India, țara celor 1001 de condimente

16 02. 2006, 12:21
India are o populație de peste un miliard de oameni, o istorie milenara, influențata de doua mari religii (hinduismul și islamismul) și numeroase tradiții culturale. Bucataria indiana, extrem de variata, este celebra în lumea întreaga pentru savoarea ei. Merita sa

India are o populație de peste un miliard de oameni, o istorie milenara, influențata de doua mari religii (hinduismul și islamismul) și numeroase tradiții culturale. Bucataria indiana, extrem de variata, este celebra în lumea întreaga pentru savoarea ei. Merita sa afli de ceÂ…

Mancarea și momentele cand toata familia se aduna în jurul mesei sunt sacre peste tot în India. Se schimba, însa, culorile, aspectul și aromele de la o regiune la alta. Un oaspete dintr-o casa indiana nu va duce niciodata lipsa de mancare, care joaca un rol important în sarbatorile tradiționale, dar și în viața de zi cu zi, fiind pregatita și consumata întotdeauna cu mare pasiune.

Trasatura specifica a mancarii indiene o reprezinta folosirea a numeroase și exotice condimente, pe care Europa s-a luptat sa le aiba înca de pe vremea fenicienilor. Într-o piața de condimente din Chennai, de exemplu, calatorul poate gasi șofran, scorțișoara, nucșoara, chimion, cimbrișor și, bineînțeles, chili.

Bucataria de Nord și de Sud
Culinar vorbind, India poate fi împarțita în doua: Nordul și Sudul. În nord, datorita climei mai reci, mesele conțin mai multa carne, accentul cade mai mult pe condimente, dar nu pe chili. Orezul nu este la fel de popular ca painea.

În sud, unde clima este foarte calda, sunt mulți vegetarieni (o influența a hinduismului), iar orezul este la mare cinste, mancat întotdeauna cu mana. Nordul și vestul Indiei au fost mult influențate de ocupația musulmana, astfel ca exista feluri de mancare înrudite cu cele din bucataria Orientului Mijlociu și a Asiei Centrale, precum kebab, kofta și biryani.

În est, predomina influențele bengaleze, reprezentate de pui cu curry sau linte. Cat despre coastele Indiei, se spune ca mancarea de aici este divina. Se consuma mult pește, fructe de mare și nuca de cocos.

În statele Gujarat și Rajasthan, pentru a compensa lipsa de legume proaspete, se folosesc lintea sau conservele.

În Andhra, în sud-estul Indiei, chili-ul este regele mesei, folosit uneori în exces. Cu privire la produsele lactate, se folosesc foarte mult untul (ghee) și iaurtul (dahi). Primul este utilizat în prepararea celor mai multe feluri, așa cum occidentalii folosesc uleiul, al doilea intra în componența mancarii sau e servit alaturi, combinat cu diverse condimente.

Mancarea indiana și caloriile
Fie ca e romaneasca, franțuzeasca sau indiana, valoarea calorica a mancarii depinde de felul în care este gatita. Daca este prajita în unt este foarte calorica, daca este fiarta sau fripta, nu. Felurile consistente, cu sosuri cremoase și condimentate au de obicei multe calorii, spre deosebire de mancarea Tandoori, din nordul Indiei, care este pregatita într-un cuptor de pamant. Astfel se elimina grasimea, dar se pastreaza aromele naturale. În general, mancarea din nordul Indiei, renumita pentru felurile savuroase, este mult mai calorica decat cea din sud. Felurile Punjabi, de exemplu, folosesc mult unt pentru prajeli.

Pentru amatorii de mancaruri exotice, care doresc totuși sa știe valorile calorice ale felurilor indiene, aflați ca 150 g de pui Tikka (marinat în mai multe condimente și fript) au 232 de calorii, 300 g de pui Korma (pui și legume prajite, cu sos de iaurt peste) au 398 de calorii, 269 g de pui Roganjosh (pui cu roșii, ghimbir, ceapa) au 300 de calorii, 142 g de linte bengaleza au 158 de calorii, iar 100 g de orez Khichari au 215 calorii.

Pui Tikka Masala

Ingrediente pentru marinata
2 lingurițe de semințe de chimion, 2 lingurițe de semințe de coriandru, 2 lingurițe de paprika, o lingurița de chili, zeama de la o lamaie (preferabil verde), 100 g de iaurt, sare.

Ingrediente
700 g carne de pui taiata bucațele, 3-6 caței de usturoi, o ceapa mare (taiata fin), apa, ulei sau unt pentru prajit.

Preparare
Se macina condimentele și se pregatește marinata, în care se pun apoi bucațile de pui. Se lasa la frigider pentru 24 de ore. Se încinge bine uleiul și se prajesc bucațile de pui timp de 5 minute. Apoi se prajesc ceapa și usturoiul pana cand devin aurii. În tigaie, peste ceapa și usturoi, se pun puiul și restul de marinata. Daca se simte nevoia, se pot adauga condimente. Ramane pe foc pana sosul devine gros. Se servește cu orez.

Ce se intampla Doctore?