Deserturile, gumele de mestecat, sucurile, cafeaua instant,
vitaminele masticabile, inghetata, gelatina, bomboanele, iaurturile
cu fructe, aproape toate produsele dietetice, „light” sau „sugar
free”, nu sunt nicidecum o alegere inteleapta.
Cercetatorii avertizeaza ca indulcitorii artificiali
folositi pentru a inlocui zaharul sunt de fapt de sute de ori mai
dulci decat acesta si produc numeroase probleme de
sanatate, printre care amintim diabetul, obezitatea, cancerul.
De departe, cel mai periculos indulcitor este
aspartamul, numele lui se afla in stransa legatura cu o
serie de afectiuni, printre care pierderea auzului,
pierderea memoriei, depresie, Parkinson, Alzheimer.
Afla mai multe despre
indulcitorii
artificiali pe www.csid.ro
Aspartamul, cel mai periculos accident
stiintiffic
Aspartamul a fost descoperit accidental in
1965, cand James Schlatter, chimist la compania
G.D. Searle, testa un medicament
anti-ulcer.
In urma procesului de metabolizare in organism,
Aspartamul se descompune in:
– fenilalanina (~50%), care are efecte
neurotoxice si poate produce fenilcetonurie si stari de apoplexie;
dicetopiperazina, care are potential cancerigen la nivelul
creierului;
– acid aspartic (~40%), care afecteaza procesul
de dezvoltare a creierului si functiile acestuia
– metanol (~10%), care inhiba metabolismul
oxigenului, produce orbire si a carui produsi secundari au efecte
teratogene (pot produce mutatii genetice).
Citeste
si:
–
Excesul de vitamina A, la fel
de daunator ca deficienta
–
Impachetarile cu struguri
combat celulita!
–
Ingrijirea parului: masti
pentru toate tipurile de par!
Aspartam