Providerul de internet, telefonie si televiziune iNES va lansa primul pachet de programe HDTV, dupa ce la sfârsitul anului 2006 a lansat serviciul IPTV.
Televiziunea de înalta definitie a fost dezvoltata pentru prima data de catre Hoso Kyokai, care a prezentat aceasta tehnologie în anul 1969. Cu toate acestea, sistemul nu a devenit functional pâna în anii 1990.
La nivel international, aceasta tehnologie a început sa fie dezvoltata la începutul anilor 2000, perioada în care unii operatori au propus câteva variante de standarde HD (High-Definition), pentru introducerea lor catre pietele de nisa, interesate de o calitate superioara a transmisiei.
Standardele HDTV sunt în prezent definite de catre International Telecommunication Union. Acestea includ 1080i (1080 linii active suprapuse), 1080p (1080 linii progresiv scanate) si 720p (720 de linii progresiv scanate). Toate standardele folosesc formatul 16:9, fapt care duce în anumite cazuri la confuzia de a echivala televiziunea widescreen cu cea de tip HDTV.
„Ne-am propus ca în a doua jumatate a anului sa lansam primul pachet de programe premium de tip HDTV pe piata româneasca, în oferta IPTV pusa la dispozitie de iNES Group”, a spus Radu Rusu, Manager – IPTV Division Ines Group.
Formatul HDTV este capabil sa redea „calitatea de cinematograf” si din puct de vedere audio datorita faptului ca aceasta foloseste standardul Dolby Digital (AC-3) pentru a permite difuzarea surround 5.1. Programele sunt filmate direct în format HD, folosindu-se camere speciale. Desi HDTV reprezinta cel mai înalt standard de calitate, acesta va putea fi implementat de catre majoritatea televiziunilor doar dupa investitii importante. Deasemenea, difuzarea acestor programe de catre operatorii de cablu sau IP va necesita existenta unor retele extrem de performante, capabile sa suporte transportul catre utilizatori a fluxurilor de date specifice stream-urilor de HD.
iNES IPTV este primul serviciu din România care ofera televiziune prin IP (Internet Protocol). Serviciul IPTV este oferit prin intermediul retelei proprii de fibra optica, utilizând o conexiune FTTH (Fiber-to-the-Home), începând cu 1 octombrie 2005.