În măsura în care se consideră necesară verificarea la domiciliu pentru contribuabil, acesta va fi obligat să permită accesul în locuință a inspectorilor. Potrivit documentului, contribuabilul cercetat de Fisc are dreptul de a refuza intrarea în domiciliu său în reședință, caz în care intrarea se face cu autorizarea instanței judecătorești competente.
Pentru vremea în București și în alte orașe, consultă vremea apropo
Prin introducerea acestor prevederi s-a instituit posibilitatea efectuării unei verificări fiscale a modului în care persoanele fizice declară și plătesc impozitul asupra veniturilor realizate, astfel cum este reglementat de titlul III din Codul fiscal, se arată în Referatul de aprobare.
Prin aplicarea acestei proceduri speciale se urmarește identificarea veniturilor nedeclarate și stabilirea bazei impozabile ajustate. Astfel, în vederea stabilirii bazei impozabile ajustate se utilizează metodele indirecte, procedura de aplicare a acestora fiind reglementată prin Hotarârea Guvernului nr. 248/2011 privind aprobarea Procedurii de aplicare a metodelor indirecte pentru stabilirea bazei impozabile ajustate.
Indiferent de locul unde se desfășoară verificarea fiscală, aveți obligația de a permite funcționarilor împuterniciți de organul fiscal să efectueze o cercetare la fața locului, precum și experților folosiți pentru această acțiune, intrarea acestora pe terenuri, în încăperi și în orice alte incinte, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a face constatări în interes fiscal.
Durata efectuării verificării fiscale este stabilită de organul fiscal și nu poate fi mai mare de 6 luni, respectiv 12 luni în cazul în care sunt necesare informații din străinătate, potrivit Codului de procedură fiscală.
Înaintea desfășurării verificării fiscale, contribuabilul va fi înștiințat despre această acțiune printr-un aviz de verificare, care va fi transmis, în scris, de organul fiscal cu cel puțin 15 zile înainte de data începerii verificării fiscale. Dupa primirea avizului, termenul de prezentare a documentelor solicitate este de 60 zile.
Amânarea datei de începere a verificării fiscale se poate face o singură dată, la solicitarea scrisă a dumneavoastră, pentru motive justificate. Termenul de furnizare a informatiilor poate fi extins cu maxim 30 zile, pentru motive intemeiate.
La cererea scrisă a contribuabilului, verificarea fiscală se poate desfășura și la domiciliul contribuabilului, dacă acesta nu se poate deplasa, precum și la domiciliul/sediul persoanei care vă acordă asistență de specialitate sau juridică, dacă domiciliul acestei persoane reprezintă și sediul său profesional.
Soțul/soția și rudele dumneavoastră până la gradul al 3-lea inclusiv, pot refuza furnizarea de informații, efectuarea de expertize, precum și prezentarea unor înscrisuri.
Pot refuza să furnizeze informații cu privire la datele de care au luat cunoștință în exercitarea activității lor preoții, avocații, notarii publici, consultanții fiscali, executorii judecătorești, auditorii, experții contabili, medicii și psihoterapeuții, cu excepția informațiilor cu privire la îndeplinirea obligațiilor prevăzute de legea fiscală în sarcina lor, precum și a informațiilor necesare clarificării și stabilirii situației fiscale reale a contribuabililor/plătitorilor cu care a avut sau are raporturi juridice.
Perioada supusă verificării fiscale este perioada impozabilă definită de Legea nr. 571/2003, privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, cu respectarea termenului de prescripție a dreptului organului fiscal de a stabili obligații fiscale.
Verificarea situației fiscale personale se efectuează o singură dată pentru impozitul pe venit și pentru fiecare perioadă impozabilă.
Prin excepție, conducătorul organului fiscal competent poate decide reverificarea unei anumite perioade dacă, de la data încheierii verificării fiscale și până la data împlinirii termenului de prescripție, apar date suplimentare necunoscute organelor fiscale la data efectuării verificărilor sau erori de calcul care influențează rezultatele acestora.
La începerea verificării fiscale, organul de verificare fiscală este obligat să vă prezinte legitimația de verificare fiscală și ordinul de serviciu semnat de conducătorul activității de verificare fiscală.
Aveți dreptul de a fi informat pe parcursul desfășurării verificării fiscale asupra constatărilor rezultate.
La finalizarea verificării fiscale, organul fiscal vă prezintă constatările și consecințele lor fiscale, acordându-vă posibilitatea de a vă exprima punctul de vedere, cu excepția cazului în care bazele de impozitare nu au suferit nicio modificare în urma verificării fiscale sau în cazul în care dumneavoastră renunțați la acest drept și notificați, în scris, acest fapt organelor fiscale.
În cazul în care vă simțiți lezat de rezultatul verificării fiscale, aveți dreptul să contestați decizia de impunere emisă cu această ocazie de organul de verificare fiscală.