetare.
Pentru home-useri, Intel obișnuia sa recomande „cu caldura” procesoarele Pentium și Xeon. Numai ca tendința curenta, de a utiliza computerul de acasa pentru tot mai multe sarcini complexe, cum ar fi editare video sau design grafic (ca sa nu mai vorbim de jocuri), au început sa schimbe percepția cum ca un procesor pe 32 de biți este suficient.
Decizia Intel de a „vira” spre procesoarele pe 64 de biți reprezinta un semnal pentru întreaga industrie IT ca a venit timpul schimbarii. Astfel, AMD se gasește într-o poziție favorabila, având avantajul temporal și moral al inovației.
Cu toate acestea, specialiștii sunt de parere ca Intel nu își vede amenințata poziția de lider. Dar nimic nu este batut în cuie, adauga ei. „Este vorba de un joc la nivel foarte înalt. Profiturile în lumea computerelor pe 64 de biți sunt mult mai mari decât în restul pieței”, spune Richard Doherty, președintele fimei de consultanța IT Envisioneering din New York.
Deocamdata, AMD își savureaza victoria de moment. Ben Williams, director al departamentului business al AMD, a reacționat cu malițiozitate la aflarea anunțului facut de Intel: „Aceasta știre ne sugereaza ca Intel urmeaza sfaturile conducerii noastre”.
Sursa: NY Times Technology
Cox News Service
Pentru comentarii si sugestii, scrie in Forumul Software & Hardware.
Mihai Musatoiu, mihaim@apropo.ro.