Inchisoare CIA in Bucuresti
Va mai amintiti de polemica privind centrele secrete de detentie ale CIA, dintre care unul s-ar fi aflat in Romania?
Scandalul a revenit in actualitate in urma unor declaratii ale unor fosti oficiali din cadrul serviciilor de informatii americane, citati de New York Times. Acestia au declarat ca CIA a cerut, in martie 2003, liderului unei baze a agentiei in Europa sa coordoneze construirea unor inchisori secrete in care sa fie plasati cate cinci-sase dintre cei mai periculosi teroristi din lume in mai multe state, printre care si Romania.
Kyle D. Foggo, care inainte de a parasi CIA, in 2006, devenise al treilea in ierarhia agentiei, a supervizat construirea a trei centre de detentie, fiecare construit pentru a gazdui cinci-sase detinuti. Una dintre inchisori era o cladire renovata de pe o strada intens circulata din Bucuresti, o alta era situata intr-o regiune izolata din Maroc si o a treia in afara unui oras din fostul bloc sovietic. Cladirile erau construite la fel pentru ca detinutii sa nu isi dea seama unde anume se afla.
Reactiile nu au intarziat sa apara, Serviciul de Informatii Externe spunand ca nu detine date si informatii privind subiectul existentei unui centru de detentie CIA in Bucuresti. La randul sau, fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu a apreciat ca existenta unui presupus loc de detentie al CIA in Bucuresti este un subiect care are legatura cu situatia interna din Statele Unite si cu mostenirea fostei administratii republicane a lui George W. Bush. Si fostul presedinte al comisiei parlamentare privind presupuse centre de detentie CIA in Romania, Norica Nicolai, a declarat, azi, ca fostii oficiali din cadrul serviciilor de informatii americane citati de New York Times nu precizau ca au existat astfel de inchisori, ci vorbeau doar despre un proiect al CIA.
George W. Bush a recunoscut, inca din 2006, inchisorile din strainatate
Totul a inceput in 2006, cand presedintele de atunci al SUA, George W. Bush, a admis pentru prima data ca Agentia Centrala de Informatii (CIA) detine si interogheaza membri importanti ai retelei al-Qaida in inchisori secrete din strainatate, fara a anunta insa inchiderea acestor centre.
Un raport al Consiliului Europei privind inchisorile CIA mentiona, in 2007, ca "exista acum suficiente dovezi pentru a afirma ca in perioada 2003 – 2005 au existat in Europa centre de detentie secrete operate de CIA, in special in Polonia si Romania".
Raportorul Dick Marty spunea ca inchisorile erau operate "direct si exclusiv" de CIA, oficialii locali neavand acces la centrele de detentie, a caror functionare a fost insa posibila numai ca urmare a "colaborarii la diferite nivele institutionale a numeroaselor tari partenere ale Americii".
Marty a ajuns la concluzia ca, in estul Europei, CIA a insarcinat oameni de incredere, singurii care aveau cunostinta de aceste inchisori secrete; partenerii lor au fost agentiile de informatii militare din Polonia si Romania, care raportau direct fostului presedinte polonez Aleksander Kwasniewski si presedintilor Ion Iliescu si apoi Traian Basescu in Romania, precum si consilierilor de securitate apropiati acestora.
In pofida dezmintirilor oferite de guverne, inalti oficiali de securitate din Polonia si Romania au confirmat, pentru anchetatorii Consiliului Europei, ca tarile lor au fost folosite pentru retinerea unora dintre cei mai importanti prizonieri capturati in secret de Statele Unite dupa 11 septembrie.