Îngrijirea parului – Adevarat sau fals?
Caderea parului poate fi cauzata de stres
Tensiunea psihica poate cauza caderea parului, într-un ritm de 2 pana la 10 ori mai alert decat în mod normal. Însa, în afara de tratamentul specific pentru combaterea stresului, pe care trebuie sa-l adopți doar la recomandarea medicului, poți sa ameliorezi aceasta problema cu ajutorul unui produs dermatologic specific.
Formulele moderne pot determina creșterea parului, independent de starea interna, printr-o stimulare locala a metabolismului. În prezent, exista substanțe semisintetice, care determina creșterea parului cu pana la 270% mai des și mai repede, prin stimulare celulara locala. Atenție, însa, la calitatea și proveniența produselor folosite. Anumite substanțe au efecte secundare și, o data oprita administarea lor, caderea și degradarea parului revin la o rata alarmanta.
100 de perii zilnic, sanatate pentru par
Perierea zilnica și repetata a parului stimuleaza circulația sangvina, iar parul va fi mai bine hranit și mai bine oxigenat. În plus, prin periere, sebumul este degajat uniform pe firul de par.
Spalarea zilnica a parului duce la ingrasarea lui
De fapt, spalarea la intervale neregulate a parului este principalul motiv care determina îngrașarea parului, deoarece glandele sebacee sunt stimulate sa produca mai mult sebum. Recomandarea (mai veche) a specialiștilor – parul se spala o data pe saptamana – a fost „depașita” de nivelul ridicat al poluarii din atmosfera.
Ultimele indicații „adaptate” la realitațile moderne sunt clare: parul trebuie spalat ori de cate ori este murdar (altfel, devine un adevarat depozit de praf și de murdarie), dar respectand un interval fix de zile. Daca optezi pentru varianta zilnica, trebuie sa alegi pentru spalare un produs care sa aiba o formula delicata și o acțiune blanda asupra pielii capului și a firului de par. Aplica o singura doza! Doua spalari succesive încarca parul, lipsindu-l de volumul sau natural.
Folosirea repetata a foehnului determina fragilitatea parului
În acest caz, adevarul are „nuanțe”. Sanatatea parului tau depinde și de filtrele de protecție, pe care aparatul le are sau nu. De asemenea, temperatura la care îți usuci parul este importanta. Daca este prea cald, aerul îți arde parul în timp ce-l usuca. Cel mai bine este sa apelezi la ajutorul foehnului doar cand te grabești sau cand dorești sa realizezi o coafura ceva mai sofisticata.
Șamponul se dilueaza inaintea aplicarii pe par
Aceasta precauție, recomandata de specialiștii secolului trecut, este inutila în epoca produselor performante. Formulele moderne ale șampoanelor de calitate sunt astfel concepute încat sa nu afecteze echilibrul hidrolipidic al pielii și al firului de par, și „sa repare” structura capilara.
Frectionarea parului ud cu prosopul Îl degradeaza
Ștergerea și frecarea parului cu prosopul, pentru a-l zvanta, duce la degradarea și despicarea varfurilor, operațiunea conferind totodata un plus de fragilitate firului de par. Pentru a îndeparta excesul de apa este mai bine sa-l tamponezi delicat cu prosopul, lasand capul în jos.
Calvitia nu „se vindeca” niciodata
Firul de par se poate regenera, atata timp cat nu-i este distrusa radacina. Pentru regenerare folosește produse speciale (se gasesc pe piața), care au un efect deosebit. Ca tratament naturist, cu bune rezultate, poți folosi produsele care au proprietați de stimulare: tinctura de ardei iute sau usturoi.
Spuma de par reduce volumul natural
Folosirea spumei este indicata pentru parul moale, drept și fin. Daca vrei ca parul tau sa aiba forma dorita și sa aiba și volum, folosește spuma de volum, dar fii atenta la dozarea produsului aplicat. Pentru parul scurt este necesara o doza de marimea unei nuci, iar pentru parul lung o cantitate de marimea unei mingi de tenis.
* Folosește numai produse de calitate.
* Aplica fixativul numai pe parul foarte bine uscat.
* Produsele de styling se pot îndeparta și prin periere.
* Fixativul se pulverizeaza de la o distanța de cel puțin 20 cm fața de par
Știai ca…
* Firul de par are o grosime care difera dupa culoare și regiunea corpului, fiind cuprinsa între 0,07 mm și 0,17 mm?
* Parul crește pana la o anumita lungime, dupa care cade, iar din folicul iese un nou fir de par? Viața unui fir de par variaza între 2 și 4 ani, iar rata de creștere zilnica este de 0,2-0,3 mm în regiunea capului și de 0,4 mm în regiunea barbii.
* Primavara și toamna parul cade în cantitați mai mari, iar vara firul crește mai repede decat iarna? În medie, numarul firelor de par care cad zilnic este 30-50, în tinerețe, și de 100 de fire, la varsta a lll-a.
* Numarul firelor de par care formeaza podoaba capilara variaza și în funcție de culoarea acestuia? Persoanele blonde au aproximativ 150.000 fire, cele brunete, 110.00 fire, iar cele roșcate, 90.000 fire.
* Parul este compus dintr-o maduva capilara, acoperita de solzi cuticulari, care o protejeaza? Reflexiile de lumina cad pe cuticule, iar cand acestea sunt bine întinse, parul are o stralucire naturala aparte. În schimb, cand aceștia se despica din cauza diverșilor factori (alimentație dezechilibrata, operațiuni chimice repetate, poluare, acțiunea razelor solare), reflexiile de lumina dispar, iar parul devine tern.
* Parul normal are anumite proprietați mecanice? Are o rezistența foarte mare la tracțiune, comparativ cu grosimea sa, și este permeabil.