Întâlnirea Tariceanu – platformisti a început
Delegatia platformistilor este formata, printre altii, din Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, Cristian Boureanu, Raluca Turcan, Radu F. Alexandru, Raluca Turcan, Mircea Iustian, Gheorgh Flutur, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu.
Din delegatia condusa de Tariceanu fac parte secretarul general al partidului Dan Motreanu, liderul PNL Iasi Relu Fenechiu, liderul PNL Bacau Romeo Stavarache, senatorul Paul Pacuraru.
La sosire, grupul platformistilor s-a oprit pentru a saluta jurnalistii si a face fotografii, dar nu au facut si declaratii. Delegatia condusa de Tariceanu a evitat întâlnirea cu presa.
Stolojan declara, luni seara, ca la aceasta întâlnire vor fi discutate problemele reale ale PNL, platformistii dorind sa vada daca Tariceanu si cei din jurul acestuia înteleg problemele partidului, considera ca cineva se face responsabil pentru situatia actuala si daca au solutii în acest caz.
Initial, Calin Popescu Tariceanu ar fi dorit ca întâlnirea cu Stolojan sa aiba loc luni, însa fostul lider liberal a anuntat ca mai întâi se va întâlni cu Gheorghe Flutur si cu Grupul pentru Unitatea PNL, pentru a stabili temele de discutie cu Tariceanu.
În declaratiile facute înaintea întâlnirii cu gruparea Flutur, Theodor Stolojan a respins ideea unei discutii între el si Tariceanu. Stolojan a apreciat ca „ar fi incorect” ca întâlnirea sa se poarte numai între el si Tariceanu, transmitându-i premierului ca este disponibil sa se întâlneasca cu acesta, însa numai însotit de grupul de initiativa al platformei liberale.
Luni seara, în timp ce întâlnirea Flutur – Stolojan era în plina desfasurare, Tariceanu a reînnoit invitatia adresata lui Theodor Stolojan.
„Îi reînnoiesc invitatia adresata lui Theodor Stolojan pentru a ne întâlni mâine, 21 noiembrie 2006. Sper într-un dialog deschis si sincer care sa aiba drept scop unitatea si forta PNL”, afirma Tariceanu într-un comunicat remis, luni seara, agentiei MEDIAFAX.
Conform lui Tariceanu, în urma consultarilor cu organizatiile PNL, a rezultat sustinerea acestora pentru demersul sau lansat la Râmnicu Vâlcea, de a purta un dialog, atât pentru asigurarea unitatii partidului cât si pentru sustinerea politicilor guvernamentale liberale.
De asemenea, din dezbaterile care au avut loc, a rezultat ca un dialog de buna credinta se bazeaza pe respectul identitatii liberale si pe lipsa unor conditii prealabile, preciza liderul PNL.
„Prin urmare, cu toate ca as fi considerat mai oportun un dialog ca între doi barbati pentru gasirea unor solutii realiste, care sa asigure unitatea partidului si sa evite un spectacol mediatic, sunt dispus sa ma întâlnesc cu Teodor Stolojan în formula care crede ca îl avantajeaza”, afirma Calin Popescu Tariceanu.
La finalul întâlnirii cu Flutur, Theodor Stolojan a confirmat, luni seara, ca va raspunde invitatiei presedintelui PNL Calin Popescu Tariceanu de a se întâlni.
„Mâine, ne vom întâlni, în aceasta noua formatie, respectiv sase membri ai grupului de initiativa, domnul Flutur si sase presedinti de filiala, cu presedintele PNL, domnul Calin Popescu Tariceanu, alaturi de cine va considera de cuviinta”, a declarat Stolojan. El a apreciat ca la întâlnire vor fi discutate „problemele reale ale PNL”.
„Va fi o întâlnire în care vom fi interesati sa vedem ce gândesc, în ce masura înteleg problemele reale ale PNL, în ce masura considera ca cineva este responsabil pentru acest lucru si cum vad dânsii iesirea din aceasta situatie nefericita”, a completat Stolojan
De asemenea, el a sustinut ca excluderile din ultima vreme din PNL au fost „ilegale”, subliniind ca este de datoria actualei conduceri liberale sa gândeasca o solutie de a-i reprimi în partid pe cei exclusi.
În ceea ce-l priveste pe Gheorghe Flutur, Stolojan a afirmat ca PNL îi solicita acestuia demisia din Guvern, preferând „sa ramâna cu ministri care au un comportament atanasian”.
Flutur a declarat, la finalul întâlnirii, ca „sindromul pedigree-ului liberal” ar trebui înlocuit cu „meritocratia liberala”.
„Au fost mai multe propuneri din partea noastra pentru îmbunatatirea Platformei liberale. În primul rând, PNL are nevoie de o acceptare a curentelor de opinie în partid. Trebuie obligatoriu sa nu mai ajungem sa ne suparam unii pe altii si sa folosim majoritatea pentru a exclude pe cei care au o alta parere decât majoritatea”, a declarat Flutur.
O alta problema ridicata de initiatorii apelului la unitatea PNL este cea referitoare la „deschiderea PNL” pentru a aduce personalitati.
„Avem nevoie, în continuare, de personalitati în PNL”, a subliniat ministrul liberal.
„De asemenea, dorim înfiintarea unei echipe de strategie a PNL, pentru ca trebuie sa avem un calendar foarte clar si trebuie sa trecem de la declaratii la fapte”, a adaugat Flutur.
Totodata, el a ridicat problema selectiei în PNL, sustinând ca partidul sufera de „sindromul pedigree-ului liberal”.
„Am discutat si despre criterii de selectie a oamenilor. Daca ne gândim bine, în ultima perioada, PNL a suferit de un sindrom: pedigree-ul liberal. Nu se poate sa vorbim doar de vechime din 1990 si cei care au venit mai târziu sa fie din capul locului considerati cu un handicap de noutate sau de cerneala neuscata pe legitimatie. E firesc sa înlocuim acest pedigree liberal cu meritocratia: sa intre în PNL cei care dovedesc eficienta”, a aratat Gheorghe Flutur.
La rândul sau, fostul presedinte PNL Valeriu Stoica a declarat, la finalul reuniunii dintre „platformisti” si grupul Flutur, ca adevarata exponenta a liberalismului în România este Platforma liberala, subliniind ca aceasta nu mai poate fi oprita din „drumul pentru legitimare”.
„Platforma liberala s-a consolidat, astazi, prin asocierea grupului de initiativa si a grupului de parlamentari, sefi de filiale, primari, consilieri municipali, care, sub conducerea domnului Flutur, au semnat, saptamâna trecuta, o declaratie pentru unitatea partidului”, a declarat Stoica.
Potrivit acestuia, platforma reprezinta liberalismul în România
„Am ajuns cu totii la concluzia ca identitatea liberala nu poate fi abandonata. Suntem liberali, ramânem liberali si credem ca, din momentul de fata, se poate spune ca adevarata exponenta a liberalismului româneasc este Platforma liberala. Din acest moment, platforma politica liberala nu mai poate fi oprita din drumul ei pentru legitimare, ca exponent al liberalismului românesc modern”, a adaugat Valeriu Stoica.
La întâlnirea dintre gruparile Stolojan si Flutur, de luni seara, au participat si Mona Musca si Ioan Ghise.