Întâlnirea de duminica la Antipa
Participanții la aceasta conferința vor afla ca radula, un fel de pila cu foarte mulți dinți ascuțiți cu care melcii marunțesc hrana, este puternic modificata la melcii Conus, dinții radulari fiind transformați în sageți.
„Conidele mai poseda și o trompa lunga și carnoasa, pe care o pot proiecta mult înaintea cochiliei. Au și o glanda cu venin, care se afla în cap și care își varsa conținutul în aceasta trompa, printr-o conducta. Tot aici se deschide și „sacul cu sageți”, fiecare sageata având un canal pentru scurgerea veninului. Melcii din genul Conus folosesc sagețile „la vânatoare”, dar la nevoie, și pentru propria aparare”, dezvaluie Gabriela Andrei, cercetatorul din cadrul Muzeului care va susține prelegerea „Rapiditate și precizie”.
La fel de impresionant este și faptul ca acești melci, „Conus-ul geograf”, „Conus-ul marmorat”, „Conus-ul domnesc”, „Conus-ul textil”, „Conus-ul lalea” sunt foarte veninoși, înțepatura lor putând fi mortala chiar și pentru om. Chiar și la exemplarele congelate vreme îndelungata veninul ramâne la fel de toxic.
Menționam ca la întâlnirea din aceasta duminica sunt așteptați copiii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, iar la întâlnirea din 26 iunie, sunt așteptați copiii care se încadreaza în grupa de vârsta 5 – 12 ani.
Sponsorii manifestarii sunt National Geographic Junior, Farmaciile Help Net, BetaCons, Diverta, Big Print.
Parteneri media: Radio Delta RFI, Șapte Seri, Revista pentru parinți, Lilliput.