Înlatura oboseala și stresul!
Un tonus bun, un apetit de viața crescut și o eficiența sporita nu pot fi obținute atunci cand ne simțim încordați, nervoși sau irascibili. Iar aceasta nervozitate sau agitație interioara crescuta, caracteristica omului modern, este cauzata de lipsa destinderii musculare și mentale. Anxietatea și insomnia sunt alte efecte nedorite, cauzate de stresul cotidian, dar și ele pot fi combatute doar printr-o relaxare reala a organismului.
Terapie prin miscare În aer liber
O prima cauza generatoare de stres, specifica iernii, este expunerea redusa a organismului la lumina naturala. De asemenea, insuficienta aerisire a încaperilor în care ne petrecem cea mai mare parte din zi, duce la epuizarea rezervelor energetice, iar starea de oboseala devine cronica.
Melatonina (hormonul responsabil cu somnul) se acumuleaza în sange, perturband buna funcționare a organismului. Inactivitatea și sedentarismul, caracteristice perioadei reci a anului, sunt (paradoxal, dar adevarat) cauzatoare de stres. Leneveala pe canapea, în fața televizorului, nu este cel mai indicat procedeu de relaxare. În schimb, practicarea unui sport în aer liber sau plimbarile scurte, dar dese, produc o stare de bine și de calmare.
Consuma alimente „relaxante”
Un alt factor cauzator de stres și disconfort este alimentația. În aceasta perioada a anului, organismul „cere” un plus de grasimi, pentru a face fața frigului și pentru menținerea unei stari normale de funcționare. Însa acest „exces”, precum și consumul mai redus de cruditați au și efecte negative. Toxinele se acumuleaza în organism, generand o stare de oboseala sau nervozitate. Cina, în special, trebuie sa fie ușoara și sa fie consumata cu cel puțin doua ore înainte de culcare, pentru a lasa timp organismului sa digere alimentele.
Anumite alimente au efecte relaxante, datorita conținutului bogat în substanțe calmante: painea, cerealele, fructele, laptele cald cu miere, laptele cu semințe de anason (la un pahar de lapte cald se pun 2 lingurițe de semințe pisate, apoi se strecoara și se îndulcește cu miere), iaurtul, branza, salata verde. În schimb, alimentele grele sau cele care conțin cofeina, nu fac decat sa agite și mai tare, accentuand starea de nervozitate.
Relaxarea activa
Studiile efectuate de cercetatorii americani au relevat faptul ca persoanele care știu sa se relaxeze sunt mult mai calme și mai eficiente în munca lor. Însa relaxarea trebuie sa fie activa, pentru a contracara efectele negative ale stresului și ale oboselii. Între încordarea (aproape) permanenta a mușchilor și starile de irascibilitate, de instabilitate emoționala sau de nervozitate exista o stransa legatura. Starea de relaxare presupune decontractarea musculara, amplificarea circulației sangvine, inclusiv în zonele periferice ale corpului și diminuarea activitații mentale.
Cea mai eficienta este metoda care vizeaza relaxarea succesiva a diverselor grupe de mușchi. Relaxarea corecta a musculaturii este foarte importanta, iar efectele ei echivaleaza cu cele ale unui somn profund de doua ore.
Masajul relaxant
Influențeaza favorabil sistemul nervos, avand un efect de relaxare și calmare asupra întregului corp. Dar efectele sale benefice asupra organismului sunt mult mai complexe: fluxul de sange se marește la nivelul țesuturilor, activitatea glandelor sebacee este stimulata, ajutand la restabilirea pH-ului pielii, tonusul muscular se îmbunatațește, stratul de celule moarte de la suprafața pielii este îndepartat etc.
Masajul relaxant se realizeaza prin mișcari de mangaiere, mișcari de fricționare și prin comprimarea prin presiune.
Mișcarile de mangaiere au rolul de a activa circulația sangvina venoasa, influențand benefic hranirea mușchilor, cele de fricționare sunt recomandate pentru menținerea supleței țesuturilor și combaterea rigiditații articulare, precum și a celulitei, iar comprimarea prin presiune folosește la combaterea durerilor sau contracțiilor musculare. Contactul mainii cu pielea trebuie sa fie lent, la început se apasa epiderma cu o forța crescanda, apoi staționara și, spre final, descrescanda.
O baie cu aromA de levantica
Calda și relaxanta, baia aromata te moleșește și te pregatește pentru somn. Adauga în apa de baie cateva picaturi de ulei de levanțica. Rasfața-ți pielea cu o crema parfumata. Efectul este relaxant și de bine dispunere. Îmbaiaza-te cu circa o ora înainte de a te culca. Dupa baie, temperatura corpului crește, pentru ca ulterior sa scada din nou. Aceasta variație te obosește și te adoarme.