Potrivit OUG nr. 111/2010, actul normativ care reglementează regimul de acordare a indemnizației lunare, părinții pot alege între un concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la un an (3 ani în cazul copilului cu handicap) și un concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani.
Legislația reglementează cuantumul minim și cuantumul maxim al indemnizației lunare, raportându-l la indicatorul social de referință, care și în 2014 este în valoare de 600 de lei.
Prin urmare, în cazul în care optează pentru concediu până la împlinirea de către copil a vârstei de un an, cea mai mică valoare a indemnizației va fi 600 de lei, iar cea mai mare poate fi de maxim 3400 lei.
În schimb, pentru părinții care aleg un concediu de 2 ani, indemnizația va fi cuprinsă între 600 de lei și maxim 1200 lei.
Opțiunea beneficiarului referitoare la durata concediului de creștere a copilului se exprimă în scris, pe bază de cerere, și nu poate fi schimbată pe parcursul acordării drepturilor. Conform dispozițiilor, nivelul indemnizației lunare se majorează cu 600 lei pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere.
Persoana care solicită indemnizația de creștere a copilului trebuie să îndeplinească următoarele condiții: este cetățean roman, străin sau apatrid; are domiciliul sau reședința pe teritoriul României, potrivit legii; locuiește împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia/acestora; a realizat, timp de 12 luni anterioare nașterii copilului, venituri supuse impozitului pe venit, conform Codului fiscal (venituri provenite din salarii, activități independente sau din activități agricole); și-a achitat obligațiile față de bugetul local pentru bunurile pe care le deține în proprietate.
În cele 12 luni anterioare nașterii copilului pot fi incluse perioade asimilate, în care părintele solicitant s-a aflat în una dintre următoarele situații: și-a însoțit soțul în misiune permanentă în străinătate; a beneficiat de indemnizație de șomaj; a beneficiat de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate; a realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii; a beneficiat de indemnizația pentru creșterea copilului până la 2/3 ani; a beneficiat de pensia de invaliditate; a beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare/perfecționare profesională din inițiative/cu acordul angajatorului; a urmat sau urmează cursurile de zi ale învățământului universitar postuniversitar sau liceal organizat potrivit legii; se afla în perioada de 60 zile de la absolvirea cursurilor de zi a învățământului universitar cu examen de diploma/licența.
Începând cu anul 2012, pentru menținerea dreptului la concediu și indemnizație, beneficiarii care au drepturi stabilite de cel puțin 6 luni au obligația să își achite impozitele și taxele locale față de bugetul local pentru bunurile pe care le dețin în proprietate. În caz contră, ei riscă să le fie suspendată indemnizația. De la această regulă sunt exceptate persoanele singure care se ocupă de creșterea și îngrijirea unuia sau a mai multor copii.
Conform prevederilor, agențiile pentru plăti și inspecție socială verifica îndeplinirea acestei obligații până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, pentru obligațiile de plată către bugetul local aferente anului anterior. În acest sens, ei transmit primăriilor un tabel centralizator ce cuprinde beneficiarii indemnizației existenți în plata și ale căror drepturi sunt stabilite de cel puțin 6 luni. Primarii verifică dacă beneficiarii au achitat pentru anul anterior obligațiile de plată către bugetul local și întocmesc situația centralizatoare cu persoanele care nu au respectat această condiție, pe care o transmit agențiilor teritoriale.
Normele legale stabilesc, însă, și o perioadă de grație de 60 de zile pentru cei care nu și-au achitat impozitele locale aferente anului precedent, timp în care pot achita această datorie și astfel se poate evita suspendarea platii indemnizației. Astfel, aceștia își pot achita impozitele până la data de 31 martie a fiecărui an.
În cazul în care nici până la această dată beneficiarii nu și-au plătit datoriile, dreptul lor la indemnizația de creștere a copilului se suspendă pe o perioadă de 5 luni, începând cu drepturile aferente lunii aprilie.
Alocatiile pentru copii au în 2014 rămân neschimbate față de 2013: 200 de lei – pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap); 42 de lei – pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, dar și pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și care urmează cursurile învațământului liceal sau professional, pâna la terminarea acestora, 84 de lei – pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.