Curtea de Apel București urmeaza sa se pronunțe, miercuri, în dosarul de terorism al lui Omar Hayssam, în legatura cu rapirea a trei jurnaliști români în Irak, discuțiile în acest proces finalizându-se saptamâna trecuta.
La termenul precedent, avocații omului de afaceri au cerut achitarea sau schimbarea încadrarii juridice din acte de terorism în lipsire ilegala de libertate. Totodata, aparatorii lui Hayssam au solicitat ca, în cazul în care instanța îl va gasi vinovat pe clientul lor, acesta sa plateasca celor trei jurnaliști daune morale doar pentru cinci zile de rapire, adica pâna în momentul în care acesta a fost arestat. Fiecare dintre jurnaliști a cerut pagube de câte doua milioane de euro de la Hayssam și Mohammad Munaf.
Procurorul a cerut și el schimbarea încadrarii juridice, pentru mai multa acuratețe juridica, respectiv detalii tehnice suplimentare la acuzația deja adusa.
Tot la termenul de joia trecuta, Curtea de Apel București a respins cererile avocaților lui Omar Hayssam privind trimiterea dosarului la Parchet pentru refacerea cercetarilor.
Avocații cerusera revocarea mandatului de arestare preventiva emis pe numele clientului lor în baza unei scrisori pe care le-a trimis-o Omar Hayssam și în care acesta își exprima dorința de a da declarații autoritaților române, condiționând aceasta de revocarea mandatului.
La aceeași data, a fost audiat avocatul irakian al lui Mohammad Munaf, Badie Arief Izzat, care a spus ca la audierea din noiembrie 2006, clientului sau a negat implicarea lui Omar Hayssam în rapire, modificându-și, astfel, declarația data anterior.
Avocatul Badie Arief Izzat a fost audiat, în 24 mai, ca martor în procesul în care Mohammad Munaf este acuzat în legatura cu rapirea jurnaliștilor români la Bagdad, atunci el depunând la instanța mai multe acte, printre care și declarații date de clientul sau în Irak.
Jurnaliștii români Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian au fost rapiți, în 28 martie 2005, în Irak, fiind ținuți ostatici 55 de zile.
Inițial, în aceasta cauza au fost trimiși în judecata Omar Hayssam și Mohammad Munaf – ghidul acestora de la Bagdad, ulterior instanța dispunând judecarea separata a celor doi.
Omar Hayssam și Mohammad Munaf au fost acuzați de inițiere, constituire și sprijinirea unei asocieri în scopul savârșirii de acte de terorism prevazute de articolul 35 din Legea 535/2004.
În 26 aprilie 2006, instanța Curții de Apel București a decis judecarea lui Omar Hayssam în stare de libertate, pe motive medicale. Ulterior, anchetatorii au stabilit „cu certitudine” ca sirianul a parasit ilegal România și ca se afla în afara spațiului național, iar Curtea de Apel București a emis pe numele sau, în 26 iunie, un mandat de urmarire internaționala.
La câteva ore dupa ultimul termen în proces, Omar Hayssam a declarat, la o emisiune de la Antena 3, ca niciuna dintre variantele privind fuga sa din România vehiculate în presa nu sunt adevarate, însa a refuzat sa spuna ce cale a urmat pentru a parasi România.
Hayssam a spus, în cadrul unui interviu prin telefon, la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, ca a plecat din țara pentru ca avea date ca dupa 60 de zile de la eliberarea sa din motive medicale va fi rearestat.
El a respins acuzațiile potrivit carora ar fi vrut sa scoata bani din România atunci când s-a oferit sa plece din țara pentru a ajuta la negocierile pentru eliberarea celor trei jurnaliștilor români rapiți în Irak. Potrivit lui Hayssam, și în acest moment se pot scoate sume mari de bani din România fara probleme.
Omar Hayssam a mai spus ca atunci când i se va da posibilitatea de a se exprima liber în fața autoritaților judiciare sau în fața unui consul, va da toate detaliile, însoțite de probe, privind întreaga afacere a rapirii jurnaliștilor români.
Sirianul a mai afirmat ca autoritațile au toate datele – nume și declarațiile – adevaraților rapitori, mai ales dupa ce s-au operat arestarile din Bagdad.
În 1 iunie, Biroul Național Interpol România a solicitat instituției similare din Beirut intensificarea masurilor de localizare a urmaritului internațional Omar Hayssam, care, în cadrul unei intervenții telefonice în direct la un post de televiziune, a declarat ca se afla în acest oraș libanez.
Surse judiciare susțin ca Hayssam nu se afla în Liban (Beirut), ci în Siria.
De altfel, soția sa lui Hayssam a obținut o hotarâre judecatoareasca prin care sa i se permita, împreuna cu cei șapte copii ai sirianului, sa paraseasca României începând cu 15 iunie, destinația indicata fiind Siria, arata sursele citate
Omar Hayssam este dat în urmarire internaționala în toate cele 186 de state afiliate OIPC Interpol.