Incercati sa nu fiti surprinsi …

26 10. 2006, 13:57
Ca urmare a presiunii societatii civile, Agentia de Protectie a Mediului Alba-Iulia anunta o schimbare majora in procedura de autorizare de mediu pentru Rosia Montana! Agentia de Protectie a Mediului Alba Iulia a anuntat ieri o schimbare in procedura de evaluare a

Ca urmare a presiunii societatii civile, Agentia de Protectie a Mediului Alba-Iulia anunta o schimbare majora in procedura de autorizare de mediu pentru Rosia Montana!

Agentia de Protectie a Mediului Alba Iulia a anuntat ieri o schimbare in procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru Planul Urbanistic Zonal pentru Zona de Dezvoltare Industriala Modificata a RMGC.

Potrivit unei declaratii a agentiei facuta publica acum doua zile, planul urbanistic va trece de-acum printr-o procedura completa de evaluare strategica de mediu. Aceasta ar trebui sa includa consultari cu statele vecine potential afectate.

Aceasta schimbare a deciziei precedente este rezultatul unei contestatii formulate de 17 ONG-uri de mediu din Romania precum si al unei interventii paralele a mai multor organizatii de mediu din Ungaria.

Gabriel Resources (TSX:GBU) este o companie canadiana fara experienta care intentioneaza sa stramute populatia de la Rosia Montana pentru a realiza cea mai mare mina de aur deschisa din Europa cu folosirea tehnologiei pe baza de cianuri.

La sfarsitul lui septembrie 2006, autoritatile de mediu din Ungaria au furnizat evaluarea lor oficiala a studiului EIM Rosia Montana, solicitand partii romane sa nu emita acordul de mediu pentru acest proiect, date fiind omisiunile majore si contradictiile de la baza studiului.

Pe data de 20 septembrie 2006, agentiile pentru protectia mediului Alba Iulia si Sibiu au anuntat ca se va aplica o procedura simplificata de autorizare pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Zona de Dezvoltare Industriala Modificata Rosia Montana al RMGC si PUZ Zona Istorica Centrala Rosia Montana pentru ca, printre altele, nu au un impact semnificativ asupra mediului.

Pe data de 29 septembrie 2006, 17 ONG-uri de mediu au contestat baza legala a deciziei autoritatilor si au solicitat reluarea procesului de luare a deciziei; de aceasta data asigurand aplicarea procedurii de evaluare strategica de mediu (SEA). Cele mai importante organizatii de mediu din Ungaria au formulat de asemenea o petitie catre Ministrul Mediului Miklos Persanyi, solicitandu-i sa faca toate demersurile pentru a asigura ca prevederile Conventiei Espoo vor fi aplicate in procesul de luare a deciziei pentru Planurile de urbanism zonale Rosia Montana.

Pe data de 23 octombrie 2006, Agentia de Protectie a Mediului Alba Iulia a anuntat ca „Planul mai sus mentionat se afla in categoria planurilor care se supun obligatoriu procedurii de evaluare strategica de mediu”.

Titularul planului trebuie acum sa anunte decizia agentiei si sa faca dovada eforturilor sale de a o face publica. Acesteia ii va urma o procedura SEA cel putin la fel de lunga si complexa ca si procedura EIA pentru proiectul minei Rosia Montana lansata in decembrie 2004; inclusiv cu consultarea statelor vecine potential afectate. Potrivit unei opinii juridice experte, impartasite de Agentia de Protectie a Mediului Alba-Iulia, emiterea acordului de mediu pentru proiectul minei este conditionata de existenta avizului de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal Zona de Dezvoltare Industriala Modificata RMGC.

„E incurajator sa vezi ca eforturile societatii civile au dat rezultate. Este trist de vazut in acelasi timp ca, atunci cand nu sunt constranse, autoritatile de mediu din Romania refuza sa aplice legea in interesul celor pe care ar trebui sa ii reprezinte. Intre timp, Ministerul Mediului inca refuza sa faca anunturile necesare in privinta procedurii EIA pentru defrisarea a 255 ha de padure in zona Rosia Montana la cererea RMGC.

Aceasta procedura a fost lansata oficial, insa suntem tinuti in bezna in privinta ei. Aceasta nu este nici in spiritual transparentei, nici conform legii,” comenteaza Eugen David, Presedinte Alburnus Maior.

www.rosiamontana.ro